Αν υπάρχουν άνθρωποι που μπορούμε να τους χαρακτηρίσουμε «εξπέρ» στις κινήσεις ματ, ένας από αυτούς είναι σίγουρα ο Βασίλης Κάτσος. Γιατί στα σχεδόν 25 χρόνια που βρίσκεται στο «τιμόνι» της Pharmathen Α.Ε., με καλά μελετημένες στρατηγικές κινήσεις και ευφυείς επιλογές, κατάφερε να μετατρέψει το φυτώριο που παρέλαβε σε δάσος. Ένα δάσος, το οποίο μεγαλώνει συνεχώς, διοχετεύοντας στην ελληνική οικονομία ολοένα και περισσότερο οξυγόνο.

To καλοκαίρι του 2016  ο ίδιος και η αδελφή του Νέλλη πούλησαν  ένα μεγάλο ποσοστό μετοχών στο fund BC Partners. O ίδιος φυσικά παραμένει CEO, καθώς υπό την καθοδήγησή του η εταιρία μεγαλουργεί. Όμως, 18 μήνες μετά την πώληση σημαντικού μεριδίου της εταιρίας του στην BC Partners, αποφασίζει να συμμετάσχει ως επενδυτής σε ένα σχήμα που εξαγοράζει  ένα κομμάτι της εταιρίας που γιγάντωσε ο ίδιος.

Για την ακρίβεια, την Τετάρτη, ανακοινώθηκε από τη Pharmathen η πώληση της εμπορικής της δραστηριότητας στην Ελλάδα σε επενδυτικό όμιλο επιχειρηματιών, με επικεφαλής τους Περικλή και Πέτρο Βασιλόπουλο και συμμετοχή του Βασίλη και της Νέλλης Κάτσου (η συμφωνία είχε προαναγγελθεί από το mononews.gr στα τέλη του προηγούμενου μήνα).  H νέα εταιρία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιεί τζίρο πέριξ των 60 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Το χρονικό της επιτυχίας

Από το 1993 που ανέλαβε τη θέση του προέδρου του ΔΣ της Pharmathen, διαδεχόμενος τον πατέρα του και ιδρυτή της φαρμακοβιομηχανίας Νίκο Κάτσο,  ο Βασίλης Κάτσος, με συνοδοιπόρο την αδερφή του, σημερινή αντιπρόεδρο  της εταιρείας, Νέλλη Κάτσου, κατάφερε να οδηγήσει τη Pharmathen στη λίστα με τις 150 πιο κερδοφόρες και τις 200 μεγαλύτερες εταιρείες της Ελλάδας.

Το 2016 ο κύκλος εργασιών της Pharmathen ανήλθε στα 202 εκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 40 εκατ. ευρώ από το 2012. Σήμερα, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες της χώρας μας, με το 75% του συνολικού κύκλου εργασιών της να προέρχεται από τις διεθνείς αγορές. Οι δε εξαγωγές της εταιρίας αντιστοιχούν στο 1% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών.

Τα προϊόντα της Pharmathen είναι εγκεκριμένα σε όλες τις μεγάλες αγορές της ΕΕ και τα δικαιώματα διανομής τους εκχωρούνται στις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρίες της Ευρώπης, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νότιας Αφρικής και των  Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Πρόσφατα το εύρος της Pharmathen αυξήθηκε σημαντικά για να καλύψει, επίσης, τις αναδυόμενες αγορές γενοσήμων στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, στη Λατινική Αμερική και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, με έμφαση στην αυξανόμενη Κινεζική αγορά.

Σήμερα, η Pharmathen, μέσω στρατηγικών συνεργασιών, έχει σημαντική παρουσία σε περισσότερες από 85 χώρες με περισσότερες από 5.000 Άδειες Κυκλοφορίας παγκοσμίως, δημιουργώντας ισχυρές συνεργασίες με όλες τις μεγάλες εταιρίες.

Διαθέτει, επίσης, τρία ερευνητικά κέντρα (σε Παλλήνη, Θεσσαλονίκη και Ινδία), επενδύει ετησίως πάνω από 20 εκατ. ευρώ στην έρευνα για νέα φάρμακα και τεχνολογίες, ενώ στο στρατηγικό της πλάνο περιλαμβάνεται η περαιτέρω ενίσχυση του συγκεκριμένου τομέα με επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Μάλιστα, η φαρμακοβιομηχανία «χτύπησε κόκκινα» την τελευταία πενταετία, παρουσιάζοντας διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης, τζίρο που ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ και προχωρώντας σε περισσότερες από 500 προσλήψεις, με το προσωπικό της να αγγίζει στο τέλος του 2016 τα 1.082 άτομα  (το 1993 αριθμούσε περί τους 40 εργαζομένους).

Στα μέσα του προηγούμενου έτους, η οικογένεια Κάτσου προχώρησε σε μία ακόμα επιχειρηματική κίνηση, με στόχο να επενδύσει στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας και όχι μόνο: ίδρυσε την εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών VNK Capital.

