ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σταμάτησε από το βράδυ της Παρασκευής η παροχή φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ προς την πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ), νυν ELFE καθώς η βιομηχανία απέτυχε να συμμορφωθεί στους όρους της συμφωνίας διακανονισμού για τα χρέη της και για την προπληρωμή των ποσοτήτων που προμηθεύεται.
Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΠΑ, κατόπιν πρόσφατης σχετικής απόφασης που έλαβε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας προχώρησε σε «μηδενική δήλωση», καθώς η ELFE δεν τήρησε τις τελευταίες εβδομάδες τη συμφωνία για πληρωμή του αερίου που χρησιμοποιεί κατά 50% με την καταβολή μετρητών. Το υπόλοιπο σχεδιάζονταν να πληρώνεται με επιταγές πελατών της.
Το θέμα της τροφοδοσίας με αέριο της εταιρείας λιπασμάτων από τη ΔΕΠΑ απασχολεί τις δικαστικές αίθουσες από τον Ιούλιο, όταν η ΔΕΠΑ υπό το βάρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ELFE ζήτησε από τον πελάτη της την προπληρωμή της κατανάλωσης και την απομείωση της οφειλής, η οποία κυμαινόταν στα 90 – 110 εκ. ευρώ. Η ELFE απάντησε τότε με την κατάθεση αιτήματος έκδοσης ασφαλιστικών μέτρων και εξασφάλισε τη συνέχιση της τροφοδοσίας της.
Στα τέλη Αυγούστου ωστόσο εκδόθηκε νέα απόφαση που έκανε πιο αυστηρούς τους όρους της προπληρωμής (ορίστηκε ότι οι επιταγές θα είναι έκδοσης πελατών και όχι της ELFE). Ένα μήνα μετά, στα τέλη Σεπτεμβρίου το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε το αίτημα έκδοσης καινούριας προσωρινής διαταγής για τη συνέχιση της τροφοδοσίας της εταιρείας Λιπασμάτων. Το δικαστικό θρίλερ έκλεισε την περασμένη εβδομάδα όταν το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε και δεύτερο αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής της ELFE, ανοίγοντας το δρόμο για την διακοπή της παροχής αερίου από τη ΔΕΠΑ.
Σημειώνεται ότι η ΔΕΠΑ προ 10ημέρου απέστειλε στην ELFE εξώδικο ζητώντας την πληρωμή του 50% του αερίου που καταναλώνει, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει σε διακοπή της παροχής.
Μετά τη διακοπή της παροχής αερίου από τη ΔΕΠΑ (έγινε άρση εκπροσώπησης του πελάτη) η ELFE συνεχίζει να προμηθεύεται από το ΔΕΣΦΑ περίπου το 20% των ποσοτήτων αερίου που χρειάζεται ως αέριο εξισορρόπησης για διάστημα 4 ημερών και σε υψηλότερη τιμή. Αύριο Τρίτη ωστόσο προβλέπεται να σταματήσει και αυτή η παροχή.
Να σημειωθεί πως η ELFE είναι η πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ), που το 2009 εξαγοράστηκε από τον Όμιλο Λαυρεντιάδη. Είχε προηγηθεί ρύθμιση χρεών της εταιρείας προς τους πιστωτές 120 εκατ. ευρώ με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία δεν αποπληρώθηκαν ποτέ.
Tο χρέος της ELFE προς τη ΔΕΠΑ το 2009 που μεταβιβάστηκε στον όμιλο Λαυρεντιάδη ήταν περί τα 40 εκατ. ευρώ. Από το 2011 άρχισε να εκτοξεύεται και πλέον ανέρχεται σε περίπου 106,7 εκατ. ευρώ. Το χρέος αυτό είναι ακάλυπτο στο σύνολό του, θέμα για το οποίο η διοίκηση της εταιρείας χρειάστηκε να δώσει εξηγήσεις στους μετόχους (ΕΛΠΕ και ΤΑΙΠΕΔ) σε έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τον Ιουνίο 2017.
Η έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΠΑ αποφάσισε να συνεχίσει η εταιρεία να προμηθεύει αέριο την ΕLFE υπό την προϋπόθεση της προεξόφλησης κάθε προμήθειας με την κατάθεση μετρητών και επιταγών πελατών που να μην είναι συνδεδεμένες με την ELFE σε εβδομαδιαία βάση καθώς και την υπογραφή μηνιαίων συμβάσεων οι οποίες θα ανανεώνονται μόνον εφόσον τηρούνται οι παραπάνω όροι. Εντός του μήνα αναμένεται νέα έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ για να κρίνει την πορεία της συμφωνίας και εάν θα συνεχιστεί ή όχι η παροχή αερίου.
Να σημειωθεί πως η Αρχή Καταπολέμησης και Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες είχε κάνει έλεγχο το Μάρτιο στα γραφεία της ΔΕΠΑ για έλεγχο των συναλλαγών της εταιρείας με την ΕLFE, ενώ ακολούθησε για το ίδιο θέμα και προκαταρκτική εξέταση κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.
Οι συναλλαγές της ΔΕΠΑ με την ELFE βρίσκονται πλέον υπό τη στενή παρακολούθηση της Αρχής Καταπολέμησης και Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες. Σύμφωνα με πληροφοπρίες, κάθε Παρασκευή οι επιταγές που εισπράττονται από την ELFE μεταβιβάζονται αυτομάτως για έλεγχο στην Αρχή.
Η Αρχή Καταπολέμησης και Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες ερευνώντας το σκάνδαλο της Proton Bank είχε ήδη από το 2014 αποκαλύψει πως ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης είχε στην κατοχή του μια σειρά ακινήτων στο όνομα της ELFE και είχε απαγορεύσει ρητά την εκποίηση ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μεταβίβαση των ακινήτων της ELFE, μεταξύ των οποίων και το εργοστάσιο των Λιπασμάτων της Καβάλας.