• Business

    Κέρδη με γαλλική φρεσκάδα στο ΧΑ. Απογειώνονται τα Ελληνικά ομόλογα

    • NewsRoom
    rio

    Η Heather Miller-Koch, από την Αμερική, πραγματοποιεί ένα ψηλό άλμα.


    Ο Μακρόν απογειώνει χρηματιστήριο και ομόλογα και στην Ελλάδα εκτος από τις Ευρωαγορές. Με ώθηση λοιπόν από το γενικότερο κλίμα ευφορίας στις αγορές που προκαλεί το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, αλλά και την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα που αποδεικνύει ότι υπάρχει ένα… φως στο τούνελ της δεύτερης αξιολόγησης, τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν δυναμικό ράλι, υπεραποδίδοντας όλων των υπόλοιπων ομολόγων στην Ευρώπη.

    Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται το 6,505% με πτώση της τάξης του 2,83% από την Παρασκευή, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Δεκεμβρίου.

    Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου σημειώνει ακόμη πιο εντυπωσιακή βουτιά κατά 7,7% στο 6,613%, και διαμορφώνεται κάτω του 7% για πρώτη φορά από τις 26 Ιανουαρίου.

    Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,62% στις 682,48 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,4 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,52% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.823,08 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 3,90% στις 791,84 μονάδες.

    Σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance, μεσοπρόθεσμα η ελληνική αγορά παραμένει ανοδική, όσο βρίσκεται πάνω από τις 625 μονάδες, στοχεύοντας το επίπεδο των 800 μονάδων. Οι 661 και 1.775 μονάδες σε ΓΔ και
    FTSE 25 είναι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, που μόνο η διάσπασή τους μπορεί να δώσει μία καλύτερη διόρθωση.

    Η αγορά όσο περιμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης φαίνεται να συντηρείται ενώ αντίστοιχα και το 10ετές spread έχει βρεθεί σε καλά επίπεδα και πέριξ των 650 μονάδων. Θυμίζουμε πως σε περίπτωση που προλάβουμε την 22 Μαΐου προλαβαίνουμε και οριακά το QE που θα μας βοηθήσει σημαντικά όχι τόσο πολύ σαν νούμερο αλλά αύξηση της εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία, καταλήγει ο κ. Ζαχαράκης.

    Στο ταμπλό τώρα, οι τραπεζικές μετοχές ηγούνται της ανόδου, με την Πειραιώς και την Alpha Bank να σημειώνουν κέρδη άνω του 4%, ενώ ανώτερη του 3% είναι η άνοδος σε Εθνική και Eurobank. Άνοδο 2,41% σημειώνει η Σαράντης, η Ελλάκτωρ ενισχύεται κατά 2,22%, η Grivalia είναι στο +2,08% και η ΜΕΤΚΑ στο +2,03%.

    Άνω του 1% είναι τα κέρδη σε ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Folli Follie, Ελληνικά Πετρέλαια, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Βιοχαλκο και Jumbo, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, Λάμδα, ΟΛΠ και Aegean. Μόνο η ΕΕΕ, στον FTSE 25 υποχωρεί κατά 0,36%.

    Τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια 

    Σε ένα ισχυρό ράλι ανόδου επιδίδονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από τη νίκη – “ανάσα” του Εμμανουέλ Μακρόν στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και καθώς οι φόβοι περί “Frexit” εξασθενούν.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 1,77% στις 384,83 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει “άλμα” της τάξεως του 4%, προσεγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. Ράλι 3,90% και για τον Stoxx Europe 600 banks, καθώς οι γαλλικές τράπεζες κατακτούν την “κορυφή”, με την Credit Agricole, τη Societe Generale και την BNP Paribas να σημειώνουν όλες κέρδη της τάξεως του 10%.

    Ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 1,50% και ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 2,27%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB διαμορφώνεται 3,17% υψηλότερα, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 γνωρίζει κέρδη 2,99% και ο πορτογαλικός PSI 20 ενισχύεται κατά 1,95%.

    Το ευρώ, εν τω μεταξύ, “αναρριχήθηκε” σε υψηλό πέντε μηνών, με το εκλογικό αποτέλεσμα μάλιστα να απομακρύνει τους επενδυτές από “ασφαλή καταφύγια”, όπως είναι ο χρυσός και το γιεν.

    Το αποτέλεσμα του α’ γύρου των γαλλικών εκλογών είναι “μια θετική έκπληξη για assets υψηλού κινδύνου σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα”, παρατηρεί συγκεκριμένα η BlackRock Investment Institute.

     

    Τι λέει η Citi για την Ελλάδα

    Όπως σημειώνει η Citi,  η υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας σε σχέση με τους στόχους του μνημονίου θα παρέχει στήριξη στην πιο αισιόδοξη άποψη της δημοσιονομικής δυναμικής που υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση έναντι της άποψης του ΔΝΤ.

    Η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων του 2016 θα συμβάλει στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, δεδομένης της χαμηλής αξιοπιστίας των δημοσιονομικών δεδομένων και της μεγάλης μεταβλητότητάς τους, η Citi αμφιβάλει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να φθάσει το 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μπορεί να διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο για κάποια λίγα χρόνια.

    Πάντως, όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα μετά και τη σύνοδο του ΔΝΤ, όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και θα υπάρξει deal πριν από την κρίσιμη ημερομηνία των αποπληρωμών του Ιουλίου, μετ ο ΔΝΤ να συμμετέχει ακόμα και χρηματοδοτικό στο ελληνικό πρόγραμμα.



    ΣΧΟΛΙΑ