• Business

    Γιώργος Οικονόμου: Σφίγγει ο δικαστικός κλοιός γύρω από τον εφοπλιστή – Όλο το παρασκήνιο

    Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής DryShips ναυτιλία

    Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής DryShips


    Τα πυρά των μετόχων και των πιστωτών της Ocean Rig, όπως όλα δείχνουν, ετοιμάζεται να δεχτεί το επόμενο διάστημα ο εφοπλιστής Γιώργος Οικονόμου, καθώς σχεδιάζουν να κινηθούν δικαστικά εναντίον του εξαιτίας του τρόπου διαχείρισης συγκεκριμένων καταστάσεων που οδήγησαν στη χρεοκοπία της άλλοτε κραταιάς εταιρείας γεωτρήσεων.

    Ειδικότερα, η Highland Capital Management, η οποία είναι ένας εκ των πιστωτών και παράλληλα ο μεγαλύτερος μέτοχος της Ocean Rig -η εταιρεία, όπως έγραψε το mononews.gr, κατέθεσε αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 15 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ- απειλεί ευθέως τον εφοπλιστή ότι θα κινηθεί νομικά τόσο εναντίον του όσο και εναντίον της ναυτιλιακής DryShips (η οποία ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος προτού πουλήσει το ποσοστό της τον Απρίλιο του 2016), με αφορμή την αμφιλεγόμενη χρήση των διοικητικών υπηρεσιών -για τις οποίες χρεώνει προμήθειες διαχείρισης- που παρέχει ο κ. Οικονόμου και στις 2 εταιρείες από κοινού.

    Επιπλέον, μια ομάδα πιστωτών της Ocean Rig, που είναι κάτοχοι συνολικά του 25% του χρέους της, έχουν υποβάλει ένσταση εναντίον των διαδικασιών υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 15 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ξεκινήσει στη Νέα Υόρκη, με την αιτιολογία ότι έχουν αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση, ενώ θεωρούν ότι ο μοναδικός λόγος που η Ocean Rig μετέφερε την φορολογική έδρα της στις Νήσους Κέιμαν ήταν να υποβάλει αίτηση για πτώχευση εκεί.

    Οικονόμου Ocean Rig
    Το πλοίο-τρυπάνι βαθέων υδάτων Ocean Rig Corcovado (κατασκευής 2011) της Ocean Rig έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί γεωτρήσεις σε βάθος από 500 μέτρα έως 3 χιλιόμετρα

    Ωστόσο, σύμφωνα με το TradeWinds, η πιο σοβαρή κατηγορία έρχεται από τους εκπροσώπους της Highland Capital Management που ισχυρίζονται ότι ο κ. Οικονόμου έκανε χρήση ενός δικτύου εταιρειών δικών του συμφερόντων προκειμένου να αρπάξει χρήματα από την Ocean Rig για να πλουτίσει ο ίδιος! Μάλιστα, η συγκεκριμένη μερίδα –χωρίς τη στήριξη της οποίας δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή το πλάνο αναδιάρθρωσης– υποστηρίζει ότι έπεσαν θύματα εξαπάτησης από τον εφοπλιστή.

    Όπως υποστήριξε στο αρμόδιο πτωχευτικό δικαστήριο των ΗΠΑ ο Αντώνης Κανδυλίδης -ο οποίος είναι ο πρόεδρος και οικονομικός διευθυντής της Ocean Rig- οι μόνες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή η εταιρεία είναι οι «επιθετικές τακτικές» που έχει επιλέξει να ακολουθήσει η συγκεκριμένη μερίδα μετόχων και πιστωτών.

    Ο κ. Κανδυλίδης πάντως τόνισε ότι η διοίκηση της Ocean Rig είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει με κάθε τρόπο τα πυρά που δέχεται και είναι ανοικτή σε συζητήσεις, αρκεί οι κατηγορίες αυτές να μη σταθούν εμπόδιο στις διαδικασίες αναδιάρθρωσης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σταμάτης Τσαντάνης (Seanergy): Η ανάκαμψη της αγοράς ενίσχυσε τη ναυτιλιακή

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Αγγελικούσης: Τρία νέα τάνκερ VLCC για τη Maran Tankers

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Α. Μαρτίνος: Η Minerva συμμορφώνεται με τους νέους κανονισμούς για τη θαλάσσια ρύπανση



    ΣΧΟΛΙΑ