Ήταν Κυριακή του Πάσχα, όταν λίγο πριν το βράδυ άρχισε να γίνεται γνωστή σε εφοπλιστικούς και επιχειρηματικούς κύκλους, η είδηση του θανάτου της Μαριέττας Γουλανδρή, συζύγου του εφοπλιστή Αλέκου Γουλανδρή.

Ο απρόσιτος για πολλούς μεγιστάνας πληροφορήθηκε κλινήρης τα νέα για την απώλεια της αγαπημένης του συζύγου που έφυγε πλήρης ημερών, στην Αθήνα.

Σε ηλικία ενενήντα ετών, είναι πλέον ένας άνθρωπος που μπορεί να χρειάζεται καθημερινή φροντίδα, παραμένει όμως σε πνευματική εγρήγορση.

Οι δικοί του ανησύχησαν για το πως θα του έλεγαν την δυσάρεστη είδηση με δεδομένη την κατάσταση της υγείας του και το γεγονός ότι είναι ένας άνθρωπος που βαδίζει στην δύση της μυθιστορηματικής ζωής του.

Τελικά ο Αλέκος Γουλανδρής ενημερώθηκε για την απώλεια της αγαπημένης του συζύγου, έχοντας δίπλα του οικεία πρόσωπα. Πρόσωπα που μέχρι πέρυσι σύμφωνα με πληροφορίες από το ευρύ περιβάλλον της οικογένειας απολάμβαναν μαζί με τον εφοπλιστή τις ημέρες του Πάσχα στην εκπληκτική κατοικία του στο Πόρτο Χέλι.

Εκεί όπου μαζεύονταν κατά περίσταση συγγενείς και φίλοι κατά την διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού για να χαλαρώσουν και να απολαύσουν ξένοιαστες στιγμές.

Ο θάνατος της Μαριέττας Γουλανδρή έγινε γνωστός μόνο στους πολύ στενούς συγγενείς και σε εξέχοντα μέλη της εφοπλιστικής δυναστείας από την Άνδρο.

Όλοι ειδοποιήθηκαν την Δευτέρα του Πάσχα για τις λεπτομέρειες της κηδείας, που τελέστηκε την Παρασκευή 21 Απριλίου στις έντεκα το πρωί, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, ώστε να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, όπου και αν βρίσκονταν στο εξωτερικό.

Ο Πίτερ Γουλανδρής, ο Γιώργος Γουλανδρής με την σύζυγό Χριστιάνα, οι κόρες του Αλέκου και της Μαριέττας Γουλανδρή, μέλη της εφοπλιστικής οικογένειας Εμπειρίκου, εφοπλιστές, επιχειρηματίες, ο τέως βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος, παράγοντες του δημόσιου βίου και πλήθος κόσμου -το παρόν έδωσαν και πολλοί κάτοικοι της Άνδρου- συγκεντρώθηκαν μέσα σε κλίμα οδύνης και συγκίνησης για να πουν το τελευταίο αντίο σε μια ιδιαίτερα αξιόλογη γυναίκα.

Την νεκρώσιμη ακολουθία τέλεσε ο πατέρας Ευδόκιμος, ηγούμενος της Μονής Παναχράντου στην Άνδρο, ενώ εκατοντάδες ήταν τα στεφάνια που εστάλησαν.

Πολλοί από τους παριστάμενους ταξίδεψαν στην Αθήνα από το Λονδίνο, την Γενεύη, την Νέα Υόρκη και την Λοζάνη της Ελβετίας. Ανάμεσά τους η Χρυσάνθη Γουλανδρή Ο’ Ράιλι με τον σύζυγό της, μεγιστάνα Τόνι Ο’ Ράιλι, πρώην CEO της Heinz, που κατοικούν μόνιμα στην Ιρλανδία. Ο μόνος που δεν μπόρεσε να παραστεί στο τελευταίο αντίο στην Μαριέττα Γουλανδρή, ήταν ο σύζυγός της Αλέκος Γουλανδρής, ο οποίος λόγω της κατάστασής του παρέμεινε κλινήρης.

Ο αόρατος collectionneur

Το όνομα του εφοπλιστή κ. Αλέκου Γουλανδρή, έχει «ταλαιπωρήσει» τους δημοσιογράφους αρκετές φορές με την καλή έννοια, πρωτίστως επειδή δεν υπάρχει ούτε μια φωτογραφία του, δημοσιευμένη πουθενά.

Πριν από δύο χρόνια ο 90χρονος σήμερα κ. Γουλανδρής, γνώρισε παρόλο που δεν το επιθυμούσε ιδιαίτερα, μια δημοσιότητα με αφορμή την πώληση ενός εκπληκτικού έργου τέχνης που του ανήκε. Επρόκειτο για την δημιουργία του Ιταλού γλύπτη Αλμπέρτο Τζακομέτι «Το άρμα», η οποία κατέληξε στα χέρια του δισεκατομμυριούχου Στιβ Κοέν μετά την δημοπρασία που έλαβε χώρα στους Sotheby’s.

Το γλυπτό που θεωρείται από τα πιο σπάνια έργα γλυπτικής στον κόσμο, ήταν ο διακαής πόθος αρκετών φιλότεχνων billionaires, και τα χειροκροτήματα μέσα στην αίθουσα μετά το τελευταίο χτύπημα, ήταν ηχηρότατα.

