Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Γιώργος Οικονόμου: «Χτύπησε» ξανά με αγορά πλοίου

Γιώργος Οικονόμου ναυτιλία

Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής DryShips

Ακόμη ένα φορτηγό πλοίο φαίνεται πως πέρασε στα χέρια του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, ο οποίος έχει επιδοθεί σε μπαράζ εξαγορών κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Ειδικότερα, αυτή τη φορά οι brokers συνδέουν τον εφοπλιστή με την απόκτηση του φορτηγού πλοίου μεταφοράς ξηρού φορτίου τύπου kamsarmax United Splendour (χωρητικότητας 82.129-dwt και κατασκευής 2014) της ιαπωνικής ναυτιλιακής United Ocean, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα ήδη από το 2016, όταν και είχε ζητήσει δικαστική προστασία από τους πιστωτές της στο Τόκιο.

Σύμφωνα με τους brokers, η ναυτιλιακή συμφερόντων του κ. Οικονόμου που συνδέεται με αυτή την εξαγορά είναι η Cardiff Marine και όχι η εισηγμένη στο NASDAQ DryShips, όπως πολλοί θα περίμεναν, δεδομένης της αυξημένης δραστηριότητάς της στις αγοραπωλησίες το τελευταίο διάστημα.

Μάλιστα, η φημολογούμενη εξαγορά του United Splendour κόστισε στην Cardiff Marine το ποσό των 23,5 εκατ. δολαρίων, ένα ποσό που ευθυγραμμίζεται με την τιμή που θέτει η online πλατφόρμα ναυτιλιακών δεδομένων VesselsValue.

Τρία bulkers για τη DryShips

Υπενθυμίζεται σε αυτό το σημείο ότι, όπως είχε γράψει το mononews.gr, ο κ. Οικονόμου συνήψε συμφωνίες με ναυτιλιακές εταιρείες για λογαριασμό της DryShips, από τις οποίες και θα αποκτήσει τρία φορτηγά πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου τύπου kamsarmax.

Tα δύο εξ αυτών ήταν τα πλοία SBI Cakewalk και SBI Charleston, αμφότερα χωρητικότητας 81.600-dwt και κατασκευής 2014, τα οποία ανήκουν στην ιταλικών συμφερόντων Scorpio Bulkers. Η διοίκηση της ναυτιλιακής είχε τονίσει ότι θα διαθέσει συνολικά το ποσό των 68 εκατ. δολαρίων για την απόκτησή των τριών πλοίων.

Το ποσό το οποίο θα διαθέσει η DryShips για την απόκτηση των τριών πλοίων θα προέλθει εξ ολοκλήρου από τη διαθέσιμη ρευστότητα της εταιρείας που αγγίζει τα 429 εκατ. δολάρια, χάρη στις επενδύσεις της Kalani Investments, ενός μυστηριώδους fund που έχει επενδύσει εκτός από την εταιρεία του κ. Οικονόμου και στην Top Ships του Ευάγγελου Πιστιόλη, αλλά και στην Diana Containerships του Συμεών Παληού.

Μόλις στις αρχές του Απριλίου έγινε γνωστό ότι πίσω από το εν λόγω fund βρίσκεται ένας μεγιστάνας της αγοράς ακινήτων από το Τορόντο του Καναδά, ονόματι Mark Bistricer, και η εταιρεία του Murchinson Ltd.και όχι ο κ. Οικονόμου, όπως φημολογείτο για αρκετό χρονικό διάστημα έντονα στην αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα δίνει όλα ο John Fredriksen για το deal του αιώνα με την DHT

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ιωάννης Κάρτσωνας: Αυτό είναι το νέο στέλεχος της Seanergy

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί οι αναλυτές «χτυπούν» Αγγελική Φράγκου και Νίκο Τσάκο