Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Goldman Sachs: Τελειώνει το “bull market”;

Η αισιοδοξία αναφορικά με την ανάκαμψη της οικονομίας, που αύξησε τις θετικές βλέψεις για τον πληθωρισμό, βελτίωσε τις αποδόσεις των ομολόγων και τις τιμές μετοχών μεταξύ του Ιουλίου του 2016 και του Φεβρουαρίου 2017, έχει αρχίσει και φθίνει, ένεκα κυρίως της μείωσης της ταχύτητας των πρόσφατων μακροοικονομικών δεδομένων, όπως υπογραμμίζει η Goldman Sachs σε νέο της report.

Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει, ενώ ο παγκόσμιος οικονομικός κύκλος έχει υπερκεράσει το ανώτερο σημείο του, η παγκόσμια ανάπτυξη συνεχίζει την ισορροπημένη πορεία της. Η παγκόσμια bull market των μετοχών λοιπόν είναι πιθανό να συνεχιστεί.

Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, οι bull markets τείνουν να εξαφανίζονται όταν αυξάνονται οι φόβοι ύφεσης. Η αμερικάνικη τράπεζα αξιολογεί ότι έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο για την κυριαρχία των φόβων της ύφεσης στο μυαλό των επενδυτών.

Υπάρχουν κάποιες αστάθειες στον χρηματοοικονομικό ή τον εταιρικό κλάδο αυτή τη στιγμή, και οι εξωτερικές αστάθειες στις αναδυόμενες αγορές έχουν μειωθεί αισθητά. Οι οικονομολόγοι της GS υπογραμμίζουν ότι η ύφεση στις ΗΠΑ είναι γεγονός – σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της μικρότερης πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και της σφιχτής αγοράς εργασίας, αλλά παραμένει χαμηλή η πιθανότητα ύφεσης στα επόμενα πέντε τρίμηνα (περίπου 20%).

Οι αγορές εργασίας θα πρέπει να χάσουν έδαφος, ούτως ώστε να ανέβει σημαντικά αυτή η πιθανότητα(Σχέδιο 3). Θεωρούμε ότι αυτό συμβαίνει με κάποιο τρόπο, αλλά είναι ένας σημαντικός δείκτης για τους επενδυτές να παρακολουθήσουν.

Η μικρή πιθανότητα ύφεσης δίνει μια καλή εξήγηση του χαμηλού βαθμού μεταβλητότητας στις αγορές. Είναι όντως γεγονός πως η μεταβλητότητα του S&P 500 άγγιξε πριν μερικές ημέρες το χαμηλότερο επίπεδο από το 1928. Ο δείκτης S&P 500 αυξήθηκε για 313 ημέρες χωρίς διόρθωση της τάξης του 10% και 221 ημέρες χωρίς διόρθωση %.

Οι υψηλές εκτιμήσεις των τιμών συνδυασμένες με την καθυστέρηση του ρυθμού ανάπτυξης θα αποφέρουν χαμηλότερες αποδόσεις στις αγορές μετοχών. Η διαδικασία επιβράδυνσης δείχνει επίσης ότι οι αγορές εκτός ΗΠΑ θα υπεραποδόσουν, κάτι που η GS συνεχίζει να εκτιμά.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, ο κλάδος των τραπεζών-χρηματοοικονομικών, παραμένει ιδιαιτέρως ελκυστικός αρκεί η παγκόσμια ανάπτυξη να παραμένει εξίσου πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της, ενώ αν οι αποδόσεις των ομολόγων διεθνώς αυξηθούν – κάτι που επίσης εκτιμά η GS – τότε η υπεραπόδοση του κλάδου θα ενταθεί ακόμα και σε ένα περιβάλλον πιο βραδείας ανάπτυξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αγγελική Φράγκου: Έπεσαν κατά 18 εκατ. τα κέρδη, αλλά αισιοδοξεί

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανανέωσης συνέχεια για τη Neda Maritime (οικογένεια Λυκιαρδόπουλου)