• Business

    Μυτιληναίος: Ετοιμάζεται να εκτινάξει την αγορά το σούπερ ομόλογο του Ομίλου

    Ευάγγελος Μυτιληναίος ΜΕΤΚΑ Όμιλος Μυτιληναίου

    Ευάγγελος Μυτιληναίος. Επικεφαλής Μυτιληναίος


    Ένα νέο ιστορικό ρεκόρ προσφορών ετοιμάζεται να σπάσει η μεγάλη ομολογιακή έκδοση της Μυτιληναίος. Μάλιστα, σύμφωνα με τους Συντονιστές και τους Κυρίους Αναδόχους, η απόδοσή του προσδιορίζεται από 3% έως 3,5%.

    Η δημόσια προσφορά για το εταιρικό ομόλογο ξεκινά την Τετάρτη 21 Ιουνίου και θα διαρκέσει ως την Παρασκευή 23 Ιουνίου. Η εταιρεία επιθυμεί να συγκεντρώσει έως 300 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αν αναλογιστεί κανείς πως οι ανάλογες κινήσεις μεγάλων εταιρειών το τελευταίο διάστημα κατάφεραν να συγκεντρώσουν υπερδιπλάσια ζήτηση, τότε το χρηματιστήριο αναμένεται να ζήσει νέες σημαντικές ημέρες.

    Τα βλέμματα όλων των επενδυτών να είναι στραμμένα πάνω στη διαδικασία. Άλλωστε, πρόκειται για το μεγαλύτερο εταιρικό ομόλογο που θα έχει εκδοθεί ποτέ στην ελληνική αγορά και θα εισαχθεί, με ελληνικό δίκαιο στο Χ.Α.. Πόσο μάλλον, που η διαπραγμάτευσή του συμπίπτει με μια περίοδο ανόδου της ελληνικής χρηματαγοράς, έπειτα από την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

    Οι αναλυτές είναι τόσο αισιόδοξοι που δεν αποκλείουν να υπάρχουν προσφορές έως και τρεις φορές πάνω από το ποσό που έχει οριστεί ως επιθυμητό. Κάτι λογικό, αν αναλογιστεί κανείς το ίδιο το μέγεθος του ομίλου αλλά και τα εντυπωσιακά σχέδιά του για το επόμενο διάστημα.

    Η Μυτιληναίος ετοιμάζεται για την ιστορική συγχώνευση των επιμέρους εταιρειών του ομίλου (Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Αλουμίνιον της Ελλάδος, Protergia και Protergia Thermo) η οποία θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Αυγούστου. Παράλληλα, ετοιμάζεται να δαπανήσει 400 εκατ. δολάρια, δημιουργώντας ένα νέο εργοστάσιο Αλουμινίου αλλά και επενδύσεις στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η νέα εταιρεία-κολοσσός που θα δημιουργηθεί υπόσχεται να προσφέρει σημαντικά κέρδη στους μετόχους, έχοντας πια αυξημένες δυνατότητες, μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα.

    Ποια είναι η διαδικασία

    Σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει συμφωνηθεί, θα εκδοθούν 300 χιλ. ομολογίες προς 1.000 ευρώ εκάστη.

    Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, στο ομολογιακό δάνειο της Μυτιληναίος θα συμμετέχει με 50 εκατ. ευρώ η EBRD. Κάτι που επιβεβαιώνει και την εμπιστοσύνη της τόσο στην ελληνική αγορά, όσο και στον ίδιο τον Όμιλο.

    Οι ομολογίες θα διατεθούν προς κάλυψη μέσω δημόσιας προσφοράς στο σύνολο του επενδυτικού κοινού, με χρήση της υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών του Χ.Α.. Στη συνέχεια θα καταχωρηθούν στο ΣΑΤ και θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της οργανωμένης Αγοράς του Χ.Α.

    Ποσοστό 30% των ομολογιών της Δημόσιας Προσφοράς (ήτοι κατ’ ελάχιστο 90.000 Ομολογίες σε ενδεχόμενη πλήρη κάλυψη του ΚΟΔ, ήτοι έκδοση 300.000 ομολογιών) θα διατεθεί σε ιδιώτες επενδυτές, ενώ το υπόλοιπο 70% των ομολογιών (ήτοι κατά μέγιστο 210.000 ομολογίες) θα κατανεμηθεί μεταξύ των ειδικών ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μυτιληναίος: Αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση του ομολόγου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μυτιληναίος: Τι σηματοδοτεί η έκδοση ομολόγου από 200 εκατ. έως 300 εκατ.



    ΣΧΟΛΙΑ