Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Γιατί το υπουργείο Πολιτισμού προκήρυξε 2.338 προσλήψεις με έξοδα της ΔΕΗ – Τι προβληματίζει την εταιρεία

Κονιόρδου

Λυδία Κονιόρδου, υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Εύλογες απορίες προκύπτουν από την απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού να ανακοινώσει την προκήρυξη 2.338 θέσεων για πρόσληψη ατόμων σε 8μηνη απασχόληση με αποκλειστική υπεύθυνη για τη χρηματοδότησή τους την ΔΕΗ, την ώρα που τα χρήματα που έχει εγκρίνει η επιχείρηση για ανάλογα προγράμματα δεν επαρκούν να καλύψουν ένα τόσο μεγάλο αριθμό προσωπικού.

Η απόφαση που υπογράφει η υπ. Πολιτισμού, κα Λυδία Κονιόρδου, φέρει την επισήμανση «Εξαιρετικά Επείγον». Πρόκειται για προσλήψεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, σε υπηρεσίες αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τις εφορείες Αρχαιοτήτων της Φλώρινας και της Κοζάνης. Οι ειδικότητες αφορούν 1.840 εργάτες, 319 αρχαιολόγους και άλλες ειδικότητες, όπως αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, συντηρητές αρχαιοτήτων, τοπογράφους, φύλακες κοκ.

Όπως μάλιστα επισημαίνεται στο αιτιολογικό η υπουργική απόφαση εγκρίνεται έχοντας υπόψη «το γεγονός ότι η δαπάνη που θα προκληθεί από την πρόσληψη του προσωπικού δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά τον προϋπολογισμό της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, η οποία δεν επιχορηγείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δεν είναι φορέας της Γενικής Κυβέρνησης».

Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, για να μπορέσει μια εταιρεία να πραγματοποιήσει εργασίες σε χώρους που έχουν χαρακτηριστεί αρχαιολογικοί, θα πρέπει προηγουμένως να υπάρχει ο ανάλογος αποχαρακτηρισμός. Κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να προηγηθούν σωστικές ανασκαφές από συνεργεία εργατών και αρχαιολόγων, που θα πληρωθούν από τον φορέα που θέλει να κάνει το έργο στην περιοχή.

Στις δύο προαναφερθείσες περιοχές (Φλώρινα και Κοζάνη), η ΔΕΗ επιθυμεί να αξιοποιήσει τα πλούσια κοιτάσματα λιγνίτη, στα οποία όμως έχουν ανακαλυφθεί αρχαιότητες. Πρόκειται για ένα μόνιμο πρόβλημα για την εταιρείας, η οποία καλείται συνεχώς να πληρώσει τους αρχαιολόγους και τους εργάτες των συνεργείων.

Μόνο που, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, η ΔΕΗ έχει εγκρίνει συγκεκριμένα κονδύλια για σχετικές εργασίας. Το ποσά που έχει εγκριθεί, μάλιστα, δεν φαίνεται πως επαρκεί για τον συγκεκριμένο αριθμό των προσλήψεων, καθώς δεν υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα υπάρχει προβληματισμός καθώς στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές χρήματα από τα σχετικά κονδύλια της ΔΕΗ να έχουν χρησιμοποιηθεί για άλλους λόγους, πέρα από τις σχετικές εργασίες. Άλλωστε η ΔΕΗ βρίσκεται σε μια δύσκολη περίοδος, αντιμετωπίζοντας ένα μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας καθώς οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί υπερβαίνουν τα 2,2 δισ ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΔΕΗ: Στα 2,2 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί το πρώτο δίμηνο του 2017

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η συντριβή της ΔΕΗ. Πώς πρέπει να κόψει 2,5 δισ ευρώ και πώς ωφελούνται οι ανταγωνιστές της

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΕΗ: Το υφιστάμενο παραγωγικό δυναμικό είναι υπερεπαρκές