• Business

    Ραγδαίες εξελίξεις: Οι τράπεζες βάζουν 70 μεγάλες επιχειρήσεις σε κοινό «χειρουργείο»


    Περισσότερες από 70 περιπτώσεις μεγάλων επιχειρήσεων με δάνεια συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ έχουν σε κοινό «χειρουργείο» οι τράπεζες ενώ αντίστοιχη πρωτοβουλία για ενιαία διαχείριση μεσαίων επιχειρήσεων βρίσκεται στα σκαριά.

    Όπου υπάρχει έκθεση περισσότερων από δύο τραπεζών, επιδιώκεται από τον κλάδο η συνεργασία και η κοινή αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων και μετά το άτυπο φόρουμ για την αντιμετώπιση του ζητήματος των κοινών οφειλετών με σημαντική έκθεση σε δανεισμό σε τρεις τουλάχιστον τράπεζες, στο οποίο εξετάζονται πάνω από 70 περιπτώσεις μεγάλων επιχειρήσεων με δάνεια της τάξεως των 8 δισεκ. ευρώ, οι τράπεζες επεξεργάζονται και την ιδέα της επέκτασης της προσπάθειας και για δάνεια μικρότερου ύψους.

    Πρόκειται για μια δεύτερη πλατφόρμα η οποία θα στοχεύει στην από κοινού διαχείριση μεσαίου μεγέθους «κόκκινων» επιχειρηματικών ανοιγμάτων, στα οποία πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις, ακόμη και πώληση χαρτοφυλακίων, αλλά αυτές δεν μπορούν να προέλθουν από ξένα funds και εταιρείες διαχείρισης.

    Μελετάται στην κατεύθυνση αυτή από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών το σενάριο δημιουργίας ενός κοινού διαχειριστή (servicer) και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες προκειμένου να καλυφθεί η έλλειψη ενδιαφέροντος από τις εταιρίες διαχείρισης NPLs, οι οποίες έχουν στο επίκεντρο κυρίως προβληματικά δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων και δάνεια ιδιωτών, στεγαστικά και καταναλωτικά.

    Οι μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν «αγκάθι» για τις τράπεζες αφού έχουν δάνεια επιχειρήσεων με δανεισμό από 5 έως 20 εκατ. ευρώ η καθεμία, στα οποία εμπλέκονται όλες οι τράπεζες σε κάθε περίπτωση, με ποσά δανεισμού 1 – 2 εκατ. ευρώ τουλάχιστον ανά συμμετοχή. Η κατανομή αυτή δεν διευκολύνει την διαχείριση ενώ το κόστος ανά τράπεζα είναι μεγάλο σε σχέση με το όφελος που μπορεί να αποκομίσει.

    Η ύπαρξη κοινού servicer εκτιμάται ότι θα διευκολύνει την αντιμετώπιση των προβληματικών ανοιγμάτων μεσαίων επιχειρήσεων με μικρότερο κόστος και κυρίως πιο αποτελεσματικά.

    Τα επίσημα στοιχεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δείχνουν ότι από δάνεια ύψους 46 δισεκ. ευρώ που έχουν χορηγηθεί σε 162 χιλιάδες επιχειρήσεις, τα 27 δισεκ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 58,9%, εμφανίζονται ως μη εξυπηρετούμενα και αφορούν 73 χιλιάδες επιχειρήσεις, αλλά και στα δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, από συνολικά ανοίγματα 25 δισεκ. ευρώ, 588 χιλιάδων δανειοληπτών, τα 17 δισεκ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα (68,3%) και αφορούν 343 χιλιάδες δανειολήπτες.

    Συγκριτικά μικρότερης έκτασης είναι το πρόβλημα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπου σε σύνολο 30 χιλιάδων επιχειρήσεων στις οποίες έχουν χορηγηθεί δάνεια 64 δισεκ. ευρώ, οι 7 χιλιάδες επιχειρήσεις εμφανίζουν δυσκολία στην αποπληρωμή δανείων ύψους 17 δισεκ. ευρώ (26,7%).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νίκος Καραμούζης: Υπό την προεδρεία του η 1η ετήσια συνεδρίαση της Ελληνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής στην Οξφόρδη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίθεση Σόιμπλε σε ΔΝΤ: «Δεν συμφωνούμε με τις εκτιμήσεις του Ταμείου για την ανάπτυξη στην Ελλάδα»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ευ. Τσακαλώτος: Στην Φρανκφούρτη για το συνέδριο του Economist



    ΣΧΟΛΙΑ