• Business

    Γιώργος Μπόλος: Ποιος είναι ο manager που θέλει να εξαγοράσει ελληνικές εταιρίες


    Το πρώτο βρετανικό επενδυτικό σχήμα με πανευρωπαϊκή (EUVECA) άδεια λειτουργίας που έχει ως αποκλειστική στό­χευση μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο αποτελεί πλέον γεγονός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επενδυτικός οίκος Brookstreet Equity Partners με έδρα το Mayfair του Λονδίνου και με μόνιμη αντιπρο­σώπευση σε Αθήνα και Νέα Υόρκη έχει συ­στήσει αυτό το όχημα επενδύσεων που έχει δρομολογήσει ήδη συμφωνίες εξαγοράς ελ­ληνικών εταιρειών.

    Οι κινήσεις αφορούν αποκλειστικά εταιρείες με προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης μέσω εξαγωγών, οι οποίες είναι ήδη κερδοφόρες και έχουν υγιείς ισολογισμούς και διαφανείς ταμειακές ροές.

    Στόχος είναι η βελτιστοποίηση της απόδοσης των ελληνικών και κυπριακών εταιρειών που θα περνούν υπό τον έλεγχο του επενδυτικού σχήματος και η ανάπτυξη τους στις διεθνείς αγορές.

    Η μέθοδος υλοποίησης αυτής της στρατηγικής είναι η σύμπραξη με την υπάρχουσα διοίκηση της εταιρείας και τους συμμετέχοντες επεν­δυτές.

    Τα κεφάλαια του επενδυτικού σχήματος που δημιουργεί η Brookstreet Equity Partners είναι αμιγώς ιδιωτικά. Το επενδυτικό σχήμα είναι πρωτοβουλία του διακεκριμένου (ελληνικής καταγωγής) επενδυτικού τραπεζίτη και livery­ man του Λονδίνου Όμηρου Σαρίκα και του Έλληνα επιχειρηματία Γιώργου Μπόλου, στε­λέχους μεγάλων εταιρειών και οργανισμών.

    Το δυναμικό της εταιρείας απαρτίζει μία έμ­πειρη και ικανή ομάδα στελεχών του Σίτυ του Λονδίνου και της Γουόλ Στριτ με προϋπηρεσία σε τράπεζες (Oppenheimer, Merrill Lynch, CSFB, Deutsche Bank), συμβουλευτικούς οί­ κους στρατηγικής (McKinsey, AT Kearney), pri­ vate equity funds (KKR, Cinven, Bain), family offices και με κορυφαία εκπαίδευση σε Βρετανία και ΗΠΑ (Harvard, LBS, Oxford).

    Ο κ. Σαρίκας έχει μακρά εμπειρία σε ευρω­παϊκές διασυνοριακές συναλλαγές, ενώ αί­ σθηση προκάλεσε η συμφωνία εξαγοράς της ελληνικής Tickethour από τον αμερικανικό κο­λοσσό Ticketmaster / Live Nation του χρημα­ τιστηρίου της Νέας Υόρκης, της οποίας ήταν ο αρχιτέκτονας.

    Η επενδυτική του επέμβαση σε συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Βρε­τανίας χρονολογείται από το 2013.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Σαρίκας και η ομάδα του έχουν «σαρώσει» την ελληνική και κυπριακή επιχειρηματική αγορά, αναλύον­ τας σε βάθος την κατάσταση και την προοπτική εξαγωγικών μικρομεσαίων εταιρειών, ανι­ χνεύοντας επιχειρηματικά «διαμάντια».

    Σημειώνεται ότι η Brookstreet ακολουθεί αυ­στηρά αγγλοσαξονικά πρότυπα λειτουργίας, καθώς έχει ως έδρα το Λονδίνο και υπόκειται στο αυστηρό κανονιστικό και εποπτικό πλαίσιο λειτουργίας της βρετανικής Αρχής Χρηματο­ οικονομικής Διαγωγής (FCA).



    ΣΧΟΛΙΑ