Την έκδοση υπουργικής απόφασης για ρυθμίσεις για χρέη προς την κοινωνική ασφάλιση προαναγγέλλει ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος με συνέντευξή του στην “Αυγή της Κυριακής”. Η ρύθμιση θα αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές έως 20.000 ευρώ, ενώ ο μέγιστος αριθμός δόσεων θα είναι 120 αναλόγως του οικονομικού προφίλ του οφειλέτη.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου για τις εισφορές των επιστημόνων, ο κ. Πετρόπουλος σημειώνει ότι με το νέο σύστημα, το ύψος της εισφοράς συνδέεται με την πραγματική δραστηριότητα και το πραγματικό εισόδημα και όχι με τα εικονικά εισοδήματα. Εξηγεί ότι με τη ρύθμιση αυτή, μηχανικοί και δικηγόροι θα καταβάλλουν εισφορές εφόσον ξεκινούν -και για όσο διατηρούν- την επαγγελματική τους δραστηριότητα στις ΔΟΥ.
Στο ίδιο νομοσχέδιο, προσθέτει, περιλαμβάνονται διατάξεις για την επίσπευση της απονομής των επικουρικών συντάξεων και για την εξαγορά πλασματικών ετών για τους αγρότες με χαμηλότερο αντίτιμο σε σχέση με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.
Ο κ. Πετρόπουλος υπογραμμίζει το ενδιαφέρον των φορέων εκπροσώπησης των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι έχουν ζητήσει επισήμως να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα καταβολής υψηλότερων εισφορών από εκείνες που προκύπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους έτσι ώστε να λάβουν μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη.
“Το ίδιο το αίτημα αποκαλύπτει ότι η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών έφερε χαμηλότερες επιβαρύνσεις και ταυτόχρονα επιβεβαιώνει ότι καταβάλλοντας μεγαλύτερη εισφορά (δηλαδή μη αποκρύπτοντας το εισόδημα) ο ασφαλισμένος – ελεύθερος επαγγελματίας λαμβάνει μεγαλύτερη σύνταξη”, τονίζει ο υφυπουργός.
Αναφερόμενος στον ΕΦΚΑ, ο κ. Πετρόπουλος, τονίζει ότι στο πρώτο επτάμηνο της λειτουργίας του επετεύχθη πλεόνασμα, που είναι αποτέλεσμα τόσο της μείωσης της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας, “αλλά και διότι η δικαιότερη ασφαλιστική εισφορά που προκύπτει, καθώς πλέον υπολογίζεται επί του πραγματικού εισοδήματος, έχει ευθεία αντανάκλαση και στα έσοδα”. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι το πρώτο εξάμηνο τα έσοδα από εισφορές μισθωτών ξεπερνούν το 13% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ για τους μη μισθωτούς η εισπραξιμότητα προσεγγίζει το 70%, όταν με το παλιό σύστημα εισφορών βρισκόταν κοντά στο 50%.
Τέλος, διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί κατάργησης της δυνατότητας συνταξιοδότησης πριν τα 62, που ισχύει για μεταβατική περίοδο έως και το 2021. Και επιπλέον αναφέρει ότι θα εφαρμοστεί και στο Δημόσιο η διάταξη που ίσχυε για τον ιδιωτικό τομέα και ορίζει ότι το ποσοστό μείωσης της σύνταξης δεν δύναται να υπερβαίνει το 30%, ακόμα και στην περίπτωση που η πρόωρη αποχώρηση υπερβαίνει τα 5 έτη.