• Business

    Goldman Sachs: Τι συζήτησε με Alpha, Πειραιώς, Εθνική και Eurobank

    Goldman Sachs


    Στο πάνελ του European Financials Conference, που έλαβε χώρα χθες στη Μαδρίτη, συζήτησε η Goldman Sachs με τους εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών. Στο γεγονός παραβρέθηκαν ως εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών ο Βασίλειος Ψάλτης, CFO της Alpha Bank, ο Γιώργος Πουλόπουλος, αναπληρωτής CEO της Τράπεζας Πειραιώς, ο Ιωάννης Κυριακόπουλος, CFO της Εθνικής Τράπεζας, και ο Χάρης Κοκογιάννης, CFO της Eurobank.

    Από τη συζήτηση, η GS οδηγήθηκε στα ακόλουθα συμπεράσματα:

    1) Ποιότητα περιουσιακών στοιχείων: Η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού στην Ελλάδα βασίζεται στη μακροοικονομική ανάκαμψη, το νομοθετικό πλαίσιο και την αποτελεσματικότητα των κινήσεων των τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες συμφώνησαν ότι παρά τις καθυστερήσεις, το νομοθετικό πλαίσιο που απαιτείται για να ξεκινήσει η αντιμετώπιση του μεγάλου αποθέματος των NPEs είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό έτοιμο (νόμοι OWC και DTA), με την προσοχή τώρα να στρέφεται στη φάση της υλοποίησης.

    Ενώ η οικονομική ανάκαμψη ήταν αργή κατά τα τελευταία δύο τρίμηνα, αντανακλώντας την εξασθένηση των εγχώριων τάσεων ποιότητας του ενεργητικού, η ανάπτυξη και οι πραγματικές τιμές των ακινήτων αναμένεται να ενισχυθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, γεγονός που θα πρέπει να μειώσει τα ποσοστά των αθετήσεων πληρωμών.

    Σε ότι αφορά τους στόχους μείωσης των NPEs, όλες οι τράπεζες εμφανίστηκαν βέβαιες ότι θα επιτευχθούν αυτοί του 2017, ενώ επαναβεβαίωσαν τους στόχους του 2019, αναφέροντας ωστόσο ότι το μείγμα μπορεί να αλλάξει.

    2) Υπηρεσίες διαχείρισης NPLs: Υπάρχουν τέσσερις εξουσιοδοτημένες υπηρεσίες διαχείρισης NPLs στην Ελλάδα, ενώ αναμένονται κι άλλοι παίκτες να πάρουν έγκριση μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες, για να δουν ουσιαστικά αποτελέσματα, θα πρέπει να αναμένουν μέχρι το 2018 .

    Όλες οι τράπεζες, ωστόσο, συμφώνησαν ότι η δημιουργία δευτερογενούς αγοράς υπηρεσιών NPLs αποτελεί προϋπόθεση για τον εγχώριο τραπεζικό τομέα, προκειμένου να αρχίσει να βλέπει σημαντικές πωλήσεις NPLs, και αυτό ασκεί πίεση και στις εσωτερικές μονάδες των τραπεζών.

    3) Κερδοφορία: Μετά τα αποτελέσματα του 2016, οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν να δουν βελτίωση της κερδοφορίας τους το 2017. Η top line κερδοφορία εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης (χαμηλότερος ELA και προθεσμιακές καταθέσεις) καθώς και την ανάκαμψη των εσόδων από προμήθειες, που αντισταθμίζει περισσότερο την πίεση στα περιθώρια δανεισμού και στην απομόχλευση.

    Όσον αφορά τα κόστη, αν και οι τράπεζες υπέστησαν σημαντική αναδιάρθρωση κατά την τελευταία πενταετία, η GS βλέπει κάποια πιθανότητα για περαιτέρω βελτιστοποίησης.

    4) Ρευστότητα: Ενώ οι τράπεζες αναμένουν επιστροφή μέρους των εκροών καταθέσεων ύψους 40 δισ. ευρώ που σημειώθηκαν το 2015, δεν έχουν συγκεκριμένες προσδοκίες για το χρονοδιάγραμμα ή το μέγεθός τους. Ορισμένα χρήματα από αυτά μπορεί να εισρέουν έμμεσα μέσω των καταναλωτικών δαπανών της και είσπραξης φόρων. Όπως σημειώνει η GS, οι τράπεζες τόνισαν ότι η άρση των ελέγχων κεφαλαίου θα είναι σταδιακή.

    Μετά από το συνέδριο, η Goldman Sachs επιβεβαιώνει την σύσταση buy για την Alpha Bank και neutral για την Τράπεζα Πειραιώς, την Eurobank και την Εθνική. Οι τιμές στόχοι είναι στα 2,80 ευρώ, στα 0,27 ευρώ, στο 1 ευρώ και στα 0,36 ευρώ, αντίστοιχα. Όπως επισημάνθηκε, οι σημαντικότεροι κίνδυνοι σχετίζονται με την πολιτική σταθερότητα και τη μακροοικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διαμαντής Διαμαντίδης: Σχεδιάζει mega deal 115 εκατ. δολ.;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά – Αναλυτικά όλες οι κατηγορίες



    ΣΧΟΛΙΑ