Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Εurobank και Santander «ανοίγουν» αγορές για επιχειρήσεις

Eurobank: Πάνω από 1,5 φορές υπερκαλύφθηκε η έκδοση του ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ

Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος Eurobank

Περισσότερες από 2.000 μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα βρουν πύλη εισόδου σε διεθνείς αγορές μέσω της συνεργασίας που έχει η Eurobank με τον ισπανικό όμιλο Santander και αποτελεί μια πλατφόρμα διασύνδεσης των εξωστρεφών επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο.

Και μόνο η συμμετοχή στην πλατφόρμα αποτελεί πιστοποίηση για τις επιχειρήσεις αφού γίνεται μετά από έλεγχο ώστε η «συνάντηση» των επιχειρήσεων να γίνεται με ασφάλεια και να εμπεριέχει σε κάθε περίπτωση προοπτικές.

Η διοίκηση της Eurobank είχε πραγματοποιήσει τη συμφωνία με την Santander την άνοιξη του 2016 αλλά καθυστέρησε να οριστικοποιηθεί λόγω των capital controls, και πλέον η Santander καταρτίζει σε συνεργασία με τη Eurobank τον κανονισμό βάσει του οποίου θα διοικείται η συμμαχία (Trade Alliance) διεθνών τραπεζών για τη διασύνδεση επιχειρήσεων παγκοσμίως.

Στόχος είναι η συμμετοχή 2.000 ελληνικών μεσαίων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τζίρο από 5 έως 100-150 εκατ. ευρώ, αλλά και η διασύνδεση και 5.000 μικρών επιχειρήσεων.

Για την ελληνική οικονομία είναι μια μεγάλη ψήφος εμπιστοσύνης, όπως και για την Eurobank που φέρνει την πλατφόρμα στην Ελλάδα.

Στόχος της ίδιας της Santander είναι μέσα στην επόμενη τριετία να έχει επεκτείνει τις επιχειρήσεις – μέλη της πλατφόρμας της από 12.000 σήμερα σε 50.000, με κάλυψη από όλες τις ηπείρους.

Στην πλατφόρμα συμμετέχουν εκτός της Eurobank, η σκανδιναβική Nordea και η ολλανδική Rabobank, ενώ σε διαδικασία συζητήσεων για ένταξη βρίσκεται η βελγική KBC, η ιταλική Banco Popolare (μάλλον με τη νέα μορφή), η αφρικανική Attijariwafa Bank, καθώς και τράπεζες από τον Καναδά, την Ινδία, την Κίνα, τη Ν. Κορέα και την Αυστραλία.

Η γεωγραφική ευρύτητα, ακόμη και από τράπεζες της Ασίας, ανοίγει τεράστιο πεδίο δυνατοτήτων για τις ελληνικές επιχειρήσεις, είτε για εξαγωγές, αλλά και για εισαγωγές πρώτων υλών από προμηθευτές.

Για τη συμμετοχή στην πλατφόρμα πιστοποιείται η ποιότητα των επιχειρήσεων κάτι που είναι κρίσιμο για τις ίδιες τις ελληνικές επιχειρήσεις που μπορούν να προχωρήσουν σε συμφωνίες με ασφάλεια. Οταν οι επιχειρήσεις γίνονται δεκτές στην πλατφόρμα γνωρίζουν ότι οι πιθανοί εμπορικοί εταίροι έχουν επίσης πιστοποίηση και άρα, δεν υπάρχει ζήτημα αφερεγγυότητας ή ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Οι επιχειρήσεις ανήκουν στο πελατολόγιο διεθνών τραπεζικών ομίλων και η δραστηριότητά τους «σκανάρεται» συνεχώς ενώ οι ψηφιακές τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται αποτελούν επίσης εγγύηση για διαφάνεια, ταχύτητα και προσφορά εργαλείων που διευκολύνουν το “άνοιγμα” των επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές.

Η συμφωνία της Eurobank με την Santander αποτελεί δείγμα αποκατάστασης εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και στοχεύει στο να ξαναβάλει την Ελλάδα, μέσω των επιχειρήσεών της, στις προτεραιότητες των ξένων επενδυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ESM: Έπεται της εφαρμογής του προγράμματος το χρέος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παπαδημούλης: «Προχωράει η συμφωνία του Παρισιού, παρά την νάρκη του Τραμπ» (pics)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Ναυάγησε» το Χρηματιστήριο του Κατάρ