• Business

    «Τρόμος» σε Wall Street και Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Μεγάλες απώλειες λόγω του Ντόναλντ Τραμπ

    • NewsRoom


    Τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων μηνών σημείωσαν την Τετάρτη οι βασικοί δείκτες στη Wall Street και την Ευρώπη, με κύρια αιτία την ανησυχία που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για τον Ντόναλντ Τραμπ.

    Το δημοσίευμα της Washington Post, σύμφωνα με το οποίο, ο Αμερικανός πρόεδρος μοιράστηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ απόρρητες πληροφορίες που είχαν αποκτηθεί από στενό σύμμαχο των ΗΠΑ για το Ισλαμικό Κράτος, προκαλεί πανικό στους επενδυτές οι οποίοι παρατηρούν την σφοδρή επίθεση που δέχεται ο Αμερικανός πρόεδρος ακόμα και από τους ίδιους τους Ρεπουμπλικάνους, κυρίως από στελέχη στα οποία είχε αντιταχθεί κατά την προεκλογική περίοδο. Η είδηση έχει ταυτόχρονα “πυροδοτήσει” έντονες ανησυχίες για την ασφάλεια των ΗΠΑ.

    Η πίεση κάνει τους επενδυτές να ανησυχούν για το κατά πόσο ο κ. Τραμπ θα είναι ικανός να περάσει το πρόγραμμα περικοπής φόρων και μεγάλων δαπανών που ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα.

    Ο Dow Jones έκλεισε στις 20.606,93 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,78%, στην χειρότερη συνεδρίαση του δείκτη από τον Σεπτέμβριο του 2016. Ο S&P 500 υποχώρησε στις 2.357,03 μονάδες (πτώση 1,82%) ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 6.011,24 μονάδες, με τεράστια πτώση 2,57%

    Στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια έκλεισαν στη χειρότερη επίδοση εδώ και 9 μήνες καταγράφοντας ισχυρότατες απώλειες, καθώς το δολάριο χάνει έδαφος έναντι το ευρώ.

    Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1,2%, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τις 26 Σεπτεμβρίου, ενώ ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 1,62%.

    Ο γερμανικός Dax έχασε 1,35%, ο γαλλικός CAC είχε απώλειες 1,63%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε μικρότερη πτώση της τάξης του 0,25%.

    Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB βυθίστηκε κατά 2,31%, ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 1,79% και ο πορτογαλικός PSI 20 γνώρισε πτώση 1,5%.

    Την ίδια ώρα σε υψηλό 3 εβδομάδων το πετρέλαιο μετά τη νέα πτώση στα αποθέματα των ΗΠΑ, ενώ για έκτη συνεχόμενη ημέρα ανέβηκε η τιμή του χρυσού.



    ΣΧΟΛΙΑ