• Business

    Νέα δυναμική κούρσα για τη στερλίνα. Απογοήτευση για τους παίκτες του ευρώ (σχεδιάγραμμα)

    • NewsRoom
    Brexit


    Τελικά η στερλίνα είναι πολύ δυνατή για να πεθάνει. Σήμερα σημειώνει νέο δυναμικό ράλι , έχοντας ενισχυθεί 1,4% έναντι τόσο του ευρώ, όσο και του δολαρίου αλλά και του γεν αυτήν την εβδομάδα, και ο λόγος δεν είναι άλλος από την… απογοήτευση των ταύρων του ευρώ, το οποίο υποχωρεί έναντι όλων των βασικών νοματισμάτων, μετά τις χθεσινές δηλώσεις Ντράγκι. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ κατά την συνέντευξη τύπου χθες, δήλωσε ότι το Δ.Σ δεν συζήτησε την αλλαγή της στάσης νομισματικής πολιτικής.

    Όπως σημειώνει η ING, οι bulls του ευρώ απογοητεύτηκαν με τον Ντράγκι καθώς ήθελαν “κάτι” να πιαστούν. Αν και κανείς δεν περίμενε μία μεγάλη αλλαγή πολιτικής στη χθεσινή συνεδρίαση, ωστόσο ανέμεναν κάποιες ενδείξεις ότι τον Ιούνιο θα δοθεί κάποιο σήμα σχετικά με το tapering του QE.

    Σύμφωνα με την τράπεζα, η στερλίνα λαμβάνει ώθηση και από τα σχόλια της Μέρκελ, ότι η Ε.Ε θα συμφωνήσει για την μελλοντική σχέση που έχει με την Βρετανία, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξόδου.

    “Υπήρχαν εικασίες σχετικά με τις δηλώσεις Μέρκελ η οποία είπε ότι το διετές παράθυρο διαπραγμάτευσης για το Brexit φαινόταν λίγο δύσκολο, γεγονός που ενισχύει τις προσδοκίες ότι θα υπάρξει μία μεταβατική συμφωνία μετά το κλείσιμο του διετούς παραθύρου του άρθρου 50”.

    Έναντι του ευρώ η στερλίνα ενισχύεται στο 1,884 , ενώ έναντι του δολαρίου κερδίζει 0,26% στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών και στο 1,2938.

    the-pound-is-losing-momentum-against-the-dollar-after-worse-than-expected-gdp-numbers

    Η στερλίνα κινείται έντονα ανοδικά από την ημέρα που η May ανακοίνωσε την διεξαγωγή εκλογών στις 8 Ιουνίου, με κάποιους επενδυτές να εκτιμούν ότι αυτό θα οδηγήσει σε ένα πιο μαλακό Brexit. Ωστόσο, αρκετοί επίσης ήταν εκείνοι που δεν πείστηκαν θεωρόντας ότι το ράλι απλά αντικατοπτρίζει την εγκατάλειψη των στοιχημάτων ότι η στερλίνα μπορεί να σημειώσει βουτιά προς το 1,10.

    Η Bank of America Merrill Lynch προχωρά στις αναβάθμιση των προβλέψεών της για τη στερλίνα. Η αμερικανική τράπεζα πιστεύει ότι η στερλίνα θα διαπραγματευτεί περίπου στα 1,25 δολάρια στο τέλος αυτού του τριμήνου. Πριν εκτιμούσε ότι το βρετανικό νόμισμα θα κινηθεί στο 1,15.  Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αναμένει ότι θα διαπραγματευτεί στα 1,27 δολάρια, από 1,19 δολάρια πριν.

    stock moving-this-930-billion-daily-business-out-of-london-after-brexit-would-be-a-deeply-deeply-bad-event

    Όπως σημειώνει, η στερλίνα θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του Brexit, αλλά η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα καθυστερήσει.  Προς το παρόν, αυτό αφήνει τους επενδυτές να επικεντρωθούν στους παραδοσιακούς οδηγούς της στερλίνας. Τα σχόλια τόσο της Ε.Ε όσο και του Ηνωμένου Βασιλείου υποδεικνύουν ότι οι προοπτικές για μια εκτεταμένη μεταβατική συμφωνία είναι αυξημένες και έχουν “κλωτσήσει το τενεκεδάκι πιο κάτω”, ενώ οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί, τη στιγμή που οι ευρύτερες παράμετροι των διαπραγματεύσεων του Brexit παραμένουν αμετάβλητες.



    ΣΧΟΛΙΑ