ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ιδιαίτερα προβληματική φαίνεται ότι είναι η συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία τους, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι ομιλητές σε Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με θέμα «Η Συμμόρφωση στη θεραπεία και η Σημασία της για τους Ασθενείς και το Σύστημα Υγείας».
Ο Παθολόγος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ιατρικός Υπεύθυνος PEH, της Pfizer Hellas, κ. , αναφέρθηκε εκτενώς στη σχέση μεταξύ φαρμακευτικής συμμόρφωσης και χρόνιων νοσημάτων αλλά και στη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι χρόνια πάσχοντες να ακολουθήσουν τη θεραπεία τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέλλον επιφυλάσσει πολλαπλά προβλήματα και νοσήματα δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού, μια πρόβλεψη η οποία καθιστά ακόμα πιο ανησυχητικό το γεγονός ότι το 30% των συνταγών δεν εκτελείται σήμερα, ενώ 1 στα 2 φάρμακα λαμβάνονται λάθος. Καταλήγοντας ο κ. Γραμμέλης τόνισε ότι η αντιμετώπιση της χαμηλής συμμόρφωσης στη θεραπεία θα πρέπει να γίνει με εξατομικευμένη, πολυπαραγοντική προσέγγιση.
Η κ. Κουτσογιάννη Κατερίνα, Πρόεδρος των Ρευματοπαθών Ηρακλείου Κρήτης, μίλησε για τη σημασία της έγκαιρη διάγνωσης αλλά και της πρόσβασης των ασθενών στο σωστό γιατρό. «Αποτελεί ακόμη μεγάλο πρόβλημα το γεγονός ότι μόνο 35 γιατροί ρευματολόγοι υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία για όλη την Ελλάδα» και συνέχισε τονίζοντας ότι «η ασυνεννοησία και η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων μετατρέπουν αρκετές φορές τους ασθενείς σε συντονιστές των γιατρών».
Αναφορά στις σοβαρές ελλείψεις τόσο στην πρόσβαση των οροθετικών συνανθρώπων μας στα αντιρετροϊκά φάρμακα, όσο και σε αντιδραστήρια για τη διενέργεια των απαραίτητων εξετάσεων έκανε στην τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Οροθετικών «Θετική Φωνή», κ. Μάριος Ατζέμης . Ο ίδιος έκανε ιδιαίτερη μνεία στη θετική συνεισφορά των κατάλληλων φαρμάκων αλλά και τη σημαντικότητα της σωστής συμμόρφωσης των ασθενών στις θεραπείες. «Σήμερα υπάρχουν ασθενείς που λαμβάνοντας την θεραπεία τους δεν ανιχνεύεται πλέον ο ιός στον οργανισμό τους. Καταλαβαίνεται τι σημαίνει να μην πάρει κάποιος τη θεραπεία του για κάποιες μέρες γιατί δεν μπορεί να την βρει ή γιατί δεν την λαμβάνει σωστά», ανέφερε ο κ. Ατζέμης.
Στις θεαματικές αλλαγές που έφεραν στη ζωή των ασθενών με ψωρίαση οι βιολογικοί παράγοντες, σε συνδυασμό με την έγκαιρη διάγνωση και την απόλυτη συμμόρφωση στη θεραπεία, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «Επιδέρμια», κ. Ρένος Βαμβακούσης. «Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν οι ασθενείς πόσο σημαντικά είναι τα καιντόμα φάρμακα στη θεραπεία της ψωρίασης. Υπάρχουν ακόμη ασθενείς που ακούν βιολογικά φάρμακα και τα αναζητούν στα καταστήματα με βιολογικά τρόφιμα…» είπε ο κ. Βαμβακούσης.
Μέσα σε όλα αυτά, ως ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα αναδεικνύεται το γεγονός ότι οι αποφάσεις για τους ασθενείς λαμβάνονται χωρίς να ζητείται σχεδόν ποτέ η παρουσία τους και η άποψη τους, σύμφωνα με την υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων-Σωματείων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) κ. Μαρία Τριανταφύλλου.
Ο Αν. Καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης και Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, στην παρουσίασή του μίλησε για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τη συμμόρφωση στη θεραπεία οι καρδιολογικοί ασθενείς, λόγω συνοσηρότητας αλλά και πολυφαρμακείας.
Στο στρογγυλό τραπέζι το οποίο ακολούθησε των ομιλιών συζητήθηκαν σημαντικά θέματα και από άλλους εκπροσώπους των ασθενών .
Η κ. Βασιλική Μαράκα, Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με ΣΚΠ-ΠΟΑμΣΚ τόνισε τη σημαντικότητα της συμμόρφωσης στην εξέλιξη της Πολλαπλής Σκλήρυνσης, η οποία είναι μία νόσος που προσβάλλει κυρίως ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας.
Η κ. Αγγελική Πρεφτίτση, Πρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση αναφερόμενη στην προσωπική της ιστορία, τόνισε πως η δική της περίπτωση μη συμμόρφωσης της έδειξε στην πορεία τα αποτελέσματα. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με κυστική ίνωση, μία πολυπαραγοντική νόσο που απαιτεί συγκεκριμένες θεραπείες καθημερινά όπως για παράδειγμα φυσικοθεραπεία, που μέχρι σήμερα δεν αποζημιώνεται για τους συγκεκριμένους ασθενείς από τον ΕΟΠΥΥ.
Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του κ. Σπύρου Ζορμπά, Προέδρου της ΕΠΙΟΝΗ και μέλους του Δ.Σ. WFMH & EUFAMI. Ο κύριος Ζορμπάς μίλησε για τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν με τη συμμόρφωση οι ψυχιατρικοί ασθενείς, ενώ υπογράμμισε τη σημαντικότητα της εκπαίδευσης και της υποστήριξης των φροντιστών. Πάγιο αίτημα του συλλόγου αποτελούν, η αναγνώριση του ρόλου του φροντιστή, τα ευέλικτα ωράρια εργασίας αλλά και το δικαίωμα στην εργασία από το σπίτι, το επίδομα φροντιστή από την πολιτεία καθώς και επιπλέον 7 ημέρες άδειας το χρόνο από την εργασία.
Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα του ΣΦΕΕ, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της ΠΕΦ και της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, με με τη χορηγία της Pfizer Hellas και της Janssen και την υποστήριξη των φαρμακευτικών εταιρειών:
Abbvie, Astellas, Bayer, Sanofi, Roche, Bristol-Myers Squibb, Genesis Pharma, Mylan, Pharmathen Rare Diseases , Get2Work
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Στοπ» στην απόσυρση του Cotellic από τη Θετική Λίστα έβαλε το Υπ.Υγείας
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξαφνικός πόλεμος στο ΙΑΣΩ: Ο Σπυρίδης, ο Θεοχαράκης και η Euromedica
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καμία απόφαση για τον ασθενή χωρίς τον ασθενή
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή