«Δύο από τα μεγαλύτερα projects της Ελλάδας – που μαζί η αξίζουν γύρω στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ (12,8 δισεκατομμύρια δολάρια) – έχουν σταματήσει υπό τις γραφειοκρατικές και νομικές διαμαρτυρίες, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της χώρας να αντλεί επενδύσεις που χρειάζεται απεγνωσμένα για την οικονομική της ανάκαμψη». Με την πρόταση αυτή ξεκινά το τελευταίο δημοσίευμα του Bloomberg, αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα γύρω από τις δύο μεγάλες επενδύσεις της Eldorado Gold στις Σκουριές της Χαλκιδικής και της Lamda Development στο Ελληνικό.

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg η «η Lamda Development, η οποία διαχειρίζεται το Ελληνικό, τη μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας να κάνει πίσω σε όρους που έχουν ήδη συμφωνηθεί “παραβιάζει την αναγκαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών”». Την ίδια στιγμή, η Καναδική εταιρία Εldorado Gold ανακοίνωσε ότι «θα κινηθεί νομικά εναντίον της χώρας, επειδή δεν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες άδειες για το πρότζεκτ των Σκουριών».

Το Bloomberg υπενθυμίζει πως οι εξελίξεις έρχονται σε μια εποχή που η ελληνική  κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει τις απαραίτητες επενδύσεις για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, που έχει συρρικνωθεί κατά 25% από την αρχή της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, αλλά και με ανεργία που αγγίζει το 20%.

«Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά 1,6%, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Οικονομικών, που αναθεώρησαν προηγούμενη εκτίμηση για 1,8% ανάπτυξη. Η οικονομία αναπτυχθεί κατά 2,5% το 2018. Η κυβέρνηση δεν είχε πολλά να πει μετά από τις τελευταίες εξελίξεις στα έργα αυτά, και τα δύο εκ των οποίων καθυστερούν εδώ και χρόνια. Οι μετοχές της Lamda κατρακύλησαν κατά 9,6% στην Αθήνα την Παρασκευή. Οι μετοχές της Eldorado έχουν μειωθεί κατά 60% στον Καναδά φέτος, κάτι που οφείλεται εν μέρει και στα ελληνικά του προβλήματα».

«Το Ελληνικό θεωρείται έργο ορόσημο που περιλαμβάνεται στις ιδιωτικοποιήσεις, που έχουν συμφωνηθεί από την Ελλάδα από το πρόγραμμα του 2010. Η πώληση έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2014. Παρότι η Lamda δεν απειλούσε να αποσυρθεί από το έργο, δήλωσε ότι χρειαζόταν διαβεβαιώσεις από τις αρμόδιες αρχές» τονίζει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον ujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος της Eurasia Group, οι εξελίξεις αποτελούν κακά νέα για τους επενδυτές, σε ένα κατά τα άλλα θετικό οικονομικό περιβάλλον. «Και πάλι εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αρμοδιότητα και τους στόχους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά.