«Όνειρο απατηλό» είναι αρκετά πιθανό να αποτελεί το QE για την Ελλάδα σύμφωνα με την Goldman Sachs. Οι αναλυτές της αμερικάνικης τράπεζας σε νέα έκθεσή της επισημαίνουν ότι η Ελλάδα ίσως και να μην καταφέρει να ενταχθεί ποτέ στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Παράλληλα προειδοποιούν πως η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2018 και η ελάφρυνση θα συνοδευτεί με ένα νέο μνημόνιο και νέα μετρά λιτότητας για την Ελλάδα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της όλους τους προηγούμενους μήνες, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Goldman Sachs, κατέληξαν σε μία υποχώρηση των εντάσεων και όχι σε επίλυση του ελληνικού ζητήματος.

Η δήλωση του Eurogroup επανέλαβε τις προηγούμενες δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους όταν λήξει το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα το 2018, ωστόσο, δεν συμφώνησε σχετικά με τις λεπτομέρειες των μέτρων.

Επιπλέον, το Eurogroup διατήρησε τους μεσοπρόθεσμους στόχους για το πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και στο 2% στη συνέχεια. Στόχους τους οποίους το ΔΝΤ  θεωρεί ως μη ρεαλιστικούς και καταπιεστικούς και γι αυτό το λόγο αρνείται την παροχή χρηματοδότησης μέχρι να γίνουν πιο συγκεκριμένα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Η συμφωνία, όπως τονίζει η GS, καθιερώνει την άνοιξη του 2018 ως την επόμενη σημαντική πράξη στο ελληνικό δράμα του χρέους, όταν οι Θεσμοί θα διαπραγματευθούν τα ακριβή μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα χορηγηθούν στην Ελλάδα, ενδεχομένως παράλληλα με ένα τέταρτο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής και συνοδευτικά μέτρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Εν τω μεταξύ, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ γίνεται όλο και πιο απίθανη. Τον πεπειραμένο Μάιο, ο Benoit Coeuré δήλωσε ότι “είναι απαραίτητη η σαφήνεια σχετικά με τα μέτρα για το χρέος ως προϋπόθεση για να γίνουν τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου επιλέξιμα από την ΕΚΤ”. Αν ληφθεί κυριολεκτικά, αυτό σημαίνει τώρα ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο QE στα μέσα του 2018.

Ο Coeuré είπε επίσης ότι η ανεξάρτητη Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους (DSA) από την ΕΚΤ θα μπορούσε να φθάσει σε παρόμοια συμπεράσματα με αυτήν του ΔΝΤ σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να αποκλείσει ότι οριστικά την Ελλάδα από το QE.

Καθώς η GS αναμένει ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει το tapering τον Ιανουάριο του 2018 και η σαφήνεια γύρω από τα μέτρα του ελληνικού χρέους θα έλθει το νωρίτερο την άνοιξη του 2018, η Ελλάδα δεν προλαβαίνει να ενταχθεί σύντομα στο πρόγραμμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έλεγχος στις συντάξεις που εκδόθηκαν το 2017 – Έως και 20% το δείγμα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα χέρια της Ferrovie Dello Stato η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Από… χρυσό τα εκκαθαριστικά – Στα 1.350 ευρώ ο μέσος φόρος