Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Νέο τριπλό «σοκ» για τις συντάξεις- Στο στόχαστρο και οι επικουρικές

συντάξεις

Νέο τριπλό «σοκ» θα υποστούν οι συντάξεις καθώς με το νέο τρόπο υπολογισμού έρχονται μειώσεις από 15-20% ενώ στο «παιχνίδι» με τους δανειστές μπαίνουν -εκτός από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς έχει ήδη συμφωνηθεί- και περικοπές στις επικουρικές.

Μειώσεις που σε κάποιες περιπτώσεις θα αγγίξουν και το 35% φέρνει ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Στο «πακέτο» είναι και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς ωστόσο οι πρώτοι μεγάλοι χαμένοι του νέου συστήματος είναι οι 55.000-60.000 ασφαλισμένοι που κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης από τον περασμένο Μάιο.

Με τον νέο τρόπο υπολογισμού οι συντάξεις που θα προκύψουν θα είναι κατά μέσο όρο «τσεκουρεμένες» από 15-20%. Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι έχουν πάνω από 25 έτη ασφάλισης και υψηλό συντάξιμο μισθό. Ωστόσο απώλειες θα υποστούν και εκείνοι που εισπράττουν μικρότερα ποσά.

Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο για τον υπολογισμό τον συντάξεων με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και τα παραδείγματα ασφαλισμένων που παραθέτει, ασφαλισμένος στο ΙΚΑ μετά από 15 χρόνια ασφάλισης και μέσο όρο αποδοχών με το προηγούμενο σύστημα θα λάμβανε σύνταξη 486,84 ευρώ ενώ με το νόμο Κατρούγκαλου θα δει τη σύνταξή του μειωμένη κατά 44,04 ευρώ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις επικουρικές συντάξεις, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση τις βάζει στο «κάδρο» της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να είναι ηπιότερη η μείωση των κύριων συντάξεων.

Πληροφορίες, οι οποίες για την ώρα δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρουν πως στo υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται μία μέθοδο επανυπολογισμού των συντάξεων, όπου στις περιπτώσεις που το άθροισμα κύριων και επικουρικών είναι πάνω από 1.000 ή 1.200 ευρώ, θα κόβεται το 50% της προσωπικής διαφοράς. Το ποσό αυτό θα προκύπτει κατά 75% από την κύρια σύνταξη και κατά 25% από την επικουρική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πάνος Σκουρλέτης: «Ακούγεται πως ενδεχομένως θα χρειαστούμε νέο μνημόνιο» (video)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάριο Ντράγκι: Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ανησυχούν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΝΤ: Έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις – Παραμένουν ανοιχτά σημαντικά θέματα