• Business

    Bloomberg: Συμμορίες πλούσιων κακοπληρωτών μπλοκάρουν τη μάχη των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια

    • NewsRoom


    Στο θέμα των «μπαταχτσήδων», αλλά και της ύποπτης δράσης κάποιων «συλλογικοτήτων» που εμποδίζουν τη διενέργεια πλειστηριασμών, ακόμη και όταν αφορούν περιουσιακά στοιχεία επιχειρηματιών και προσώπων με μεγάλη -ακίνητη και μη- περιουσία, αναφέρεται σε εκτενέστατο άρθρο του για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα το Bloomberg.

    Όταν η Eurobank κυνήγησε πρόσφατα έναν «στρατηγικό κακοπληρωτή», σημειώνει το Bloomberg, οργισμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν στην αίθουσα του δικαστηρίου για να μπλοκάρουν την απόπειρα κατάσχεσης, αναφέρει το Bloomberg στο δημοσίευμά του.

    Ο κακοπληρωτής, το όνομα του οποίου δεν θα αποκαλύψει η τράπεζα, δεν αποπλήρωνε τα δάνειά του τα τελευταία πέντε χρόνια και χρωστούσε στην τράπεζα 4,85 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, είχε εισπράξει γύρω στα έξι εκατ. ευρώ από μερίσματα από το 41% που είχε σε εταιρεία τροφίμων, κάτι που δείχνει, σύμφωνα με την τράπεζα, ότι μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, η περίπτωση του είναι μία από τις εκατοντάδες υποθέσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν η Eurobank και άλλες ελληνικές τράπεζες, καθώς προσπαθούν να επιταχύνουν τις προσπάθειες μείωσης των κόκκινων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, φοβούμενες πως θα αναγκαστούν να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια αν δεν το πράξουν.

    Στα τέλη του Ιουνίου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ανέρχονταν σε 72,8 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας το 30% των συνολικών δανείων τους. Για να μειώσουν τον αριθμό αυτό, κινούνται ενάντια στις πιο εμφανείς περιπτώσεις: κυνηγούν τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που αποφασίζουν να μην πληρώνουν μέχρι να υπάρξει σοβαρή απειλή για κατάσχεση της περιουσίας τους ή μέχρι να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους από τις τράπεζες.

    «Αυτό το πρόβλημα υπάρχει γιατί όταν ξεκίνησε η κρίση, η κυβέρνηση απαγόρευσε τις κατασχέσεις», τονίζει ο Αλέξανδρος Μπουλουγούρης, συνεπικεφαλής έρευνας στη Wood & Co Financial Services με έδρα στην Πράγα. «Το νομικό πλαίσιο για τη επίλυση των NPLs (μη εξυπηρετούμενων δανείων) ήταν τόσο περίπλοκο που ενθαρρύνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Το νομικό σύστημα, η γραφειοκρατία, συν το ότι η κυβέρνηση απαγόρευσε τις κατασχέσεις, επέτρεψαν να αυξηθεί ο αριθμός αυτών των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών», πρόσθεσε.

    Οι Έλληνες τραπεζίτες εκτιμούν πως αυτοί οι κακοπληρωτές αντιστοιχούν περίπου στο 25% όλων των δανείων, κάτι που ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να απαιτήσει πρόσφατα την αντιμετώπισή τους, σημειώνει το Bloomberg. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε η Springer International Publishing, βάσει των δανείων που χορηγήθηκαν σε 13.070 ελληνικές εταιρίες για την περίοδο 2008-2015, μία στις έξι εταιρίες είναι στρατηγικός κακοπληρωτής.

    «Εγκληματικές συμμορίες»

    Παρότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει προσπάθειες να αντιμετωπιστούν τα νομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια και να λυθεί το θέμα, η κατάσταση παραμένει δυσεπίλυτη, επισημαίνει ο Δημήτρης Βαγιανός, καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο London School of Economics.

    «Ακόμα και για τους πλούσιους δανειολήπτες όπως κάποιες εταιρίες, όταν υποτίθεται ότι η ρευστοποίηση έχει πάρει τον δρόμο της, υπάρχουν απειλές ή διαμαρτυρίες», λέει. «Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν κάποιες εγκληματικές συμμορίες που προσλαμβάνονται για να προστατεύουν τα περιουσιακά στοιχεία των πλουσίων. Για τους φτωχούς, οι διαμαρτυρίες γίνονται κυρίως από ομάδες πολιτικών ακτιβιστών», ανέφερε.

    Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των στόχων που συμφωνήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2016, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 15 δισ. ευρώ το 2018 και κατά 16,6 δισ. επιπλέον το 2019. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας -που έχουν προβλέψεις 53 δισ. ευρώ- να χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια τα επόμενα δύο χρόνια, σημειώνει το πρακτορείο.

    Μάχη ενάντια στο χρόνο

    «Οι ελληνικές τράπεζες τρέχουν ενάντια στο χρόνο για να κινήσουν τα γρανάζια ώστε να επιτύχουν τους στόχους του 2018-2019», επισημαίνει ο Νίκος Κοσκολέτος, επικεφαλής έρευνας στην Eurobank Equities. Αν δεν καταφέρουν να πιάσουν τους στόχους, θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια, πράγμα που τρομάζει τους επενδυτές, ιδιαίτερα καθώς έρχεται έπειτα από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις από το 2012 και μετά.

    Ένα μέρος των κόκκινων δανείων θα συρρικνωθεί μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ο πρώτος από τους οποίους αναμένεται τους επόμενους μήνες. Παρατηρητές όπως ο Βαγιανός του LSE, ανησυχούν για την παρεμβολή «εγκληματικών» στοιχείων σε αυτούς τους πλειστηριασμούς.

    «Ακόμη κι αν πωληθεί κάποιο ενέχυρο σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, οι άνθρωποι που θα το αγοράσουν δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πάνε και να πάρουν τον έλεγχό του, λόγω των απειλών εγκληματικών συμμοριών», εξηγεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ποιοι ωφελούνται από τις «συλλογικότητες» που εμποδίζουν τη διενέργεια πλειστηριασμών
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συμβολαιογράφοι: Αυτοί είναι οι περίεργοι πλειστηριασμοί που ματαιώθηκαν από τις συλλογικότητες
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εθνική Τράπεζα: Αυτά είναι τα 131 ακίνητα, που βγάζει σε πλειστηριασμό, από 29.000 ευρώ (λίστα)



    ΣΧΟΛΙΑ