• Business

    BlackRock Blog: Ξαναγράφοντας το επενδυτικό «αφήγημα» για την Κίνα


    Υπάρχει ένα επίμονο «χάσμα» μεταξύ της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας και των τιμών των μετοχών των εταιριών της χώρας. Παρά την ετήσια αύξηση στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της τάξης του 10% τα τελευταία 16 χρόνια, οι μετοχές που διαπραγματεύονται κάτω από τον δείκτη MSCI China έχουν αποδώσει μόλις 6% στο ίδιο χρονικό πλαίσιο.

    Η διαφορά μεταξύ των δύο αντικατοπτρίζει ένα διαρκή σκεπτικισμό γύρω από το αν μπορεί να διατηρηθεί αυτός ο εξαιρετικός ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί επενδυτές έχουν επισημάνει μια σειρά από παράγοντες γι’ αυτό: Η σχετικά χλιαρή αύξηση του ΑΕΠ, μια «επιπόλαιη» αγορά που ενθαρρύνει τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, τα περιβαλλοντικά ζητήματα που προκύπτουν από την υπερβολική ανάπτυξη και αυτό που εκλαμβάνεται ως «καθυστερημένη πολιτική αντίδραση» από το Πεκίνο. Επιπλέον, η ενίσχυση της οικονομίας των ΗΠΑ έχει οξύνει ακόμη περισσότερο τις σημερινές αδυναμίες που παρουσιάζει η Κίνα.

    Αν και πρόκειται για λογικές ανησυχίες, η άποψη αυτή γύρω από την κινεζική οικονομία βασίζεται κυρίως σε ξεπερασμένες αντιλήψεις. Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έλαβαν πράγματι σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ασιατικής χώρας. Ιδίως μετά το 2013. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση εισήγαγε ευρείες μεταρρυθμίσεις για να περιορίσει την υπερχρέωση και την απεριόριστη πρόσβαση στις αγορές.

    Το αποτέλεσμα; Η βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας παρέχει περιθώρια για μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές βελτιώσεις, γεγονός που αυξάνει τις οικονομικές προσδοκίες και τελικά την πραγματική αναπτυξιακή δυναμική στην Κίνα. Ήδη έχουν παρατηρηθεί αυξημένα κέρδη στον τομέα της μεταποίησης και η συνολική εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι αυξημένη.

    Πώς να επενδύσετε στην Κίνα

    Η bearish αντιμετώπιση απέναντι στην κινεζική οικονομία και στις γειτονικές αναδυόμενες αγορές γενικότερα, οδήγησε πολλούς επενδυτές να κάνουν ανοίγματα σε πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται εμπορικά στη χώρα. Ωστόσο, καθώς βελτιώνεται η εικόνα των μακροοικονομικών προοπτικών και των κερδών, ίσως αξίζει να εξεταστεί μια μεγαλύτερου εύρους τοποθέτηση στην Κίνα.

    Απαιτείται βέβαια υπομονή. Οι αγορές μετοχών της Κίνας, φημίζονται για την «χαλαρότητα» τους. Αυτό όμως αλλάζει σταδιακά, με το άνοιγμα των αγορών μέσω της ένωσης των Χρηματιστηρίων της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ αλλά και άλλων αντίστοιχων κινήσεων. Και πιο πρόσφατα, η MSCI ανακοίνωσε πως θα συμπεριλάβει εν μέρει και κινεζικές μετοχές τύπου “Α”  (China A-shares, που αφορούν εισηγμένες εταιρείες στα Χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Shenzhen) στο δείκτη MSCI Emerging Market Index καθώς και σε άλλους παγκόσμιους δείκτες.

    Παράλληλα, η οικονομική αλλαγή κατεύθυνσης της χώρας από τις επενδύσεις προς την κατανάλωση έχει απελευθερώσει τα εταιρικά κεφάλαια. Η μετατόπιση αυτή αντικατοπτρίζεται στη σύνθεση των χρηματιστηριακών δεικτών της Κίνας, οι οποίοι απομακρύνθηκαν σιγά-σιγά από τις «διογκωμένες» επιχειρήσεις κρατικών συμφερόντων, σε τομείς και εταιρείες που επικεντρώνονται στα κέρδη και στη δημιουργία υπεραξίας για τους μετόχους. Δείτε το παρακάτω διάγραμμα:

    chart-sectors-v2

    Τα καλά νέα είναι ότι, ανεξάρτητα από τι προσδοκίες έχει ο καθένας για την επενδυτική του πορεία στην Κίνα, σίγουρα η κατάληξη θα είναι διαφορετική από αυτή που φανταζόταν μέχρι τώρα.

    Το κείμενο είναι του Martin Small, Head of U.S. iShares στη BlackRock

    Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: BlackRock Blog: Τι κρύβεται πίσω από το μαζικό sell-off των τεχνολογικών μετοχών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Σε ποιους επενδυτικούς παράγοντες πρέπει να δώσετε βάση τώρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Γιατί έχει σημασία ο ακριβής υπολογισμός των οικονομικών κύκλων



    ΣΧΟΛΙΑ