• Business

    Red alert απο Goldman Sachs: Βλέπουμε μεγάλη πτώση στο πετρέλαιο

    Goldman Sachs


    Σύμφωνα με την Goldman Sachs, «μια παράταση 9 μηνών θα ομαλοποιήσει τα αποθέματα του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) στις αρχές του 2018, παρ’ όλα αυτά ενέχει ο κίνδυνος νέας υπερπροσφοράς λίγο αργότερα μέσα στο επόμενο έτος, σε περίπτωση που η παραγωγή του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας αυξηθούν ένεκα της αναπτυσσόμενης παραγωγικής τους ικανότητας και της αύξησης της παραγωγής σχιστόλιθου».

    «Η επίτευξη αυτού του στόχου θα είναι δύσκολη, αλλά βλέπουμε πρότυπα και στους δύο τρόπους λειτουργίας του ΟΠΕΚ της δεκαετίας του 1990 για την ανάπτυξη αλλά και για την εξορθολογισμό της ανάπτυξης σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, ωστόσο με καθυστέρηση».

    Με το να υπερκεράσει λοιπόν ο ΟΠΕΚ το ενδεχόμενο ενός “boom and bust”, θα καταφέρει να δημιουργήσει δημοσιονομική σταθερότητα και άνοδο των εσόδων από τα μερίδια αγοράς πετρελαίου. Το κλειδί της επιτυχίας, είναι η διατήρηση του backwardation στις τιμές, καθώς οι πεσμένες τιμές θα μειώσουν την πρόσβαση στην πίστωση και στην χρηματοδότηση για τους παραγωγούς σχιστόλιθου.

    Το backwardation στις τιμές συμβαίνει όταν η τιμή spot του πετρελαίου και τα συμβόλαια πετρελαίου μικρής διάρκειας τιμολογούνται υψηλότερα από τα συμβόλαια μεγαλύτερης διάρκειας. Όταν, εν ολίγοις, οι μελλοντικές τιμές πετρελαίου είναι μειωμένες σε σχέση με τις τωρινές τιμές.

    Παρ’ ότι τα κόστη θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην πορεία ανάπτυξης σχιστόλιθου, όπως αναφέρει η Goldman, «δεν θα υπάρξει επαρκής πληθωρισμός για να μπορέσει να επιτευχθεί η απαιτούμενη επιβράδυνση το επόμενο έτος».

    Παράλληλα, η GS υπογραμμίζει ότι η μεγαλύτερη αβεβαιότητα οφείλεται στην πιθανότητα μεγάλου πλεονάσματος το 2018, αφήνοντας τις χαμηλές αναβαλλόμενες τιμές να αντιμετωπίσουν την απειλή αυτή. Οι παραγωγοί χαμηλού κόστους που πωλούν την παραγωγή τους στην άμεση αγορά πρέπει να ενισχύσουν σημαντικά την μείωση των αποθεμάτων.

    Κάτι τέτοιο αναφορικά με την παραγωγή του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί λόγω της ολοένα αυξανόμενης παραγωγής εκτός του ΟΠΕΚ και εκτός του αμερικανικού σχιστόλιθου, με τα έργα που έχουν ξεκινήσει το 2014 και εξακολουθούν να υπάρχουν στη Βραζιλία, τον Καναδά και τη Βόρεια Θάλασσα.

    Ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία πρέπει να προβούν σε επέκταση ή αύξηση των περικοπών μέχρι να ηρεμήσουν τα αποθέματα, να υπογραμμίσουν το στόχο της αύξησης της μελλοντικής παραγωγής και να ενισχύουν σταδιακά την παραγωγή για να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς, αλλά να διατηρήσουν τα αποθέματα σταθερά, ούτως ώστε να υπάρξει έλεγχος των τιμών.

    Ο ΟΠΕΚ λοιπόν θα πρέπει να ανακοινώσει μία αποφασιστική μείωση της παραγωγής στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας, όπως τονίζει η Goldman και σημειώνει ότι διατηρεί στα 57 δολ. το βαρέλι τον στόχο της για το β’ εξάμηνο του 2017. Αν ωστόσο αποτύχει ο ΟΠΕΚ τότε, όπως προειδοποιεί, αναμένεται ισχυρή βουτιά στις τιμές του πετρελαίου το 2018.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: To Megaλο παρασκήνιο: Η διαμάχη των Σαββίδη και Μπόμπολα με τις τράπεζες. Τι θα κάνει η οικογένεια Βαρδινογιάννη



    ΣΧΟΛΙΑ