• Business

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: “Ανέκρουσε πρύμναν” η κυβέρνηση μετά το απαγορευτικό του Διαιτητικού Δικαστηρίου

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά


    Σε αναδίπλωση υποχρεώθηκε η κυβέρνηση στην υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.  Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, έκανε δεκτό το αίτημα της διοίκησης των ναυπηγείων και απαγόρευσε στο ελληνικό Δημόσιο να προβεί σε οποιαδήποτε νομική κίνηση στα ελληνικά δικαστήρια, προτού εκδοθεί η απόφαση της διαιτησίας για την κύρια υπόθεση.

    Μάλιστα, απειλεί με την επιβολή προστίμου εάν κάποια από τα μέρη αγνοήσει το διατακτικό της απόφασης.

    Η εξέλιξη αυτή βάζει “φρένο” στα σχέδια της κυβέρνησης, η οποία οποία ήταν έτοιμη να καταθέσει αίτηση για υπαγωγή των Ναυπηγείων σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης πριν το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, υλοποιώντας το πλάνο εξυγίανσης που έχει καταστρώσει.

    “Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις του Διαιτητικού Δικαστηρίου γίνονται σεβαστές”, σχολιάζουν πηγές από τον υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, σηματοδοτώντας την αλλαγή στάσης στην υπόθεση.

    Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες το υπουργείο δήλωνε αποφασισμένο να κινηθεί επιθετικά στην υπόθεση του Σκαραμαγκά, επιλέγοντας να μην περιμένει την απόφαση της Διαιτησίας.

    Μάλιστα, πηγές του υπουργείου ανέφεραν πως “σύμμαχος” της κυβέρνησης στην προσπάθεια αυτή είναι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έδωσε την συγκατάθεσή της.

    Υπενθυμίζεται ότι ο μεγαλομέτοχος των Ναυπηγείων, η Privinvest έχει προσφύγει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, απαιτώντας από το ελληνικό Δημόσιο αποζημίωση ύψους 1 δισ. ευρώ για αθέτηση των συμφωνηθέντων.

    Η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου αναμένεται, αφού καθαρογραφεί, να εκδοθεί προς το τέλος Αυγούστου. Μετά από αυτό εκτιμάται πως θα επανεκκινήσουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματος με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Περιζήτητα τα νεότευκτα τάνκερ και bulkers

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φίλιππος και Αντώνης Λαιμός: Τα νέα τους deals στην εφοπλιστική σκακιέρα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κίνηση-ματ στη ναυτιλία: Η Maersk Oil ετοιμάζει IPO-μαμούθ 7 δισ. δολ.



    ΣΧΟΛΙΑ