Για ακόμη μια ημέρα επικράτησε «άπνοια» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κινήθηκε πέριξ των 830 μονάδων καθώς η αγορά προχώρησε σε επιλεκτικές κινήσεις και πολύ περιορισμένο αριθμό τίτλων, κάτι που οδήγησε το γενικό δείκτη οριακά χαμηλότερα.
Πιο αναλυτικά, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,03% στις 835,30 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 830,64 μονάδων (-0,59%) και 835,66 μον. (+0,01%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 29,2 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 16,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 395 χιλ. τεμάχια. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,08%, στις 2.196,19 μονάδες, ενώ στο -0,63% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.128,77 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,09% στις 1.084,40 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 1,27%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,47%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 3,33%.
Σύμφωνα με την ψηφιακή πλατφόρμα του mononews.gr, που καταγράφει καθημερινά την αυξομείωση της περιουσίας των επιχειρηματιών που έχουν μετοχές εισηγμένες στο ΧΑ, κερδισμένος της ημέρας ήταν ο ισχυρός ανήρ της Βιοχάλκο, Ευάγγελος Στασινόπουλος, ο οποίος κατάφερε να βγει κερδισμένος κατά 19,9 εκατ. ευρώ, ενώ ο χαμένος της ημέρας ήταν ο επικεφαλής της Aegean Airlines, Θεόδωρος Βασιλάκης, ο οποίος είδε τις μετοχές του να χάνουν 4,8 εκατ. ευρώ.
Η εικόνα που παρουσιάζει ο γενικός δείκτης μπορεί να αποδοθεί στην έλλειψη εγχώριας ειδησεογραφίας, καθώς και στην αναμονή για κρίσιμες εξελίξεις με την έναρξη του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, καθώς πλησιάζει το τελευταίο δεκαήμερο πριν την έναρξη των διαδικασιών προετοιμασίας για την τρίτη αξιολόγηση, αρχίζουν να… τρέχουν οι ανεπίσημες «διαρροές» για το τι θα ζητήσει το ΔΝΤ αυτή την φορά όταν έρθει στην Αθήνα και πως θα διαφοροποιηθεί ανοικτά πλέον έναντι των Eυρωπαίων εταίρων του.
Επιπλέον, η αγορά αναμένει τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, όταν θα αφιχθεί ο Γάλλος πρόεδρος, Ε. Μακρόν, στην Αθήνα, αλλά και ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας θα δώσει το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής στη ΔΕΘ. Οι διεργασίες που συνοδεύουν αυτές τις δύο εξελίξεις έχουν αποθαρρύνει τους επενδυτές, οι οποίοι προσπαθούν να διαγνώσουν το τι κυοφορείται.
Στο ταμπλό τώρα, το -1,58% του ΟΠΑΠ, αλλά και το -1,03% της Attica Bank ξεχώρισαν στους αρνητικούς πρωταγωνιστές, ενώ κάτω του 1% ήταν οι απώλειες σε Σαράντη, Φουρλή, Εθνική Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Jumbo, ΕΕΕ και Motor Oil. Η Alpha Bank, αν και βρέθηκε ενδοσυνεδριακά ακόμη και στο -1,82%, τελικά έκλεισε χωρίς μεταβολή, όπως και οι ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Λάμδα, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ και Aegean.
Στον αντίποδα, η μετοχή του Τιτάν ξεχώρισε θετικά, καθώς ενισχύθηκε κατά 2,10%, αλλά διακίνησε μόλις 14,6 χιλ. τεμάχια, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Βιοχαλκο, ΑΔΜΗΕ και Grivalia. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Eurobank, Folli Follie, Grivalia, Πειραιώς και Ελληνικά Πετρέλαια.