Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έπληξε τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών, τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάρτιο Ντράγκι, υπογραμμίζοντας ότι το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων δεν είχε αρνητική επίδραση στην κερδοφορία τους.
«Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία των τραπεζών, οι αναλύσεις της ΕΚΤ καταλήγουν σε ελάχιστα δεδομένα που να δείχνουν ότι η νομισματική πολιτική μας κάνει κακό αυτήν τη στιγμή», ανέφερε συγκεκριμένα ο Μάριο Ντράγκι.
Η κεντρική τράπεζα έχει βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο των τραπεζιτών επειδή κρατά τα επιτόκια σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα εδώ και πάρα πολύ καιρό. Και αυτό γιατί όσο πιο χαμηλά είναι τα επιτόκια, τόσο πιο χαμηλές είναι και οι χρεώσεις των τραπεζών για τα δάνεια που χορηγούν.
Ωστόσο, όπως είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναφερόμενος στους ισολογισμούς των τραπεζών, «τα καθαρά έσοδα από τόκους είναι αρκετά σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια».
Και υπεραμυνόμενος της πολιτικής της ΕΚΤ τόνισε: «Αν τα χαμηλά επιτόκια έχουν αρνητικές συνέπειες στα καθαρά έσοδα από τόκους στο μέλλον, οι συνέπειες αυτές θα πρέπει, λογικά, να αντισταθμιστούν σε μεγάλο βαθμό από τον θετικό αντίκτυπο της νομισματικής πολιτικής σε άλλες συνιστώσες της κερδοφορίας, όπως είναι η ποιότητα των δανείων και, συνεπώς, στις προβλέψεις των τραπεζών».
Κρίσιμη η απόφαση παράτασης του QE
Η απόφαση της ΕΚΤ να παρατείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 ήταν κρίσιμη προκειμένου να προετοιμάσει την αγορά για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων σε μεταγενέστερο χρόνο, τόνισε επίσης ο Μάριο Ντράγκι.
«Οι αγορές ομολόγων έχουν επίσης σημασία για τα μηνύματα που δίνουν σχετικά με την πορεία των επιτοκίων στο μέλλον», ανέφερε ο Ντράγκι, ενώ τόνισε ότι η εξέλιξη του πληθωρισμού παραμένει υποτονική και πως έχει εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης.
Όπως σημείωσε, η προσέγγιση της ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από επιμονή και υπομονή, μέχρι να επιστρέψει για τα καλά ο πληθωρισμός στα επίπεδα του στόχου της ΕΚΤ.
Ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε ακόμη ότι το QE θα μπορούσε να παραταθεί και μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, «εάν κριθεί απαραίτητο και, σε κάθε περίπτωση, μέχρι να δούμε μία διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού».
Όπως είπε, η ΕΚΤ είναι όλο και πιο αισιόδοξη ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα συνεχιστεί, αλλά ο χαμηλός ρυθμός αύξησης των μισθών δείχνει ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική.