Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

ΕΛΤΑ: Στα 15 εκατ. ευρώ η αποζημίωση από το κράτος για το 2013-2015

Μέχρι 15 εκατ. ευρώ ετησίως και όχι 50 εκατ. ευρώ ετησίως, μόνο για την περίοδο 2013– 2015, θα λάβουν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) για την καθολική υπηρεσία. Η σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται σε τροπολογία που κατέθεσε στο σχέδιο νόμο για τα ευρυζωνικά δίκτυα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. Η τροπολογία ήταν αναγκαία προκειμένου να πάρουν οικονομική ανάσα τα ΕΛΤΑ τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Επίσης, με την τροπολογία καλύπτεται και η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είχε θεωρήσει πως το δημόσιο μπορεί για διάστημα δύο ή τριών ετών (δηλαδή για την περίοδο 2013 – 2015) να χρηματοδοτήσει με δημόσιους πόρους την καθολική υπηρεσία. Στη συνέχεια, όμως, πρέπει να δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης για την καθολική υπηρεσία (δηλαδή την υποχρέωση παράδοσης επιστολών σε ολόκληρη τη χώρα), στον οποίο θα συμμετέχουν και οι πάροχοι ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Στην τροπολογία επισημαίνεται πως τον τελικό λόγο για την καταβολή των 15.000.000 ευρώ έχει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Το απίστευτο της υπόθεσης με την καθολική υπηρεσία, που είχε προκαλέσει και την παρέμβαση της Κομισιόν, είναι ότι τα ΕΛΤΑ ανέθεσαν σε εταιρεία συμβούλων να υπολογίσει το κόστος της. Η πρώτη μελέτη προσδιόρισε το κόστος κοντά στα 15 εκατ. ευρώ, αλλά τα ΕΛΤΑ λίγους μήνες μετά ανέθεσαν, στην ίδια εταιρεία, νέα μελέτη με το ίδιο αντικείμενο. Με τη νέα μελέτη, το κόστος της καθολικής υπηρεσίας εκτοξεύονταν στα 50 εκατ. ευρώ ετησίως, συμπέρασμα που δεν πήραν και τόσο στα σοβαρά στις Βρυξέλλες.

Έτσι, τελικά, η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην απόφαση να καταβληθούν για το μεταβατικό διάστημα που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα 15 εκατ. ευρώ ετησίως που αναφέρονταν και στην πρώτη μελέτη της εταιρείας συμβούλων.

Κείμενο: Λυδία Μώρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οκτώ ύποπτα δέματα εντοπίστηκαν στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα ΕΛΤΑ απαντούν για το δέμα – βόμβα στον Σόιμπλε: Οι έλεγχοι ταχυδρομικών αποστολών γίνονται από άλλη εταιρεία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γκαζάκια στα ΕΛΤΑ στο Μαρούσι