Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Με το «δεξί» ο Νοέμβριος στο Χρηματιστήριο – Επέστρεψε επιτέλους ο τζίρος!

Θετικά ξεκίνησε ο Νοέμβριος για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει για δεύτερη ημέρα σε ανοδικό έδαφος και κυρίως το ενδιαφέρον να επανέρχεται σταδιακά, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 60 εκ. ευρώ.

Πάντως, παρά την άνοδο, ο δείκτης έδειξε μια δυσκολία να αντέξει το εμπόδιο των 770 μονάδων, φρενάροντας κατά τα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,02% στις 767,07 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 759,01 μονάδων (-0,04%) και 771,92 μον. (+1,66%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 67,9 εκατ. τεμάχια.

Οι τράπεζες συνέχισαν για δεύτερη ημέρα να δίνουν τον ρυθμό προς τα εμπρός, με άνοδο 3,9%. Η Eurobank ενισχύθηκε στο +5,56%, η ETE στο +4,23%, η Πειραιώς στο +7,55% και η Alpha Bank στο +2,92$%, την ώρα που η Attica έκλεισε στο +7,55%!

Τα νέα άλλωστε που έρχονται από την Ευρώπη είναι αρκετά αισιόδοξα ως προς την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Παρά την αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμα για το κλείσιμο των προαπαιτούμενων, η διάθεση των δύο πλευρών είναι να μην επαναληφθεί η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην προηγούμενη αξιολόγηση.

Την ίδια ώρα, η Citibank επανέρχεται με νέα ανάλυση αναφορικά με τη δυνατότητα της χώρας να επιτύχει μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Η τράπεζα προβλέπει πως η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος φαίνεται να είναι ευκολότερη σε σχέση με τις προηγούμενες, καθώς τα πιο δύσκολα μέτρα έχουν ήδη περάσει μέσω των δύο πρώτων αξιολογήσεων. Ωστόσο, το αν η Ελλάδα καταφέρει να αποφύγει ένα νέο μνημόνιο παραμένει ακόμα αβέβαιο, καθώς η κατάσταση στη χώρα (σε σχέση με την Πορτογαλία, με την οποία μας συγκρίνει) εμφανίζει αρκετές αδυναμίες.

Πίσω στη Λεωφόρο Αθηνών, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,20%, στις 2.016,06 μονάδες, ενώ στο +0,24% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.027,19 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,90% στις 811,48 μονάδες.

Σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews που καταγράφει τις μεταβολές στην περιουσία βασικών μετόχων εισηγμένων εταιρειών o Prem Watsa κατάφερε να έχει τα μεγαλύτερα κέρδη της ημέρας, με 13,7 εκατ.  ευρώ. Στον αντίποδα βρέθηκε o Δημήτρης Κουτσολιούτσος που είδε τις απώλειες του ανέρχονται σε 8,6 εκατ. ευρώ.

Πέρα από τις τράπεζες οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που ξεχώρισαν ήταν αυτές της ΔΕΗ (+2,69%), του ΟΤΕ (+2,35%), Aegean (+2,18%) και ΑΔΜΗΕ (+2,17%). Κέρδη άνω του 1% σημείωσαν οι μετοχές της  Motor Oil, Βιοχαλκο, Μυτιληναίο και Lamda, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Grivalia, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΛΠ.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, ΕΕΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν και Σαράντης. H Jumbo έκλεισε στο -1,30% και η Folli Follie στο -2,06%.

Συνολικά, ανοδικά κινήθηκαν 57 μετοχές, καθοδικά 46 ενώ αμετάβλητες παρέμειναν 24.