• Business

    Petrofin: Ποιες τράπεζες και με πόσα χρηματοδοτούν τη ναυτιλία – Πού βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες

    Leonardo Di Capro. Aπό την ταινία ο Λύκος της Wall Street


    Την πλάτη στη ποντοπόρο ναυτιλία συνεχίζουν να γυρίζουν οι γερμανικές τράπεζες που κάποτε ήταν οι μεγαλύτεροι πιστωτές της, ενώ την ίδια ρότα ακολουθούν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες, με μόνη εξαίρεση τις γαλλικές που αυξάνουν τη χρηματοδότηση.

    Στον αντίποδα, οι τράπεζες της Άπω Ανατολής και της Αυστραλίας διατηρούν τις γραμμές πίστωσης προς τον εφοπλιστικό κόσμο, διευρύνοντας σταθερά το μερίδιο τους τα τελευταία χρόνια.

    Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, οι τράπεζες της Άπω Ανατολής αποκτούν όλο και μεγαλύτερο βάρος στην παγκόσμια ναυτιλία και βλέπουν πολύ πιο ανταγωνιστικά τις ευρωπαϊκές που εξακολουθούν πάντως να διατηρούν τα σκήπτρα.

    Είναι ενδεικτικό, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Petrofin ότι ενώ το 2010 οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν την μερίδα του λέοντος στη χρηματοδότηση της ναυτιλίας, με συνολικά δάνεια που ανέρχονται σε 374 δισ. δολάρια, το 2016 οι χορηγήσεις τους διαμορφώθηκαν σε 221 δισ. δολάρια.

    Ναυτιλία

    Μέσα σε διάστημα έξι χρόνων, δηλαδή, ο δανεισμός που παρείχαν στους εφοπλιστές μειώθηκε κατά 153 δισ. δολάρια! Αντίθετα, οι τράπεζες της Άπω Ανατολής και της Αυστραλίας από μόλις 66 δισ. δολάρια χορηγήσεις το 2010 έφθασαν το 2016 να έχουν χορηγήσεις ύψους 117 δισ. δολάρια. Μάλιστα, το μερίδιο τους αυξήθηκε από το 32% στο 33%.

    Η παγκόσμια κατάταξη

    Η δυναμική που εμφανίζουν οι τράπεζες της Ασίας αποτυπώνεται και στην παγκόσμια κατάταξή τους.

    Σύμφωνα με την Petrofin, στην κορυφαία πεντάδα των 40 μεγαλύτερων πιστωτών της ναυτιλίας βρίσκονται δυο τράπεζες από την Κίνα, η Bank of China και η China Exin (στην 2η και 3η θέση με χορηγήσεις 20 δισ. δολ. και 18,5 δισ. δολ. αντίστοιχα) και μια από την Νότια Κορέα, η Korea Exim (στην 5η θέση με 18 δισ. δολ., και μόλις δυο ευρωπαϊκές, η DnB από την Νορβηγία και η KfW από την Γερμανία στην 1η και 4η θέση με 21 δισ. δολ. και 18,01 δισ. δολ. αντίστοιχα.

    Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι γερμανικές Nord LB και BVB (6η και 7η θέση με χορηγήσεις 17,61 δισ. δολ. και 15,16 δισ. δολάρια) η γαλλική PNP Paribas (8η με 15,10 δισ. δολ.), η ιαπωνική BTMU (9η με 14,5 δισ. δολ. και η ελβετική Credit Suisse (10η με 13,96 δισ. δολ.

    Ακολουθούν η σουηδική Nordea (11η με 13 δισ. δολ.), η κινεζική China Development Bank (12η με 12 δισ. δολ.), η ολλανδική ABN Amro (13η με 11,90 δισ. δολ.), η γαλλική Credit Agricole (14η με 11 δισ. δολ.) και η ιαπωνική SMBC (15η με 10,50 δισ. δολ)

    Οι ελληνικές τράπεζες

    Όσον αφορά στην ελληνική παρουσία, η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται στην 36η θέση με χορηγήσεις  2,73 δις. δολ., η Εθνική Τράπεζα στην 37η θέση με χορηγήσεις 2,4 δις. δολ. και Alpha Bank στην 38η θέση με 2,19 δισ. δολ.

    Σύμφωνα με την Petrofin, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να στηρίζουν τους Έλληνες εφοπλιστές. Παρά τα οικονομικά προβλήματα της χώρας αλλά και τη μείωση του χαρτοφυλακίου τους, υπογραμμίζει η Petrofin έχουν καταφέρει με πολύ προσεκτικό τρόπο να δανείζουν μικρά ποσά στους πελάτες τους.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θεόδωρος Βενιάμης: Η νέα στρατηγική κίνηση του εφοπλιστή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζες: Πώς οι Έλληνες εφοπλιστές βρίσκουν χρηματοδότηση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές έδωσαν τα ρέστα τους σε αγορές πλοίων στο α’ εξάμηνο

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