Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Το μεγάλο λάθος της Goldman Sachs με το δολάριο. Βλέπουν πτώση του έναντι στο ευρώ;

Έκαναν λάθος οι guru των αγορών, τα ακριβοπληρωμένα στελέχη της Goldman Sachs; Μάλλον έτσι είναι καθώς τα golden boys της αμερικανικής τράπεζας αποφάσισαν να κλείσουν τις long θέσεις για το δολάριο. Επιπρόσθετα έκοψαν την bullish στάση που είχε από τον περασμένο Νοέμβριο για το αμερικάνικο νόμισμα, έναντι στο ευρώ, τη στερλίνα και το κινεζικό γουάν, που αποτελούσαν και τα κορυφαία της trades για το τρέχον έτος.

Ο λόγος που η αμερικάνικη τράπεζα “μετανιώνει” για την σύστασή της η οποία και δεν έχει αποδώσει έως σήμερα, είναι το momentum της αναθέρμανσης της οικονομίας, οι ανησυχίες της κυβέρνησης Trump γύρω από την δύναμη του νομίσματος και η βελτίωση της ανάπτυξης στις “αντίπαλες” οικονομίες. Αυτοί οι παράγοντες αναμένεται να πιέσουν το δολάριο το τρέχον έτος κι έτσι  την οδηγούν να κάνει πίσω από την bullish στάση της.

Lloyd Blankfein. Ετών 65. CEO Goldman Sachs

Όπως σημειώνει, η παγκόσμια ανάπτυξη έχει ανακάμψει, μειώνοντας το μέγεθος της υπεραπόδοσης των ΗΠΑ, ειδικά σε σύγκριση με την Βρετανία και την ευρωζώνη. Η αβεβαιότητα γύρω από τον πραγματικό ρυθμό της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την πολύ αργή πρόοδο στην φορολογική μεταρρύθμιση που έχει υποσχεθεί ο Trump, μειώνουν την αισιοδοξία γύρω από τις προοπτικές των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα έχει επεκτείνει την δημοσιονομική και την πιστωτική της πολιτική και έχει αυξήσει τα επιτόκια και αυτό έχουν επηρεάσει την ισοτιμία δολαρίου/γουάν.

Επιπλέον, ο Trump έχει τονίσει ότι ανησυχεί για την δύναμη του δολαρίου και αυτό ήταν κάτι το οποίο είχε τονίσει και στην προεκλογική του εκστρατεία. Οι απόψεις αυτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν το δολάριο μέσω διαφόρων καναλιών, όπως τα νέα πρόσωπα που θα διοριστούν στην Fed, καθώς και η εμπορική και δημοσιονομική πολιτική.

Η Citi σημειώνει πως και η πολιτική της Fed δεν λειτουργεί τόσο θετικά για το δολάριο όπως αναμενόταν. Αν και θα προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, δεν φαίνεται να βιάζεται να κινηθεί.

To αγαπημένο ρολόι του επικεφαλής της Goldman Sachs Lloyd Blankfein.

Τα τελευταία χρόνια η Goldman Sachs έχει διατηρήσει σε γενικές γραμμές μια bullish στάση για το δολάριο, και το νόμισμα εξακολουθεί να έχει μια σειρά από παράγοντες που το βοηθούν,  συμπεριλαμβανομένης της υγιούς εγχώριας οικονομίας, της ενεργής κεντρικής τράπεζας, και τη μείωση της πολιτικής αβεβαιότητας σε σχέση με την περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου και του ευρώ.

Βραχυπρόθεσμα το δολάριο θα μπορούσε να κερδίσει αν ο Trump κάνει πρόοδο στη δημοσιονομική τόνωση ή αν η Le Pen κερδίσει τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία.

Ωστόσο, μια σειρά από θεμελιώδη μεγέθη έχουν αλλάξει και έτσι το story των long θέσεων στο δολάριο δεν μπορεί να αποτελεί πλέον κορυφαίο trade, καταλήγει η τράπεζα.