• Business

    Πέπλο μυστηρίου έχει «σκεπάσει» το ζήτημα των ελληνικών ομολόγων


    Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα στην αγορά ελληνικών ομολόγων καθώς δεν υπάρχει ακόμη κάποιο νεότερο προς τους επενδυτές για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, η οποία θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη νεότερα για το ζήτημα του χρέους, γεγονός το οποίο καθιστά ολοένα και πιο απίθανο το σενάριο ένταξης στο QE.

    H απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει γυρίσει ξανά στα επίπεδα άνω του 6% και διαμορφώνεται στο 6,12% με άνοδο της τάξης του 1,5% από τα χθεσινά επίπεδα, ενώ το sell-off συνεχίζει την ασταμάτητη πορεία του, στέλνοντας το κόστος δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης πίσω στα επίπεδα του Απριλίου και διαγράφοντας με τον τρόπο αυτό όλο το ράλι κερδών που σημειώθηκε τις πρώτες ημέρες του Μαΐου.

    Σε ανοδική πορεία και η απόδοση του 2ετούς ελληνικού ομολόγου, που διαμορφώνεται στο 5,92% με άνοδο 0,5% από χθες, επιστρέφοντας και αυτό στα επίπεδα που βρισκόταν πριν την επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας.

    Εκτός από τις δηλώσεις Ντράγκι οι οποίες υπογράμμισαν ότι ο δρόμος προς την ένταξη της Ελλάδας στο QE είναι ακόμη μακρύς, σήμερα ο Μπενουά Κερέ δήλωσε για μια ακόμη φορά ότι χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έτσι ώστε να μπορέσει η ΕΚΤ να αποφασίσει την συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, γεγονός που αποθαρρύνει τους επενδυτές να στραφούν προς τους ελληνικούς τίτλους, ενώ βλέπουν πως κλείνει η πόρτα και για την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.

    Οι νέες καθυστερήσεις και η συνεχής μεταβολή των καίριων θεμάτων γύρω από το ελληνικό ζήτημα, «φουντώνει» τις ανησυχίες για μη επίτευξη συμφωνίας ακόμη και στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου που έχει για μία ακόμη φορά χαρακτηριστεί “καθοριστικής σημασίας”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τσακαλώτος στο Spiegel: Ο Σόιμπλε δεν θέλει χρεοκοπία της Ελλάδας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χριστοδουλάκης: Περιττή και επιζήμια η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Handelsblatt: «Πολιτική ήττα για τον Τσίπρα στο θέμα του χρέους – Γκρινιάρης ο Τσακαλώτος» (pic)



    ΣΧΟΛΙΑ