Τον περασμένο Φεβρουάριο η διαΝΕΟσις δημιοσίευσε μια εκτενή δημοσιογραφική έρευνα για το φράγμα της Μεσοχώρας και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Γλίστρας, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που έχουν καθυστερήσει τη λειτουργία του έργου εδώ και 16 χρόνια.

Όπως σημειώνει η διαΝΕΟσις σε σχετική ανακοίνωση, το φράγμα και το εργοστάσιο είναι έτοιμα από το 2001, έχουν κοστίσει συνολικά 500 εκατομμύρια ευρώ σε σημερινές τιμές και έκτοτε δεν έχουν λειτουργήσει ούτε μία ημέρα, με τη ΔΕΗ να ισχυρίζεται πως κάθε χρόνο που περνάει σημειώνει απώλειες της τάξης των 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, μετά τη δημοσίευση της έρευνας της διαΝΕΟσις υπήρξε έντονη κινητικότητα στον δημόσιο διάλογο, με το ζήτημα της Μεσοχώρας να έρχεται στη Βουλή με αναφορά των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστα Μπαργιώτα και Γιάννη Μανιάτη.

Χθες, στις 2 Αυγούστου και μετά από 7 χρόνια αδράνειας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο αναπληρωτής Υπουργός Περβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ανακοινώθηκε η υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για τη συνέχιση των εργασιών στο υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας.

Πρόκειται για μία κομβική εξέλιξη, τονίζει η διαΝΕΟσις, καθώς ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών στο φράγμα και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται ότι το μέρος του χωριού Μεσοχώρα που δεν θα κατακλυστεί από τα νερά της μελλοντικής λίμνης, θα σωθεί και θα εξακολουθήσει να κατοικείται.

Όπως αναλύεται στην έρευνα της διαΝΕΟσις, οι απαραίτητες διαδικασίες που θα ακολουθήσουν την υπογραφή της ΑΕΠΟ και θα οδηγήσουν στη λειτουργία του φράγματος θα απαιτήσουν τουλάχιστον 2 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παίρνει μπρος το «στοιχειωμένο» έργο για το υδροηλεκτρικό στη Μεσοχώρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Ελλάδα στον πάτο της διεθνούς κατάταξης καινοτομίας

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δημήτρης Δασκαλόπουλος: Γιατί κάνει το think-tank διαΝΕΟσις;