Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

 «Κληρώνει» αύριο για τον ΔΕΣΦΑ

ΔΕΣΦΑ

Πιθανότατα αύριο πρόκειται να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, όπου και θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί ποιοι θα είναι οι τελικοί διεκδικητές για την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Η απόφαση αναμενόταν να ληφθεί την προηγούμενη Δευτέρα κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ αλλά αυτή αναβλήθηκε δίνοντας ένα επιπλέον περιθώρια για να ανέβει το τίμημα προτού περάσουμε στην τελική φάση των δεσμευτικών προσφορών.

Ενισχυτικά λειτουργεί η αύξηση των εσόδων και της κερδοφορίας της επιχείρησης λόγω της αύξησης κατανάλωσης του φυσικού αερίου αλλά και η ανάπτυξη υποδομών όπως είναι ο αγωγός ΤAP o οποίος αναβαθμίζει το ρόλο του ΔΕΣΦΑ στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού τον ΔΕΣΦΑ μπορούν να διεκδικήσουν Ευρωπαίοι Διαχειριστές Δικτύου καθώς και εταιρείες τρίτων χωρών μέσω κοινοπραξιών.

Οι εταιρείες που έχουν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον είναι οι:

– Transgaz S.A. / GRTgaz S.A. (Ρουμανία, Γαλλία)

– Powerglobe LLC (Κατάρ)

– Snam S.p.A./ Enagás Internacional S.L.U./ Fluxys S.A./ N.V. Nederlandse Gasunie (Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία)

– Regasificadora del Noroeste S.A. (Ισπανία)

– Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited (Λουξεμβούργο)

– Powerglobe LLC (Κατάρ)

– Integrated Utility Services Inc. (INTUS) (Καναδάς)

Όπως ορίζει και η συμφωνία με τους δανειστές, οι όροι του διαγωνισμού θα πρέπει να θέτουν αυστηρές προϋποθέσεις για τους υποψήφιους αγοραστές.

Από το 66% των μετοχών που θα πουληθούν, το 31% αφορά στο μερίδιο του δημοσίου και το 35% στο μερίδιο των ΕΛΠΕ. Η ΔΕΠΑ, η οποία σήμερα είναι κάτοχος του 100% του ΔΕΣΦΑ, θα μεταβιβάσει στο Δημόσιο το 34%.

Σημειώνεται ότι ο ΔΕΣΦΑ ιδρύθηκε το 2007 ως 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΠΑ, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου. Έχει στην κυριότητά του, λειτουργεί, συντηρεί, διαχειρίζεται, εκμεταλλεύεται και αναπτύσσει το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ), που βρίσκεται στη νήσο Ρεβυθούσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δραματικές Εξελίξεις: H Eldorado Gold αναστέλλει τις επενδύσεις της. Εκτεθειμένος ο Α. Τσίπρας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κουμουτσάκος για Eldorado Gold: Οι επενδύσεις φεύγουν, η ανεργία έρχεται

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η ΔΕΘ τελείωσε, η τρίτη αξιολόγηση έρχεται: Σε «κλοιό» ΔΝΤ και πάλι η κυβέρνηση