Με ικανοποίηση και ενθουσιασμό υποδέχθηκε η επενδυτική κοινότητα την είδηση για την έκδοση ομολόγου απο 200 εκατ. έως 300 εκατ. ευρώ από τον “Μυτιληναίο” μέσω της οργανωμένης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Παράγοντες της αγοράς υπογραμμίζουν πως η απόφαση του ομίλου αναμένεται να προσελκύσει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς υπάρχουν πολλοί επενδυτές που αναζητούν καλύτερες επιδόσεις, απ’ ότι προσφέρουν σήμερα οι προθεσμιακές καταθέσεις.

Πρωτίστως όμως, θεωρούν πως συνιστά μια πολύ θετική εξέλιξη για τον ίδιο τον όμιλο. Καταρχάς γιατί θα τον βοηθήσει να μειώσει σημαντικά το κόστος δανεισμού του αλλά και γιατί θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει με πιο ανταγωνιστικούς όρους την ανάπτυξή του.

Λέγεται πως ήδη με το ομολογιακό θα μετατραπεί σχεδόν το σύνολο του δανεισμού σε πενταετές «balloon» χωρίς ενδιάμεσες δόσεις, ώστε να “ανοίξουν” τραπεζικές γραμμές ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της πρόσφατης γενικής συνέλευσης ο όμιλος ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε τα τελευταία χρόνια στο χώρο της βιομηχανίας. Πρόκειται για την κατασκευή δεύτερης μονάδας αλουμινίου δυναμικότητας 1 εκατ. τόνων, με συνολικό προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε αναφέρει ακόμη ότι ο εταιρικός μετασχηματισμός προχωράει κανονικά, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “είμαστε έτοιμοι για το μεγάλο άλμα».

Παράλληλα τόνισε ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις γύρω από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, διερευνώντας τα περιθώρια συμμετοχής. Μαλιστα για τις μονάδες της ΔΕΗ, είπε πως το ενδιαφέρον θα οριστικοποιηθεί όταν η κυβέρνηση καταλήξει στο πακέτο των προς πώληση μονάδων.

Αυξημένο ενδιαφέρον

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ομολογιακό δάνειο της Μυτιληναίος θα συμμετέχει με 50 εκατ. ευρώ η EBRD ενω το επιτόκιο θα κυμαίνεται στην περιοχή του 3%.

Να σημειωθεί πως η έκδοση εταιρικών ομόλογων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά του ΧΑ ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο. Την αρχή έκανε η MLS (με 4 εκατ. ευρώ) και ακολούθησαν η Housemarket του ομίλου Fourlis  (με 50 εκατ. ευρώ)  και ο ΟΠΑΠ (με 200 εκατ. ευρώ).

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως όσο η αβεβαιότητα υποχωρεί και το country risk απομακρύνεται, τόσο θα αυξάνεται η “όρεξη” ολοένα και περισσότερων εταιρειών να προχωρήσουν στην έκδοση ομολόγων, ως μιας εναλλακτικής πηγής άντλησης κεφαλαίων.