Μίλτος Καμπουρίδης-Μαρίνα Βερνίκου
Περιεχόμενα
Ο Μίλτος Καμπουρίδης, ιδρυτής (μαζί με τον Πιέρ Χαραλαμπίδη) και επικεφαλής της Dolphin Capital, δεν είναι πλέον το “χρυσό αγόρι του real estate”, αλλά δεν τα παρατάει εύκολα. Η συμφωνία που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για τη συμμετοχή αραβικού fund στην βαλτωμένη επί χρόνια επένδυση στην Κέα με την κατασκευή του συγκροτήματος “One & Only Kea Island” είναι η πρώτη καλή είδηση έπειτα από απανωτές αστοχίες για τη διοίκηση της Dolphin Capital. Αστοχίες οι οποίες οδήγησαν πέρυσι στην απόφαση των πανίσχυρων μεγαλομετόχων της εταιρείας να πωλήσεων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 όλα τα περιουσιακά στοιχεία της.
Μεταξύ αυτών που θα πωληθούν περιλαμβάνεται και η συμμετοχή της Dolphin Capital στο πολυτελές AmanZoe της Αργολίδας, αλλά και το υπό κατασκευή συγκρότημα της Τζιας, αν αυτή η συμφωνία της Dolphin δεν έχει την ατυχή κατάληξη προηγούμενων όπως με τον κινεζικό όμιλο China Glory για τη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη Venus Rock στην Κύπρο.
Οι Κινέζοι έφυγαν κυριολεκτικά νύκτα από την Κύπρο, όπως νύχτα φαίνεται πως έφυγε ένας άλλος κινεζικός όμιλος, η Wanda. Ο κολοσσός του real estate είχε έρθει στην Ελλάδα, είχε ξεναγηθεί (λέγεται από τον υφυπουργό Οικονομίας και …υπεύθυνο για τους Κινέζους Στέργιο Πιτσιόρλα) σε διάφορα υποψήφια έργα. Γράφτηκε, χωρίς να διαψευστεί, πως η Wanda είχε συμφωνήσει να επενδύσει σε τουριστικό έργο της Dolphin Capital στη Σητεία. Όμως και αυτή η συμφωνία ναυάγησε!
Τέρμα οι κοσμικές εμφανίσεις
Οι συνεχείς ατυχίες έχουν οδηγήσει και στον περιορισμό των εμφανίσεων του ζεύγους Μίλτου Καμπουρίδη – Μαρίνας Βερνίκου που απασχολούσε για αρκετά χρόνια τις κοσμικές στήλες. Από το “Golden Party” σε γνωστό κλαμπ της Αθήνας μέχρι τον γάμο στη Σίφνο και τις εργασίες για το σπίτι στις παρυφές του Λυκαβηττού.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ώστε να εξωραϊστεί η αρνητική πορεία της Dolphin Capital το …δαιμόνιο του Μίλτου Καμπουρίδη δεν ήταν αρκετό για να την κρατήσει μακριά από τα βράχια. Στο περυσινό εξάμηνο έγραψε ζημιές 163 εκατ. ευρώ (λόγω απομείωσης της αξίας των ακινήτων) και φέτος πέρασε σε μικρά κέρδη.
Όμως, επειδή δεν προχώρησαν αρκετές συμφωνίες πώλησης περιουσιακών στοιχείων, ούτε πωλήθηκε κάποια βίλα στο AmanZoe, τα έσοδα στο φετινό πρώτο εξάμηνο υποχώρησαν στα 5,4 εκατ. από περίπου 6,5 εκατ. πέρυσι.
Όσοι γνωρίζουν τον Μίλτο Καμπουρίδη υποστηρίζουν πως υπήρξε πράγματι πρωτοπόρος είτε πρόκειται για το πολυτελές AmanZoe, είτε για το συγκρότημα OneAthens στο Κολωνάκι.
Οι υπεραξίες
Όμως φαίνεται πως έδωσε περισσότερο βάρος στο κυνήγι των υπεραξιών, σπορ το οποίο αποδείχθηκε εφιαλτικό όταν οι αγορές “γύρισαν προς τα κάτω” μετά το 2008 και ειδικά μετά την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.
Η εμπειρία από τη Goldman Sachs και της Soros Real Estate Partners (SREP) του Τζορτζ Σόρος δεν αρκούσε. Ταυτόχρονα είχαν δημιουργηθεί και σχέσεις που αποτέλεσαν βαρίδια στην πορεία της Dolphin Capital μέχρι πέρυσι που υπήρξε η παρέμβαση των μεγαλομετόχων, δηλαδή πανίσχυρων διεθνών funds που έχουν πλέον τον έλεγχο της επενδυτικής εταιρείας ακινήτων.
Πόσοι, για παράδειγμα, γνωρίζουν την αποτυχημένη απόπειρα εισόδου της Dolphin στην αγορά ακινήτων της Βραζιλίας; Τότε που ο Μίλτος Καμπουρίδης επένδυσε περί τα δύο εκατ. ευρώ για να αγοράσει το 10% της εταιρείας Itacare Capital που είχε ιδρύσει ένα πρώην στέλεχος της Dolphin Capital, ο Pedro Miranda.
Ο P. Miranda εργάζονταν στο παρελθόν και στην Goldman Sachs, αλλά η συνεργασία με την Dolphin Capital δεν ήταν και τόσο επωφελής για την τελευταία. Τώρα προσπαθεί να πωλήσει το ποσοστό της στην Itacare στα μισά λεφτά απ’ ότι επένδυσε, δηλαδή με περίπου ένα εκατ. ευρώ.
