ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Την ανάθεση της αρμοδιότητας των πλειστηριασμών σε άλλο φορέα – πλην των συμβολαιογράφων – ζητούν οι θεσμοί προκειμένου να απεμπλακεί η διαδικασία μετά και την τελευταία απόφαση του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων να απέχουν από τα καθήκοντά τους έως τα τέλη του 2017.
Το θέμα συνδέεται άμεσα με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και ενδεικτικό της σπουδαιότητας που έχει για τους θεσμούς είναι η σχετική αναφορά που έκανε ο κεντρικός τραπεζίτης κ. Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια του χθεσινού Eurogroup. Στις λύσεις που εξετάζονται είναι η ανάθεση της αρμοδιότητας στους Ειρηνοδίκες, σύστημα που ισχύει στη Γερμανία, ενώ εναλλακτικά η σχετική αρμοδιότητα θα μπορούσε να ανατεθεί σε υπαλλήλους του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως ισχύει στην Ισπανία.
Η απόφαση για τη νέα αποχή των συμβολαιογράφων έρχεται λίγες μόλις μέρες πριν την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που ακυρώνει ουσιαστικά την πρωτοβουλία, δημιουργώντας προβληματισμό για την αποφασιστικότητα των εμπλεκόμενων πλευρών να ξεμπλοκάρουν τους πλειστηριασμούς, που είναι παγωμένοι εδώ και εννιά περίπου χρόνια.
Την ουσιαστική ακύρωση του μηχανισμού των πλειστηριασμών επιβεβαιώνει η σύγκριση με το 2009, λίγο πριν δηλαδή την εκδήλωση της κρίσης που οι πλειστηριασμοί ακινήτων είχαν μια κανονικότητα, καθώς δεν είχε ακόμη ξεσπάσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Η σύγκριση της περιόδου 2009 – 2017 δείχνει μείωση του αριθμού των πλειστηριασμών κατά 89% και συγκεκριμένα από τις 52.000 σε 5.600 το εννιάμηνο του τρέχοντος έτους.
Το θέμα της απόσπασης της αρμοδιότητας από τους συμβολαιογράφους, επανέρχεται επιτακτικά στο προσκήνιο καθώς υπονομεύει το στόχο της μείωσης των κόκκινων δανείων και επιπλέον υπονομεύει τη δυνατότητα των τραπεζών να διοχετεύσουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Η δέσμευση που έχουν αναλάβει οι τράπεζες έναντι του SSM προβλέπει τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 11,5 δις ευρώ έως το 2019 μέσα από ρευστοποιήσεις ακινήτων και το συνεχιζόμενο πάγωμα των πλειστηριασμών καθιστά το στόχο ανέφικτο, επαναφέροντας την προοπτική μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.
Στο θέμα παρενέβη χθες με ανακοίνωσή της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών επισημαίνοντας ότι «η αντιμετώπιση του προβλήματος του μη εξυπηρετούμενου δανεισμού είναι κομβικής σημασίας για την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών και τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούν απρόσκοπτα την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις, στηρίζοντας την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Να σημειωθεί ότι το στοκ των ακινήτων προς πλειστηριασμό ξεπερνά τις 15.000, στους οποίους πρέπει να προστεθούν και άλλοι 3.700 περίπου που έχουν λάβει ημερομηνία για τους προσεχείς μήνες. Οι τράπεζες επιμένουν ότι δεν πρόκειται για την πρώτη κατοικία δανειοληπτών, αλλά αφορούν οφειλέτες που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και βαρύνονται με υψηλές οφειλές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τινάζονται στον αέρα τα stress test, «σκουπίδια» οι εγγυήσεις στις τράπεζες για τα δάνεια
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εντολή Πιτσιλή: Σε 48 ώρες πρέπει να ξέρω τις παραβάσεις των Ελλήνων στα Paradise Papers
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνεργασία-έκπληξη από τον ΠΣΕ: Οι εξαγωγείς στη νέα εποχή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Το σαφάρι των 35 τρισ. – Γιατί οι επενδυτές δεν φοβούνται την Ελλάδα
- Πανικός στις Μαρίνες από τους ελέγχους σε θαλαμηγούς: Ανασφάλιστος ακόμη και ο πλοίαρχος σε πολυτελές σκάφος εφοπλιστή!
- Κερδισμένο το Airbnb στην Ελλάδα από την επιμήκυνση της σεζόν
- Novo Nordisk: Ο «βασιλιάς» στην αγορά της απώλειας βάρους χάνει το θρόνο του;