Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Δεσμεύσεις ανέλαβε η Exin για την Εθνική Ασφαλιστική

Εθνική Ασφαλιστική

Στην Αθήνα βρέθηκε στην αρχή της εβδομάδας ο επικεφαλής της Exin Financial Services Holding Ματ Φέρφιλντ σε μια προσπάθεια να επιλυθούν σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος τα θέματα που σχετίζονται με την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ο επικεφαλής του ομίλου Exin φέρεται να ανέλαβε τη δέσμευση για την έγκαιρη υποβολή του φακέλου εξαγοράς του 75% της μεγαλύτερης ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας, επιβεβαιώνοντας το χρηματοδοτικό σχήμα που θα καταβάλει το τίμημα των 718,3 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η καθυστέρηση στην υποβολή του φακέλου είχε αποτελέσει αφορμή δυσαρέσκειας από την πλευρά της εποπτικής αρχής, η οποία φέρεται να αξίωσε την ταχεία ολοκλήρωση της συμφωνίας, που συνδέεται άλλωστε με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ομίλου της ΕΤΕ. Η σχετική φημολογία σε συνδυασμό με δημοσιεύματα που έφεραν τον όμιλο Exin να αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, προκάλεσαν και την αντίδραση του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο οποίος με επιστολή του προς την ΤτΕ, ζητάει ενημέρωση για το θέμα.

Από την πλευρά της Εθνικής τράπεζας αφήνεται να εννοηθεί ότι η καθυστέρηση δεν προκαλεί ανησυχία για την έκβαση της συμφωνίας, που έχει εξασφαλίσει την χρηματοδοτική στήριξη των βασικών μετόχων της Exin Partners, δηλαδή των John Calamos, John Koudounis και Matt Fairfield. Σε κάθε περίπτωση η μετάθεση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας για το 2018, που θεωρείται το πιθανότερο σενάριο, δημιουργεί ένα τυπικό, έστω θέμα ενόψει του stress test, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο και το οποίο θα βασιστεί σε στοιχεία τέλους 2017.

Στις συναντήσεις που είχε ο επικεφαλής του Exin Group στις αρχές της εβδομάδας με την εποπτική αρχή, συμφωνήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, η εξαγορά να γίνει μέσω της Exin Financial Services Holding με έδρα την Ολλανδία, όπως ρητά αναφέρεται και στο προσύμφωνο που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο πλευρών. Ο επικεφαλής του ομίλου Ματ Φέρφιλντ, δεσμεύθηκε επίσης για την επίλυση των οργανωτικών προβλημάτων του ομίλου, που έχει δραστηριότητα – εκτός από την Ολλανδία – στο Λουξεμβούργο, την Ελβετία και την Ισπανία έως την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου ο φάκελος να υποβληθεί εντός του Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι η εποπτική αρχή θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της – εφόσον ο φάκελος είναι πλήρης – δύο μήνες μετά την υποβολή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λ. Φραγκιαδάκης: Γιατί το αφεντικό της Εθνικής συνάντησε τον επικεφαλής της EXIN
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική Τράπεζα: Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την Εθνική Ασφαλιστική
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αλλαγή έκπληξη στους πλειστηριασμούς – Τι ζητούν οι τραπεζίτες