Βέβαια η ζημιά του ενός εκατ. ευρώ είναι ψίχουλα μπροστά στο βουνό των υποσχέσεων που δεν τηρήθηκαν, λόγω της ατυχούς συγκυρίας στην Ελλάδα, και εξόργισαν τους μετόχους της Dolphin.
Η Grivalia αγοράζει το Pearl Island
Μετά την πώληση του Pearl Island στον Παναμά στην Grivalia Hospitality η εταιρεία έχει μείνει με 13 περιουσιακά στοιχεία (11 στην Ελλάδα, ένα στην Κροατία και ένα στην Τουρκία) τα οποία πρέπει να πωλήσει. Τελευταία ημερομηνία έχει οριστεί η 31η Δεκεμβρίου 2019 και στον εξαμηνιαίο απολογισμό του 2017 αναφέρεται πως αν μέχρι τότε έχει μείνει κάποιο περιουσιακό στοιχείο, τα συνεδριάσει η γενική συνέλευση ώστε να αποφασίσει την τύχη του.
Το πολυετές σίριαλ με την Τζια, που φαίνεται να έχει ευτυχή κατάληξη μετά τη συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας, δείχνει, πάντως, πως η πώληση των ακινήτων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
“Βάζει πλάτη” και ο Μίλτος Καμπουρίδης ο οποίος λέγεται πως θα διατηρήσει προσωπικά ποσοστό στο σχήμα που θα προχωρήσει την επένδυση, μαζί με “όχημα” του αρχιτέκτονα Τζον Χέα που είχε σχεδιάσει το έργο στην Κέα (έχει 33% στο σημερινό σχήμα ποσοστό που θα μειωθεί με την είσοδο των Αράβων της Kerzner).
Στην Κέα επιχειρείται η επανάληψη του σχεδίου του AmanZoe, δηλαδή η προσέλκυση ενός ξενοδοχειακού φορέα – “κράχτη” και στη συνέχεια η σταδιακή κατασκευή βιλών, ανάλογα με τη ζήτηση.
Στα περισσότερα από τα υπόλοιπα ακίνητα η κατάσταση είναι πιο σύνθετη. Στη Σητεία, για παράδειγμα, μετά την αποχώρηση της Wanda, ο συνέταιρος της Dolphin, η Ικτίνος Μάρμαρα, υπόσχεται να επενδύσει μέχρι και 10 εκατ. ευρώ (βλέπε δηλώσεις του Ευαγγ. Χαϊδά στο mononews) αν βρεθεί συνέταιρος για το περίφημο “Sitia Bay Golf Resort” των 2.800 στρεμμάτων, που θα πάρει τη θέση της Dolphin.
Κυκεώνας διεκδικήσεων
Στη Μαγνησία, το ακίνητο επί του οποίου είχε σχεδιαστεί το συγκρότημα Lavender Bay Resort, βρίσκεται στο στόχαστρο των αντιπάλων του Μητροπολίτη Δημητριάδος.
Οι τελευταίοι υποστηρίζουν, με βάση πόρισμα της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλίας πως το ακίνητο των περίπου 3.000 στρεμμάτων που πωλήθηκε από την Μητρόπολη σε ιδιωτική εταιρεία (Golfing Developments Μελετητική Κατασκευαστική A.E.) και στη συνέχεια στην Dolphin, στην περιοχή Νήες, ανήκει στο δημόσιο και κακώς μεταβιβάστηκε! Συνεπώς πως θα πωλήσει ο Μ. Καμπουρίδης και η Dolphin ένα ακίνητο που βρίσκεται σε κυκεώνα διεκδικήσεων;
Το ενημερωτικό δελτίο του εξαμήνου δείχνει, πάντως, πως οι μέτοχοι έχουν δώσει προθεσμία στον Μ. Καμπουρίδη μέχρι το Δεκέμβριο του 2019. Σήμερα μεγαλύτερος μέτοχος της Dolphin Capital είναι το βρετανικό hedge fund Oceanwood Capital Management. Ακολουθούν οι J. O. Hambro Capital Management, Fortress Investment Group, Majedie UK Equity Fund, Progressive Capital Partners, Blackrock Investment Management, Fir Tree Inc. και River Mercantile.
Πλέον δεν εμφανίζεται μεταξύ των βασικών μετόχων η αμερικανική Third Point η οποία κάποια στιγμή είχε το μεγαλύτερο ποσοστό. O ιδιοκτήτης της Third Point, ο πολύς Dan Loeb, είχε βγάλει αρκετά χρήματα από επένδυση στα ελληνικά ομόλογα (προ ΣΥΡΙΖΑ!).
Πρέπει, όμως, να το φυσάει και να μην κρυώνει για την επένδυση στην Dolphin και την πορεία του Third Point Hellenic Recovery Fund το οποίο τοποθετήθηκε σε ελληνικές και κυπριακές εταιρείες.
Η επόμενη διετία θα είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα για τον Μίλτο Καμπουρίδη, ειδικά τώρα που η άνοδος του ελληνικού τουρισμού προσελκύει ξένους επενδυτές.
Αρκεί οι τελευταίοι να πειστούν πως μπορεί να αντιστραφεί η μέχρι σήμερα ζημιογόνος πορεία της Dolphin.