ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο χρυσός ενισχύεται σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι επενδυτές δεν είχαν λόγο να προχωρήσουν σε κινήσεις hedging. Κάθε απόσυρση ήταν ήπια και «φευγαλέα». Ωστόσο, ο χρυσός συνέχισε να συμβαδίζει με τις συνολικές αποδόσεις ενός τυπικού χαρτοφυλακίου 60/40.
Με βάση αυτά, θα προτιμούσα να έχω λιγότερο χρυσό στο τέλος του 2017 και στις αρχές του 2018.
Το μήνυμα λοιπόν είναι: Περικόψτε, αλλά μην εγκαταλείπετε την κατηγορία του χρυσού. Δείτε το γιατί.
1. Ουάσινγκτον
Πίσω στα τέλη Αυγούστου ανέλυσα τη σχέση μεταξύ χρυσού, πολιτικής αβεβαιότητας και φορολογικής μεταρρύθμισης. Ενώ δεν είναι ακόμα σίγουρο, οι πιθανότητες φορολογικής μεταρρύθμισης έχουν αυξηθεί από το τέλος του καλοκαιριού. Τα φορολογικά κίνητρα με τη μορφή φοροαπαλλαγής υπονομεύουν το χρυσό με δύο τρόπους: οριακά υψηλότερα, πραγματικά ή ρυθμιζόμενα με τον πληθωρισμό, επιτόκια και μικρότερη πολιτική αβεβαιότητα. Όπως συζητήθηκε σε προηγούμενα ιστολόγια, ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης της απόδοσης του χρυσού είναι το επίπεδο των πραγματικών επιτοκίων. Η οριακά ταχύτερη ανάπτυξη, έστω και μέτρια και προσωρινή, ενδέχεται να ασκήσει κάποια πίεση προς τα πάνω στους πραγματικούς ρυθμούς και αντίστοιχα προς τα κάτω στον χρυσό.
2. Το δολάριο
Ένας από τους λόγους για τους οποίους ο χρυσός έχει κερδίσει έδαφος αυτό το έτος, έχει να κάνει με την αδυναμία του δολαρίου. Ο δείκτης δολαρίου (DXY) μειώθηκε περισσότερο από 9% σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα στις αρχές Ιανουαρίου. Πιο πρόσφατα, ωστόσο, το δολάριο ήταν σταθερότερο καθώς οι επενδυτές έχουν επανατοποθετηθεί σε μια ελαφρώς πιο επιθετική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (βλέπε συνοδευτικό πίνακα). Σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναμένεται ένα σταθερότερο δολάριο, ιδιαίτερα εάν περάσουν οι προτεινόμενες φορολογικές ελαφρύνσεις. Ένα σταθερό δολάριο αποτρέπει περαιτέρω στήριξη στο χρυσό.
U.S. Dollar Index (DXY)
Τι αποτέλεσμα έχει αυτό για τους επενδυτές; Να διαθέτουν ακόμη χρυσό, απλώς λίγο λιγότερο.
Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ενώ το βραχυπρόθεσμο περιβάλλον για το χρυσό δεν είναι ιδανικό, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να διατηρήσετε κάποια έκθεση σε αυτόν, συμπεριλαμβανομένων των πλεονεκτημάτων διαφοροποίησης. Με εξαίρεση τα μακροχρόνια ομόλογα των Η.Π.Α., ο χρυσός εξακολουθεί να είναι μία από τις πιο διαφοροποιημένες κατηγορίες επενδύσεων.
Στις περισσότερες περιπτώσεις υψηλής μεταβλητότητας, ο χρυσός παρέχει αντιστάθμιση έναντι όχι μόνο των κινδύνων του μετοχικού κεφαλαίου αλλά και της πίστωσης. Με τα πιστωτικά περιθώρια να είναι «σφιχτά» (ένα σημάδι δηλαδή ότι τα ομόλογα είναι ακριβά) και τις εκτιμήσεις για τις μετοχές των ΗΠΑ να εξακολουθούν να είναι «τεντωμένες», οι επενδυτές μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο ελάφρυνσης από ένα μέρος των ασφαλέστερων τοποθετήσεων του χαρτοφυλακίου τους, αλλά δεν πρέπει να τις εγκαταλείψουν τελείως.
Το κείμενο είναι του Russ Koesterich, CFA Portfolio Manager for BlackRock’s Global Allocation Team
Πηγή: BlackRock Blog σε συνεργασία με το mononews.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: BlackRock Blog: Πόσο μπορεί να διαρκέσει η «αναγέννηση» των μετοχών EM;
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: BlackRock Blog: Μην το φτιάξετε και το ξεχάσετε-Να παρακολουθείτε το πορτοφόλιο σας
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: BlackRock Blog: Οι ευκαιρίες εμφανίζονται όταν οι κεντρικές τράπεζες αποκλίνουν