• Business

    ΕΝΑΕ: Τι απαντά σε κυβέρνηση και Πειραιώς για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά


    Για έκνομη ενέργεια που συνιστά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου (ICC) κάνει λόγο η ΕΝΑΕ σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει από κοινού με την Τράπεζα Πειραιώς αίτηση για την ένταξη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε καθεστώς Ειδικής Διαχείρισης.

    Παράλληλα, δηλώνει αποφασισμένη να προστατέψει τα συμφέροντά της, από αυτή την αμείλικτη και βίαιη -όπως την χαρακτηρίζει-προσβολή

    Ειδικότερα, κύκλοι της διοίκησης μιλώντας στο mononews.gr επισημαίνουν πως η παραπάνω ενέργεια εάν αληθεύει -μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση- συνιστά παράβαση ισχύουσας διαταγής του ICC, αλλά και “ράπισμα στο πρόσωπο των εργαζομένων, που είδαν, επιτέλους ένα μέλλον”.

    “Το Δημόσιο προσφέρει πτώχευση και αβεβαιότητα στους εργαζόμενους, τη στιγμή μάλιστα που το ίδιο οφείλει στην εταιρεία πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ”, σημειώνουν χαρακτηριστικά.

    Τονίζουν δε πως “εάν η είδηση αληθεύει, θα ήταν ακόμη μια απογοήτευση αλλά όχι έκπληξη”, και διαμηνύουν πως αυτή και οι μέτοχοί της “θα κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν την εταιρεία από αυτή την αμείλικτη και βίαιη προσβολή”.

    Ανάκτηση ενισχύσεων

    Σήμερα το πρωί έγινε γνωστό πως το Ελληνικό Δημόσιο και η Τράπεζα Πειραιώς κατέθεσαν από κοινού αίτηση  στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για την ένταξη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε καθεστώς Ειδικής Διαχείρισης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, οι δυο πλευρές που συγκεντρώνουν ως πιστωτές την πλειοψηφία των οφειλών που έχει η εταιρεία ζητούν την τοποθέτηση ειδικού διαχειριστή με σκοπό την πώληση των περιουσιακών στοιχείων των ναυπηγείων μέσω της διαδικασίας πλειστηριασμού με στόχο την ανεύρεση νέου επενδυτή και την ικανοποίηση των απαιτήσεων τους.

    Επιπλέον, το Ελληνικό Δημόσιο ζητά να ικανοποιηθεί για  το σύνολο των κρατικών ενισχύσεων που έχουν δοθεί προς τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ποσό το οποίο μαζί με τις προσαυξήσεις φτάνει τα 665 εκατ. ευρώ ενώ η Τράπεζα Πειραιώς για οφειλές συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του μήνα εκδόθηκε ύστερα από καιρό η απόφαση της Διεθνούς Διαιτησίας για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Στη διεθνή διαιτησία είχε προσφύγει η Privinvest, ως ιδιοκτήτρια των ναυπηγείων, αξιώνοντας πάνω από 1,2 δισ. ευρώ από το Δημόσιο για αθέτηση των όρων της συμφωνίας με το κράτος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Ανοίγει ο δρόμος για ειδική διαχείριση-Τέλος Νοεμβρίου η συζήτηση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βαρδής Βαρδινογιάννης: Γιατί στέλνει για scrap ακόμη ένα tanker της Avin

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Green Cola: To mega-deal με τους Άραβες και η συμφωνία με τα Carrefour

     



    ΣΧΟΛΙΑ