Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Καταλονία, η «μεγάλη φυγή»: 1.185 εταιρείες (έως τώρα) εγκαταλείπουν τη Βαρκελώνη

Καταλονία

Η απόφαση της Καταλονίας να προχωρήσει στην διεξαγωγή του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος δεν έφερε μόνο πολιτική κρίση σε ολόκληρη την Ισπανία, αλλά και μια άνευ προηγουμένου «οικονομική μετανάστευση» εταιρειών από την πλουσιότερη, μέχρι σήμερα, περιφέρεια της χώρας της Ιβηρικής.

Μέχρι σήμερα, σχεδόν 1.200 επιχειρήσεις, όλων των οικονομικών μεγεθών, έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για να μεταφέρουν την εταιρική έδρα τους εκτός της Καταλονίας, σε μόλις τρεις εβδομάδες από το δημοψήφισμα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Ισπανίας, στο διάστημα μεταξύ 2ας Οκτωβρίου, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, και της 19ης Οκτωβρίου, 1.185 επιχειρήσεις μετέφεραν την έδρα τους.

Η μεγαλύτερη ημέρα φυγής, μάλιστα, ήταν η Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, ανήμερα των ανακοινώσεων της Μαδρίτης για την αναστολή του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας. Μέσα σε μια μέρα, 268 εταιρείες ανακοίνωσαν πως ξεκινούν τις διαδικασίες μεταφοράς της έδρας τους.

Από την άλλη υπήρχαν και αυτοί που ψήφισαν υπέρ της Καταλονίας. Κατά τη διάρκεια των τριών αυτών εβδομάδων, 52 εταιρείες εγκαταστάθηκαν στην περιφέρεια.

Η περιοχή απαριθμεί συνολικά περίπου 500.000 επιχειρήσεις και αντιπροσωπεύει το 19% του ισπανικού ΑΕΠ.

Ανάμεσα στις εταιρείες που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Καταλονία ήταν και μερικοί «κολοσσοί», όπως τις τράπεζες CaixaBank και Banco Sabadell  αλλά και ο όμιλος φυσικού αερίου Gas Natural. Στις επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους συναντά κανείς την οινοπαραγωγική εταιρεία Codorniu και τον όμιλο τροφίμων Idilia Foods.

Μια έρευνα που διεξήγαγε η συνδικαλιστική ένωση εργοδοτών Pimec κατέδειξε ότι περίπου 1.300 επιχειρήσεις με λιγότερους από 250 εργαζόμενους αποφάσισαν να μεταφέρουν την εταιρική τους έδρα, χωρίς να έχουν ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες.

Περίπου το 35% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα εκτιμά ότι η κρίση τους προκαλεί οικονομικό πλήγμα και το 19% επιβεβαιώνει ότι «πάγωσε» τις επενδύσεις του ή προτίθεται να το κάνει.

Περίπου το 2% των επιχειρήσεων, ήτοι 2.600 εταιρείες, εξηγεί ότι άλλαξε τράπεζα τις τελευταίες εβδομάδες.

Και την ώρα που προτροπές για επιβολή μποϊκοτάζ στα καταλανικά προϊόντα κυκλοφορούν
ευρέως στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ένα τέτοιο φαινόμενο «δεν είναι επιθυμητό για κανέναν» διαβεβαίωνε χθες ο πρόεδρος της Pimec Χοσέπ Γκονθάλεθ στον τηλεοπτικό σταθμό Antena 3.

«Η Καταλονία προμηθεύει την Ισπανία, όμως η Ισπανία αγοράζει επίσης ή πουλάει στην Καταλονία. Στα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Καταλονία, ένα μεγάλο ποσοστό των συστατικών τους αγοράζεται από άλλες περιοχές της Ισπανίας. Εάν εισέλθουμε σε μια τροχιά μποϊκοτάζ, αυτό θα έκανε κακό σε όλους μας» προειδοποίησε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πρόωρες εκλογές στην Καταλονία τον Ιανουάριο, αποφάσισε η ισπανική κυβέρνηση

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άκυρο το δημοψήφισμα στην Καταλονία, λέει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η Μαδρίτη έτοιμη να αναστείλει την αυτονομία της Καταλονίας