Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Τα πολλά «μέτωπα» ζάλισαν τους επενδυτές της Wall Street: Με πτώση έκλεισε ο Dow Jones

Wall Street

Με πτώση έκλεισε ο Dow Jones στη Wall Street έπειτα από μια συνεδρίαση κατά την οποία οι επενδυτές είχαν στραμμένη την προσοχή τους σε διάφορες κατευθύνσεις.

Από την μία η επέλαση του κυκλώνα Ιρμα στην Καραϊβική, με κατεύθυνση προς τις ΗΠΑ και από την άλλη η γεωπολιτική κρίση στην Κορεατική χερσόνησο, προσέθεσαν ανησυχία στους επενδυτές. Ταυτόχρονα, είδαν τον Μάριο Ντράγκι να διαμηνύει πως η αποφάσεις για το QE στην Ευρωζώνη μετατίθενται για τον Οκτώβριο, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ συμφωνούσε να αυξήσει το ανώτατο όριο δανεισμού της κυβέρνησης μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και να συζητήσει την κατάργηση του ανώτατου ανώτατου ορίου χρέους.

Κάπως έτσι, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 0,10% στις 21.784,78 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει οριακή πτώση 0,02%. Αντίθετα ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,07%.

Οι επενδυτές αφομοιώνουν τις τελευταίες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που μετά από τη σημερινή της συνεδρίαση, αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, με τον Mario Draghi να διαμηνύει πως οι αποφάσεις για το QE θα ληφθούν εκτός απροόπτου τον Οκτώβριο. Αυτά, σε μια περίοδο που η αγορά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις νομισματικής φύσεως, καθώς στο επίκεντρο τίθεται και η επιτοκιακή πολιτική της Fed.

Το ευρώ κερδίζει έδαφος, έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων, φθάνοντας κοντά στα υψηλά της ημέρας, καθώς το δολάριο αποδυναμώνεται.

Στο ταμπλό της Wall Street μετατίθενται, εν τω μεταξύ, και οι ανησυχίες λόγω των ζημιών που έχει προκαλέσει ο ισχυρός κυκλώνας Ίρμα που “χτύπησε” τα νησιά της Καραϊβικής, απειλώντας τώρα τη Φλόριντα και αφήνοντας πίσω του νεκρούς και καταστροφές. Το πέρασμά του έρχεται μετά από τον τυφώνα Χάρβεϊ που έπληξε το Τέξας, προκαλώντας πρωτοφανείς πλημμύρες. Αρκετές αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν σήμερα τις πτήσεις τους.

Μικτή ήταν η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τους επενδυτές να προσπαθούν να καταλάβουν τις προθέσεις της ΕΚΤ, η οποία ανακοίνωσε πως οι τελικές αποφάσεις για το QE θα έλθουν τον Οκτώβριο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι και η στιγμή που θα ανακοινωθεί το tapering.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,27%, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,58%,  ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε κέρδη 0,26% και ο γερμανικός DAX  διαμορφώθηκε 0,67% υψηλότερα.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,42%, ο ισπανικός IBEX 35 γνώρισε οριακή πτώση 0,06% και ο πορτογαλικός PSI 20 κατέγραψε “βουτιά” 1,08%.