Το κλείσιμο του εργοστασίου παγωτού της Froneri (κοινοπραξία της Nestle) στον Ταύρο και η αποχώρηση της Unilever από το ελληνικό ελαιόλαδο απασχόλησαν την επικαιρότητα. Και δίκαια.

Δεν είναι λίγο άλλωστε, δυο από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές να συρρικνώνουν χωρίς καμία προειδοποίηση την παρουσία τους στη χώρα και εκατοντάδες εργαζόμενοι να αγωνιούν για το μέλλον τους, σε μια εποχή υψηλής ανεργίας.

Την ίδια στιγμή, όμως, υπήρξαν και δυο πολύ θετικές εξελίξεις. Η πρώτη αφορούσε στην απόφαση της Unilever, -παράλληλα με την πώληση των Άλτις, Ελάνθη, Solon- να μεταφέρει την παραγωγή του «Skip» στην Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια και η δεύτερη την πρωτοβουλία της Friesland Campina να αναβαθμίσει τον ρόλο της ελληνικής θυγατρικής της, καθιστώντας την Ελλάδα κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (θέμα που ανέδειξε πρώτο το mononews.gr).

Χθες μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της Friesland Campina Hellas, Κωνσταντίνος Μαγγιώρος συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον ενημέρωσε σχετικά με την απόφαση του ολλανδικού συνεταιρισμού.

Λίγους μήνες πριν και η Philip Morris, αποφάσισε να προχωρήσει σε μια από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις που έγιναν ποτέ στη χώρα, δημιουργώντας στον Ασπρόπυργο ένα από τα τρία εργοστάσια του ομίλου στον κόσμο που θα παράγουν τις θερμαινόμενες ράβδους καπνού για το IQOS.

Τα παραπάνω παραδείγματα σε καμία περίπτωση δεν αναιρούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ξένοι επενδυτές στη χώρα μας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι όλα βαίνουν καλώς και πως η Ελλάδα έγινε ξαφνικά ένας «παράδεισος για την επιχειρηματικότητα». Θα ήταν το λιγότερο… εκτός πραγματικότητας.

Δείχνουν ωστόσο πως η ελληνική οικονομία παραμένει παρά τα προβλήματα ένας υπολογίσιμος προορισμός για τις ξένες επενδύσεις. Η γεωγραφική θέση και η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού είναι δυο ισχυρά χαρτιά που δύσκολα βρίσκει κανείς σε άλλη χώρα.

Ιστορική ευκαιρία

Παράγοντες της αγοράς, ακόμη και αυτοί που ασκούν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την στάση της απέναντι στην επιχειρηματικότητα τονίζουν πως η χώρα βρίσκεται σε μια κομβική στιγμή και έχει την ιστορική ευκαιρία να κάνει το μεγάλο άλμα προς τα μπροστά.

Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, υπογραμμίζουν, άνοιξε το δρόμο για την αποκατάσταση της σταθερότητας και την επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. «Ύστερα από οκτώ χρόνια κρίσης η ελληνική οικονομία μπορεί να εκτοξευθεί όπως ακριβώς ένα ελατήριο όταν συμπιεστεί (η περίφημη θεωρία του ελατηρίου). Έχει συσσωρεύσει αρκετή ενέργεια, η οποία μόλις απελευθερωθεί θα εκτινάξει απότομα την οικονομική δραστηριότητα», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Και μπορεί πράγματι να προσελκύσει έναν μεγάλο αριθμό ξένων επενδύσεων, όπως είπε πρόσφατα και με μια δόση υπερβολής ο υπουργός Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Που θα δημιουργήσουν νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας και θα σταματήσουν τη μαζική φυγή των νέων επιστημόνων εκτός συνόρων.

Αρκεί βεβαίως να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και αποφευχθούν ολέθρια «πισωγυρίσματα» όπως στην υπόθεση της Eldorando και στο Ελληνικό που υπονομεύουν την προοπτική της χώρας και στέλνουν αρνητικά μηνύματα στο εξωτερικό.

Απαραίτητη θεωρείται και η πολιτική συναίνεση για την χάραξη μιας Εθνικής Στρατηγικής που θα δίνει έμφαση στην παραγωγική ανασυγκρότηση και στην τόνωση της Εξωστρέφειας. Που θα επουλώνει τις πληγές που προκάλεσαν τα Μνημόνια και θα διευκολύνει την επιχειρηματικότητα. Μόνο έτσι, εκτιμάται πως θα δημιουργηθεί νέος Πλούτος, προς όφελος της κοινωνίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ε. Μαρινάκης: Νέο super deal που του αποφέρει 23.000 δολάρια την ημέρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Α. Φράγκου: Κατέρρευσαν οι συζητήσεις της Navios για την εξαγορά του First Ship Lease Trust

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σ. Παντελιάδης στο mononews.gr: «Μετά το Κατίκι, κοιτάμε και άλλες εξαγορές»