Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Σοκ από Citigroup: Προ των πυλών το νέο μνημόνιο

Σε μία ακόμη ανακοίνωση αναφορικά με την συμφωνία για το ελληνικό χρέος προέβη και σήμερα (Τετάρτη 24 Μαΐου) η Citigroup, μετά το χθεσινό της note για εκταμίευση της δόσης αλλά όχι μείωση του χρέους. «Το ΔΝΤ αναμένεται να παραμείνει στο περιθώριο του ελληνικού προγράμματος έως ότου συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του χρέους, και αυτό θα είναι αρκετό για να γίνει η επόμενη εκταμίευση».

Το Ταμείο θα συμμετάσχει λοιπόν στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδοτικό ρόλο, μέχρι να γίνουν ξεκάθαρες οι λεπτομέρειες για τα μέτρα. Ο Σόιμπλε μάλιστα δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία στις 15 Ιουνίου.

Αναφορικά με τη Citi, μια τέτοιου είδους συμφωνία ανάμεσα στους πιστωτές, θα προσπαθήσει να βγάλει από την ατζέντα το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το καλοκαίρι του 2018. Γεγονός που θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του ενδεχομένου η ΕΚΤ, να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο QE, καθώς και την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Citi, ανοίγει ο δρόμος για την αναγκαιότητα ενός τέταρτου προγράμματος διάσωσης. «Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος – αν κριθεί ότι πρέπει να εφαρμοστούν τελικά – δεν θα οδηγήσουν σε σημαντικές διαφορές στην βιωσιμότητά του».

Παράλληλα υπογράμμισε, ότι ανεπαίσθητη θα είναι η διαφορά αναφορικά με την βιωσιμότητα του χρέους για τα 50 χρόνια που ακολουθούν, σε σχέση με τη συμφωνία του Μαΐου του 2016.

«Μόνο ένα σημαντικό re-profiling των επίσημων δανείων ύψους 215 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με ανώτατα όρια επιτοκίων και αναβολές πληρωμών, θα είχαν σημασία», τονίζει η Citi.

Ένεκα των γερμανικών εκλογών, η Citi πιστεύει ότι υπάρχει πιθανότητα συμβιβασμού όσον αφορά σε ορισμένα δευτερεύοντα μέτρα μείωσης του χρέους, αλλά είναι απίθανο να γίνουν καίριες παραχωρήσεις σχετικά με τις περιόδους χάριτος / αναβολές πληρωμής / ανώτατα όρια επιτοκίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΔΕΗ ψάχνει σύμβουλο-εισπρακτική για να μειώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μπόμπολας για πώληση του MEGA: «Αμιγώς επιχειρηματική κίνηση»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γερμανοί πολιτικοί κατά Σόιμπλε: «Ζαβολιάρης και πεισματάρης, δημιουργεί νέα αβεβαιότητα για την Ελλάδα»