ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η… προέλαση του κ. Ιβάν Σαββίδη για τον έλεγχο της εταιρείας εμφιαλωμένου νερού «Σουρωτή» έχει και ένα… θύμα: Αυτός δεν είναι άλλος από τον ισχυρό άνδρα της Coca Cola HBC κ. Αναστάση Δαυίδ που είδε μία από τις πιο ελκυστικές ελληνικές επιχειρήσεις να φεύγει κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια του.
Η συνύπαρξη των δύο μετόχων στην Σουρωτή διακρίνεται από την έντονη αντιπαράθεση για όλα τα μεγάλα ζητήματα της εταιρείας, καθώς είναι προφανές, όπως λένε στην αγορά, ότι έχουν διαφορετικό στρατηγικό σχεδιασμό.
Ένα από τα πιο σημαντικά επεισόδια αυτής της κόντρας είναι και η άρνηση της πλευράς του κ. Σαββίδη, στις αρχές της φετινής χρονιάς, να συναινέσει στο αίτημα της Coca Cola για την ανάληψη του management και της εμπορίας των προϊόντων της Σουρωτής.
Εκείνη την περίοδο, η πλευρά Σαββίδη κατείχε το 44% περίπου των μετοχών, με την Coca Cola να ελέγχει ποσοστό κοντά στο 20%. Μικρότερα ποσοστά διατηρούν ο Δήμος Θέρμης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, άλλοι φορείς και μικρομέτοχοι.
Η αντίστροφη μέτρηση
Ο «πόλεμος» για τον -πλειοψηφικό- έλεγχο της Σουρωτής εισήλθε σε νέα φάση, όταν διατέθηκαν σε δημοπρασία οι μετοχές του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σουρωτής στην επιχείρηση, που αποτελούσαν το 4,5% του μετοχικού κεφαλαίου.
Καθώς η τιμή πώλησης προσαρμόστηκε, στα τέλη Φεβρουαρίου, επί το ρεαλιστικότερον από 1,20 σε 1,05 ευρώ/μετοχή, η πλευρά Σαββίδη δεν δίστασε και διεύρυνε το ποσοστό της σε 48,25%.
Για όσους γνωρίζουν τα εσωτερικά της εταιρείας ήταν πια προφανές ότι είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την απόκτηση του πλήρους ελέγχου από τον κ. Ιβάν Σαββίδη.
Η πλευρά του κ. Αναστάση Δαυίδ έδειξε να παραδίδει τα όπλα: Αυτό συνέβη γιατί σύμφωνα τουλάχιστον με ορισμένες πηγές κοντά στο περιβάλλον του ισχυρού άνδρα της Coca Cola η εταιρεία γινόταν πλέον «ακριβή» και η επένδυση ασύμφορη.
Έτσι λοιπόν, όταν στις αρχές Απριλίου βγήκε σε δημοπρασία το 10,9% των μετοχών της εταιρείας (ποσοστό του Δήμου Θέρμης) δεν προκάλεσε εντύπωση ότι μοναδικός ενδιαφερόμενος (με τίμημα 1,05 ευρώ/μετοχή) ήταν ο κ. Σαββίδης.
Απόλυτος κυρίαρχος με 70%
Η κόντρα… αναθερμάνθηκε όταν ελήφθη η απόφαση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Στην αύξηση έλαβε μέρος μόνο ένας «παίκτης», η Belterra του ομίλου Σαββίδη, με αποτέλεσμα πλέον το ποσοστό της να πλησιάζει το 69%.
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 4,6 εκατ. ευρώ καλύφθηκε σε ποσοστό 66,46%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3.057.032,76 ευρώ.
Πλέον, η Coca Cola μετά το dillution διατηρεί ποσοστό λίγο πάνω από το 18% (18,13%), ένα ποσοστό που επιτρέπει στον κ. Αναστάση Δαυίδ να έχει λόγο στις στρατηγικές αποφάσεις της εταιρείας, αλλά εμφανώς αποδυναμωμένο.
Αν ο μεγαλομέτοχος αποφασίσει να προχωρήσει και σε νέα αύξηση, το μερίδιο της Coca Cola θα μειωθεί περαιτέρω, εφόσον, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ακολουθήσει την ίδια στρατηγική. Με άλλα λόγια, ο κ. Σαββίδης μπορεί μέσω μίας ή περισσοτέρων ΑΜΚ να «διώξει» τον κ. Δαυίδ από την Σουρωτή, περιορίζοντας το ποσοστό του κάτω από το 10%.
Μένει ή φεύγει;
Αυτό που συζητείται πάντως έντονα στην Σουρωτή είναι τα επόμενα βήματα του κ. Δαυίδ. Θα επιλέξει να παραμείνει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, σε έναν παθητικό ρόλο ή θα επιλέξει να ρευστοποιήσει τη θέση του, δίνοντας έμφαση στις δραστηριότητες της Coca Cola HBC στα μη αλκοολούχα ποτά και το εμφιαλωμένο νερό;
H εταιρεία διατηρεί ηγετική θέση στον κλάδο και μολονότι δραστηριοποιείται σε μία ώριμη αγορά, συνεχίζει να εκπλήσσει με τις οικονομικές της επιδόσεις, όπως έδειξαν και τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου που δημοσιοποίησε πριν από μερικές ημέρες.
Άλλωστε, η ικανότητα του management στη διαχείριση ενός κολοσσού όπως η Coca Cola είναι αποδεδειγμένη, όπως δείχνει και το γεγονός ότι η χρηματιστηριακή της αξία έχει σκαρφαλώσει στα 10 δισ. ευρώ περίπου ή το 20% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Το μόνο σίγουρο ότι το «σήριαλ» θα έχει και άλλα επεισόδια: Δύο από τους πλέον ισχυρούς επιχειρηματίες της χώρας συγκρούονται για τον έλεγχο μίας επιτυχημένης ελληνικής επιχείρησης σε έναν κλάδο που έχει σαφώς καλές προοπτικές ανάπτυξης.
Το στοίχημα για όλους τους υπόλοιπους είναι να βγει κερδισμένος ο καταναλωτής. Και επιπλέον, μία ελληνική επιχείρηση, όπως η Σουρωτή, να καταφέρει να ανοίξει τα φτερά της στις διεθνείς αγορές, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους ανταγωνιστές της.