Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

«Στενεύει ο κλοιός» στην αγορά ελληνικών ομολόγων

κατασχέσεις

Το «άκαρπο» Eurogroup της 22ας Μαΐου, συνεχίζει να ασκεί αρνητική επιρροή στην αγορά ομολόγων όπου τα πάντα – αξιολόγηση, δόση, χρέος, QE – παραμένουν μετέωρα, ένεκα των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί από την ελληνική κυβέρνηση για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος.

Οι δανειστές ωστόσο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το ζήτημα του χρέους, επισημαίνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή του προγράμματος, όλων εκείνων των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν για να κλείσει η αξιολόγηση.

Τόσο ο Ντάισλεμπλουμ, όσο και ο ESM (Τζιαμαρόλι και Στράους) αλλά και ο Σόιμπλε, υπογράμμισαν πως το βασικός στόχος της Ελλάδας πρέπει να είναι η “ιδιοκτησία του προγράμματος”, δηλαδή η εφαρμογή των συμφωνηθέντων όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αναφορικά με το χρέος, η κατευθυντήρια γραμμή των Ευρωπαίων παραμένει σταθερή: τα μεσοπρόθεσμα μέτρα να μπορούν να αναπτυχθούν κατά τη λήξη του προγράμματος, μετά την πλήρη εφαρμογή του και αν κριθεί ότι χρειάζονται.

Εν ολίγοις σε «θολό τοπίο» παραμένει το θέμα του QE αλλά και η δοκιμαστική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, με τις προσδοκίες των επενδυτών για την Ελλάδα να εξανεμίζονται, την στιγμή που υπάρχουν πολλές άλλες επενδυτικές ευκαιρίες αλλού.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώνεται σήμερα στο 6,167% με άνοδο 1,4% από τα χθεσινά επίπεδα, με την εκτόξευση η από την ημέρα του Eurogroup να αγγίζει το 9%, έχοντας αφήσει πια στο παρελθόν τα χαμηλά επταετίας που είχε φτάσει με το ενδεχόμενο τεχνικής συμφωνίας στις αρχές του Μαΐου.

Ανοδικά και κοντά στις αποδόσεις του 10ετούς, κινείται και το yield του 2ετούς, το οποίο διαμορφώνεται στο 6,052% και στα επίπεδα του Απριλίου, πριν δηλαδή το εντυπωσιακό ράλι.

Με βάση όλα τα παραπάνω λοιπόν, οι προσδοκίες για λύση στο επόμενο Eurogroup σε 15 ημέρες, μοιάζουν να απομακρύνονται. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα στο Bloomberg πως είναι απίθανο οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης να προσφέρουν πολύ βελτιωμένους όρους ελάφρυνσης του χρέους σε σχέση με αυτές που παρουσιάστηκαν το Μάιο, και αυτή η συμφωνία δεν είναι αρκετή για να πείσει την ΕΚΤ να αρχίσει να αγοράζει ομόλογα.

Αναφορικά με την Citi, αιτία της αδυναμίας να επιτευχθεί συμφωνία για μία πιο ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, είναι η ανύπαρκτη ιδιοκτησία του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση και οι απανωτές καθυστερήσεις των διαπραγματεύσεων της χώρας με τους πιστωτές. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε μια συνεχιζόμενη αδυναμία της εγχώριας οικονομικής εμπιστοσύνης καθώς και στις δύσκολες συνθήκες ρευστότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Επίθεση Σόιμπλε σε ΔΝΤ: «Δεν συμφωνούμε με τις εκτιμήσεις του Ταμείου για την ανάπτυξη στην Ελλάδα»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσακαλώτος στο Spiegel: Ο Σόιμπλε δεν θέλει χρεοκοπία της Ελλάδας