Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Κάτω από το 6% τα 10ετη ομόλογα. Ο χρησμός της JP Morgan

Προ ολίγων εβδομάδων η JP Morgan είχε προβλέψει  πως στο καλό σενάριο όπου η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης έρθει στο Eurogroup του Μαΐου, η Ελλάδα θα μπορεί να ενταχθεί στο QE το καλοκαίρι, ενώ η απόδοση των ελληνικών ομολόγων θα βρεθεί στο 5,5%-6%. Μάλιστα  αμερικάνικη τράπεζα είχε επισημάνει πως διατηρεί μια εποικοδομητική στάση μεσοπρόθεσμα για τα ελληνικά ομόλογα, σημειώνοντας πως το risk-reward συνεχίζει να είναι ελκυστικό

Σήμερα η  απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρεί κάτω από το 6% και στο 5,997%, με πτώση 1,17%  από τα χθεσινά επίπεδα, ενώ το χθεσινό ράλι οδήγησε σε πτώση της τάξης του 7% στο κόστος δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης.

Το συγκεκριμένο ομόλογο έχει να βρεθεί κάτω από τα επίπεδα του 6% από τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ τον Ιούλιο του 2015 όπου η Ελλάδα είχε βρεθεί στα όρια του Grexit λίγο πριν το μαραθώνιο Eurogroup που οδήγησε και στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου, η απόδοσή του είχε αγγίξει σχεδόν το 20%.

Τα βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα, σημειώνουν βελτίωση, με την απόδοση του 2ετούς να διαπραγματεύεται στο 5,929% με οριακή πτώση από τα χθεσινά επίπεδα όπου είχε σημειώσει ράλι της τάξης του 7%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές πάντως, για να διατηρηθεί η βελτίωση στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, πρέπει να συμβούν δύο πράγματα. Οι επενδυτές πρέπει να δουν ότι το ελληνικό χρέος είναι αρκετά βιώσιμο για να επιστρέψει η χώρα στις αγορές, και ότι θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάτι που ακόμη μένει να φανεί, με την συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 8 Ιουνίου να είναι καθοριστική.

Τα 2ετη ομόλογα βαρόμετρο για τα χρέη της χώρας  

Το γεγονός ότι οι αποδόσεις των 2ετών ομολόγων υποχώρησαν για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, κάτω από εκείνες των 10ετών ομολόγων, αποτελεί ένα σημάδι της εμπιστοσύνης των επενδυτών για την ικανότητα της Ελλάδας να εξοφλήσει τα χρέη της.

Οι αποδόσεις ενδέχεται να συνεχίσουν να μειώνονται τους ερχόμενους μήνες, σύμφωνα με τον David Schnautz, στρατηγό αναλυτή της Commerzbank, κάτι το οποίο “θα μπορούσε με τη σειρά του να δώσει την ευκαιρία στον ΟΔΔΗΧ να εκδώσει νέο ομόλογο μετά το καλοκαίρι”