Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

ΤτΕ: Αυξήθηκαν τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια στο πρώτο τρίμηνο του 2017

Αυξήθηκαν τα στεγαστικά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται το πρώτο τρίμηνο του 2017. Αυτό έδειξε η Έκθεση για τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος και το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο καθώς η αβεβαιότητα του πρώτου τριμήνου του 2017 «γέννησε» νέα κόκκινα δάνεια. Έτσι, αν και οι διαγραφές στις οποίες προχώρησαν οι τράπεζες ήταν της τάξης του 1,3δις ευρώ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 500εκατ ευρώ.

Τώρα τα τραπεζικά στελέχη προσδοκούν σε ένα καλύτερο δεύτερο τρίμηνο για να είναι εντός στόχων σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Όπως λένε τα στελέχη, σε περιόδους ανασφάλειας και αβεβαιότητας οι πολίτες προσπαθούν να «θωρακιστούν» με αποτέλεσμα να μην αποπληρώνουν τα δάνεια τους, αλλά και αποσύρουν τις όποιες καταθέσεις διαθέτουν, εξαντλώντας τα όρια αναλήψεων που τους επιτρέπουν τα capital controls.

Μάλιστα, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της ΤτΕ στο «κόκκινο» είναι 464 χιλιάδες στεγαστικά δάνεια, 423 χιλιάδες επιχειρηματικά και 1,9 εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες. Για το πρώτο τρίμηνο του έτους οι τράπεζες ανέφεραν σημαντικές εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων. Στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο παρατηρείται ότι το 1/3 των υπολοίπων των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφορά σε πιστούχους που έχουν κάνει αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς νομικής προστασίας.

Ειδικότερα το πρώτο τρίμηνο του 2017, οι τράπεζες κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους που είχαν θέσει για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΝPEs), τα οποία στο τέλος Μαρτίου του 2017 διαμορφώθηκαν στα 103,9 δισ ευρώ ή 1,4 δισ ευρώ χαμηλότερα από το ποσό – στόχο. Αντίθετα χάθηκε ο στόχος για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΝLPs), τα οποία έφτασαν τα 75,2 δις ευρώ, και ήταν κατά 500 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το στόχο. Ο δείκτης ΜΕΑ βρίσκεται στο 50,6%, ακριβώς όσο και ο στόχος για το εν λόγω τρίμηνο, και ο δείκτης ΜΕΔ στο 36,7% συγκριτικά με το στόχο του 36%.

Τα τραπεζικά στελέχη παραδέχονται ότι είναι έντονα τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει σχεδόν το σύνολο της κοινωνίας, από τα μικρά νοικοκυριά μέχρι τις μεγάλες επιχειρήσεις. Και παράλληλα εκτιμούν ότι μόλις «τρέξει» ο εξωδικαστικός συμβιβασμός σημαντικός αριθμός δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα ρυθμιστεί και θα επανέλθει στην κανονικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τράπεζα Πειραιώς – JPMorgan: Επενδυτικές προοπτικές στις διεθνείς αγορές

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Να τι περιελάμβανε το έγγραφο που απέρριψε η Ελλάδα στο Eurogroup της 22ας Μαΐου