Ο Βασίλης Κάτσος ανακηρύχθηκε Έλληνας «Eπιχειρηματίας της Χρονιάς» 2008 και εκπροσώπησε τη χώρα μας στην παγκόσμια διοργάνωση World Entrepreneur Of The Year της εταιρείας Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών ΕΥ.

Καθοριστικές συμφωνίες          

Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκαν στο τιμόνι της εταιρίας τα αδέρφια Κάτσου, ξεκίνησε και ο στρατηγικός ανασχεδιασμός της, εστιάζοντας αρχικά στην ισχυροποίηση της παρουσίας της στην ελληνική αγορά και στη συνέχεια στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της σε διεθνές επίπεδο, στοχεύοντας αρχικά στην ευρωπαϊκή και, μετέπειτα, στην παγκόσμια αγορά. Το 2002 προωθήθηκε το 1ο προϊόν της εταιρίας στην ευρωπαϊκή αγορά και το 2010 είχε διεθνή παρουσία σε περισσότερες από 65 χώρες. Το 2013 προωθήθηκε το 1ο προϊόν στην αγορά των ΗΠΑ.

Τον Νοέμβριο του 2014 η Pharmathen κάνει το 1ο καθοριστικό της βήμα, υπογράφοντας σύμβαση πενταετούς διάρκειας, ύψους 25 εκατ. ευρώ, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας της εταιρίας.

Τον Ιούνιο του 2016, βγαίνει και πάλι στην… επίθεση, συνάπτοντας συμφωνία για την πώληση του πλειοψηφικού της πακέτου στο διεθνές επενδυτικό fund BC Partners. Με τον τρόπο αυτό αποκτά πρόσβαση σε ρευστότητα μέσω του διεθνούς τραπεζικού συστήματος και εξασφαλίζει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε νέες εξαγορές φαρμακευτικών προϊόντων.

Σταθμό στην αναπτυξιακή της πορεία αποτελούν δυο νέες καινοτόμες τεχνολογίες, οι οποίες αναπτύχθηκαν στα εργαστήριά της: τα ενέσιμα παρατεταμένης αποδέσμευσης, που αποτέλεσαν πόλο έλξης για πολυεθνικούς κολοσσούς της φαρμακοβιομηχανίας, και τα χωρίς συντηρητικά οφθαλμικά διαλύματα. Οι δύο αυτές καινοτομίες την έφεραν ακόμη πιο κοντά στον στόχο της εξωστρέφειας.

Έχοντας πλέον εξασφαλίσει την απαιτούμενη ρευστότητα, τα αδέρφια Κάτσου πέτυχαν συμφωνίες με φαρμακευτικούς ομίλους για την παραγωγή φαρμάκων που θα στηρίζονται στις παραπάνω τεχνολογίες και την παραγωγή να γίνεται εξολοκλήρου στην Ελλάδα και ειδικότερα στο εργοστάσιο των Σαπών, στη Ροδόπη.

Η επένδυση στις Σάπες και το διαβατήριο για τις ΗΠΑ

Το εργοστάσιο των Σαπών αποτελεί τα τελευταία χρόνια το σημείο αιχμής της Pharmathen, όσον αφορά στην παραγωγή. Μετά την αρχική επένδυση των 42 εκατ. ευρώ για τη κατασκευή του, η εταιρεία έχει ήδη επενδύσει 10 εκατ. ευρώ επιπλέον στη μονάδα, ενώ αναμένεται να επενδύσει στο άμεσο μέλλον άλλα 15 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα, η συγκεκριμένη μονάδα έλαβε πιστοποίηση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA), δίνοντας έτσι στη Pharmathen το διαβατήριο  για την αγορά των ΗΠΑ.

Έχοντας ένα πλούσιο βιογραφικό στις κινήσεις ματ, ο Βασίλης Κάτσος δεν θα μπορούσε να παρεκκλίνει της πορείας που έχει ήδη διαγράψει και αίρεται για μία ακόμη φορά – και με το παραπάνω – στο ύψος των περιστάσεων.

Μετά την πιστοποίηση του εργοστασίου των Σαπών από τον αμερικανικό FDA, η Pharmathen προχωρά στο επόμενο βήμα του στρατηγικού της σχεδιασμού για την καταξίωσή της στην κορυφή των διεθνών αγορών. Και η ιστορία λέει ότι θα τα καταφέρει. Γιατί η εστεμμένη με δάφνες μέχρι τώρα πορεία του στο «τιμόνι» της Pharmathen, επιβεβαιώνει ότι ο Βασίλης Κάτσος δεν ήταν μόνο ένας άξιος διάδοχος, αλλά αποδεικνύεται και ένας πολύ μεγάλος «παίκτης»…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η ελληνική Pharmathen στην αγορά των Η.Π.Α

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα χέρια των Κάτσου και Βασιλόπουλου η εμπορική δραστηριότητα της Pharmathen

 

  

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Βασίλης Κάτσος: Το μεγάλο μυστικό που τον οδήγησε από την Αθήνα στις ΗΠΑ