ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι διεθνείς αγορές σταθερού εισοδήματος εφιστούν την προσοχή στην αναθέρμανση της οικονομίας, η οποία εξαρτάται από ένα οικονομικό περιβάλλον που βρίσκεται σε φάση επέκτασης. Απόψεις που πρόσφατα ανατράπηκαν συμπεριλαμβάνουν τα στοιχήματα για απότομη αύξηση της κλίσης της καμπύλης των αποδόσεων και τις πληθωριστικές προσδοκίες (που έχουν να κάνουν με τον πληθωρισμό αντί με τα ονομαστικά ομόλογα) – και όσον αφορά τις χρηματαγορές, την ανάκτηση αξίας έναντι της αύξησης του όγκου των μετοχών. Οι αποδόσεις έχουν σταματήσει να καταγράφουν άνοδο όπως στα τέλη του 2016, οι καμπύλες των αποδόσεων έχουν ισοπεδωθεί και οι προσδοκίες της αγοράς για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί.
Ωστόσο, είναι πιθανό αυτές οι κινήσεις της αγοράς να αντικατοπτρίζουν κυρίως μια προσωρινή ώθηση προς την ασφάλεια ενόψει της πολιτικής αβεβαιότητας, παρά μια δυναμική αναθέρμανσης της οικονομίας.
Η σταθερή οικονομική ανάπτυξη και ο πληθωρισμός τείνουν να επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής αυτής της τάσης αναθέρμανσης, η οποία είναι πραγματική, σύμφωνα με τα στοιχεία: η αύξηση των μισθών (αν και αργά με πιο βραδείς ρυθμούς αυτή την περίοδο) τροφοδοτεί μια ισχυρότερη ονομαστική ανάπτυξη, επιτρέποντας σταδιακά να εξαλειφθεί η παρατεταμένη χαλάρωση από την τελευταία ύφεση. Η παγκόσμια οικονομία διατηρείται, παρά την πρόσφατη υποαπόδοση, και οι αγορές ομολόγων φαίνονται εύρωστες.
Τα spreads των ομολόγων σήμερα, δεν είναι στο σημείο που θα έπρεπε με βάση την ιστορική τους σχέση με τα στοιχεία του δείκτη υπεύθυνων αγορών (PMI) σε διεθνές επίπεδο, όπως δείχνει η σχετική ανάλυση. Όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα, οι επενδυτικοί ρυθμοί και τα spreads των ομολόγων των αναδυόμενων αγορών ευθυγραμμίζονται με τα ιστορικά επίπεδα του 2006:
Το αίνιγμα των ομολόγων
Η απόκλιση μεταξύ δημόσιου χρέους και της διατίμησης της αναθέρμανσης της οικονομίας από τις αγορές ομολόγων παρουσιάζουν αινιγματική εικόνα. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι όταν η αβεβαιότητα στις αγορές αυξάνεται, οι επενδυτές έχουν δύο επιλογές για να μειώσουν τα επίπεδα κινδύνου στα χαρτοφυλάκιά τους. Μπορούν να πουλήσουν επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως τα ομόλογα, ή να αγοράσουν λιγότερο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, όπως κρατικά ομόλογα, προσθέτοντας έτσι ένα δίχτυ ασφαλείας στα χαρτοφυλάκιά τους.
Συμπέρασμα
Οι παγκόσμιες αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν ευάλωτες σε περαιτέρω αυξήσεις όσο το πολιτικό ρίσκο στη Γαλλία εξασθενεί, αφήνοντας περιθώρια βελτίωσης μακροπρόθεσμα για ενδεχόμενη ομαλοποίηση της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής.
Το κείμενο είναι του Jeffrey Rosenberg, CFA BlackRock Chief Investment Strategist for Fixed Income
Πηγή: TheBlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους Ντεγκρέτσια και τα εγγόνια της Φρειδερίκης;
- Πιερρακάκης: Έρχονται νέοι τύποι σχολείων από το 2025- Η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, οι καινοτομίες και η εδραίωση του ΙΒ
- Όταν ο Δένδιας σπιτώνει αξιωματικούς
- Το ΠΑΣΟΚ στα κάγκελα, οι άλλοι σε αμηχανία και η Ν.Δ. αναζητά όραμα