Ο στενός του φίλος για δεκαετίες Sir Taki -ο γνωστός Τάκης Θεοδωρακόπουλος- μέσα από την στήλη που διατηρεί στον έγκριτο «Spectator» ανέλυσε με την ιδιαίτερη πένα του την για πολλούς αινιγματική φυσιογνωμία του «αόρατου» στο ευρύ κοινό Έλληνα collectionneur.

Μέσα από το κείμενο του ξεπροβάλλει ένας άνθρωπος παθιασμένος με την καλή ζωή, γόνος μιας από τις μεγαλύτερες εφοπλιστικές δυναστείες της χώρας.

Είχε αγοράσει το γλυπτό του Τζακομέτι το 1972, έναντι ενός πολύ μεγάλου για την εποχή εκείνη ποσού-όπως αποκάλυψε η New York Post είχε δώσει 372.000 δολάρια -και όπως είχε πει στον φίλο του «μπορούσες να αγοράσεις ένα ρετιρέ στην 5η λεωφόρο με πολύ λιγότερα χρήματα» από αυτά που έδωσε.

Η προσωπική του συλλογή θεωρείται μια από τις καλύτερες στον κόσμο, παρόλο που ελάχιστοι την έχουν δει από κοντά τηρώντας απόλυτη εχεμύθεια για τα έργα που περιέχει.

Πάθος για την ζωή

Έχοντας μπει στην ένατη δεκαετία της ζωής του, ο κ. Αλέκος Γουλανδρής εξακολουθούσε μέχρι πρότινος να κινείται μεταξύ Λονδίνου, Ελλάδας και Ελβετίας, αν και όπως γράφει ο Sir Taki δεν είναι πλέον τόσο κινητικός.

Ο ίδιος τον συναντούσε συχνά, τα Χριστούγεννα τρώγανε σχεδόν καθημερινά στο Gstaad, όπου ο κ. Γουλανδρής είναι κάτοχος ενός εκπληκτικού σαλέ και τα καλοκαίρια συναντιόντουσαν στην έπαυλη που διατηρεί ο εφοπλιστής στο Πόρτο Χέλι.

Το deal με την πώληση του «The Chariot» για τον ίδιο απλά πρόσθεσε 100.000.000 δολάρια στον τραπεζικό του λογαριασμό. Για τους γνώστες του χώρου των δημοπρασιών ήταν το deal της χρονιάς, από έναν άνθρωπο με εκλεπτυσμένο γούστο και πάθος για την ζωή. Κάτι που φάνηκε στην εφηβεία του ακόμη, όταν αναστάτωνε μαζί με τον δίδυμο αδερφό του Λεωνίδα, τις Κάννες και το Μονακό, κυκλοφορώντας με άνεση και στυλ στα κλαμπ της εποχής.

Ο γιος του Νικόλα Γουλανδρή ανδρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’50 και εξελίχθηκε σε έναν διορατικό εφοπλιστή, που ήξερε να διακρίνει ευκαιρίες στην δουλειά του και να βλέπει μπροστά. Ο γάμος του με την εκλιπούσα πλέον Μαριέττα Γουλανδρή -το γένος Νομικού- του χάρισε τρεις κόρες την Βιολάντω -που έφυγε νωρίς από ανεύρυσμα εγκεφάλου- την Μαρία-Λούλα και την Παρασκευή.

Το πάθος του για την τέχνη τον έχρισε συλλέκτη μιας συλλογής για την οποία ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει γνωστά, αφού ο ίδιος δεν επιθυμούσε κάτι τέτοιο. Δεκάδες πίνακες και γλυπτά κοσμούν τις κατοικίες του εφοπλιστή στην Αθήνα, στο Πόρτο Χέλι, στο Λονδίνο και στην Ελβετία.

Στην γενέτειρά του την Άνδρο, όλοι έχουν να λένε για το μεγάλο του φιλανθρωπικό έργο, αφού χάρη σε αυτόν και την σύζυγό του ανακατασκευάστηκε αρχικά ο φάρος Τουρλίτης και τώρα το εκκλησάκι των Αγίων Σαράντα στην Κουβάρα, οι εργασίες του οποίου προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

Ο ίδιος επικοινωνεί καθημερινά με φίλους του σε συγκεκριμένες ώρες, έχοντας δίπλα του σαν μια «σκιά» τον προσωπικό του μπάτλερ τον Πλούταρχο, ο οποίος φροντίζει τα πάντα που τον αφορούν.

Στις 5 Μαρτίου γιόρτασε σε στενό κύκλο τα ενενηκοστά γενέθλια της μυθικής ζωής που αρμόζει σε έναν jet setter που απολάμβανε πάντα τις συζητήσεις περί τέχνης με εικαστικούς, καλλιτέχνες και συλλέκτες.

Συζητήσεις που λάμβαναν χώρα είτε στο εκπληκτικό του σαλέ στο Gstaad τον χειμώνα, είτε στο σκάφος του το καλοκαίρι, που αυτή την περίοδο παραμένει δεμένο σε απόσταση αναπνοής από την κατοικία στο Πόρτο Χέλι, που φέτος το Πάσχα παρέμεινε ερμητικά κλειστό.