• Business

    Έκπληξη. Νέο ρεκόρ για τις μετοχές στην Τουρκία. Άνοδος της λίρας

    • NewsRoom


    Εντυπωσιακές είναι οι εξελίξεις στο χρηματιστήριο της Τουρκίας καθώς ο δείκτης από τις αρχές του χρόνου έχει κερδίσει 22%. Αποτέλεσμα είναι να  βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των διεθνών αγορών με τα μεγαλύτερα κέρδη από τις αρχές του έτους. Σήμερα σημειώνει νέο ρεκόρ την στιγμή που η λίρα σημειώνει ράλι στα υψηλά τεσσάρων μηνών μετά την απόφαση-έκπληξη της κεντρικής τράπεζας της χώρας χθες.

    Η λίρα ενισχύεται κατά 0,5% στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας χθες, να αυξήσει το overnight επιτόκιο παροχής ρευστότητας κατά 50 μονάδες βάσης στο 12,25%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015, αλλά διατήρησε τα βασικά επιτόκια αμετάβλητα, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τον διψήφιο πληθωρισμό της χώρας.

    Ωστόσο, η κίνηση αυτή της τράπεζας θα καθησυχάσει τους επενδυτές ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό χωρίς κρατική παρέμβαση.

    “Η κίνηση ήταν έκπληξη υπό την έννοια ότι ήρθε σε μια εποχή σχετικής σταθερότητας στη λίρα δεδομένου ότι η κεντρική τράπεζα φαίνεται να ανταποκρίνεται γενικά στην αδυναμία της λίρας”, επισημαίνει η  Nomura.

    “Αλλά θα μπορούσε να έχει ακόμα ένα αμυντικό στοιχείο δεδομένου ότι θα δούμε την επόμενη εβδομάδα τα στοιχεία του πληθωρισμού τον Απρίλιο και η αύξηση μπορεί να αποσκοπεί στην πρόληψη ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται”. Η Nomura προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 12%.

    Η JPMorgan είπε στους πελάτες ότι η κίνηση δίνει “μια σημαντική δόση εμπιστοσύνης” η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ένα πιο ανθεκτικό ράλι στα τουρκικά assets, προσθέτοντας ότι γυρίζει σε οverweight τη θέση της στη λίρα και τα τουρκικά ομόλογα.

    Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016, ενώ τα 5ετή CDS υποχωρούν στις 212 μονάδες βάσης, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 μηνών.



    ΣΧΟΛΙΑ