• Business

    Bloomberg: Αν δεν υπάρξουν επενδύσεις, δεν θα ανακάμψει η Ελλάδα

    • NewsRoom


    Στις επενδύσεις, ως το συστατικό που λείπει από την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, αναφέρεται το Bloomberg, υπογραμμίζοντας ότι για να ολοκληρωθεί η ανάκαμψη, μετά την οικονομική τραγωδία που βίωσε η χώρα, πρέπει να γραφτεί και η «τελευταία πράξη».

    Η απουσία επενδύσεων σημαίνει ότι το κοινωνικό κόστος παραμένει υψηλό σε μία χώρα όπου η ανεργία εξακολουθεί να αγγίζει το 21%, ακόμη και αν υποχωρεί μετά από 4 χρόνια, σημειώνει το Bloomberg. Για να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 20%, η Ελλάδα θα χρειαστεί επενδύσεις που να αυξάνονται με μέσο ρυθμό της τάξης του 8% για τα επόμενα χρόνια, επισημαίνει ο Νικόλαος Μαγγίνας, οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας.

    «Δεν μπορείς να έχεις βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις», σημειώνει ο κ. Μαγγίνας και τονίζει ότι, μέχρι στιγμής, η όποια ανάκαμψη της απασχόλησης έχει σημειωθεί σε τομείς εντάσεως εργασίας και χαμηλής εξειδίκευσης, όπως ο τουρισμός, που δεν βελτιώνουν την παραγωγικότητα. Αλλά αυτό, όπως λέει, ήταν το εύκολο κομμάτι και πλέον χρειάζεται η χώρα να επικεντρωθεί στην προσέλκυση κεφαλαίων.

    Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, o Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επιμένει ότι η αυξανόμενη εμπιστοσύνη στη σταθερότητα της χώρας θα φέρει μαζικές επενδύσεις, αλλά αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει μέχρι τώρα.

    Μάλιστα, όπως γράφει το Bloomberg, οι διαμάχες που ξέσπασαν για μια σειρά από επενδυτικά projects υψηλού προφίλ λειτούργησαν ανασταλτικά για τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσει τις επενδύσεις ως απόδειξη ότι έχει ξεκινήσει ένα βιώσιμο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Το δημοσίευμα αναφέρεται, ενδεικτικά, στην περίπτωση της Eldorado Gold.

    «Οι επενδύσεις είναι η συνιστώσα εκείνη της ανάπτυξης που επηρεάζεται περισσότερο από την αβεβαιότητα», σχολιάζει ο κ. Μαγγίνας. «Υπάρχουν πολλές αναβληθείσες επενδύσεις από το 2015 έως το 2016 σε εξέλιξη που μπορούν να δώσουν ώθηση» στην οικονομία, λέει, τονίζοντας όμως ότι «το δύσκολο είναι να διατηρηθεί» αυτή η ώθηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι ζητούν οι Αμερικανοί επενδυτές από τον Τσίπρα
    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυστηρό μήνυμα Λαγκάρντ σε Τσακαλώτο: Κλείστε γρήγορα την αξιολόγηση
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Πέταξαν» τις γραβάτες οι ομογενείς επιχειρηματίες στη συνάντηση με τον Τσίπρα στο Σικάγο (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